Windows'un emektar uygulamasının tabutuna son çivi de çakıldı

Microsoft, WordPad uygulamasının kullanımdan ne zaman kalkacağını sonunda açıkladı. Buna göre 24H2 güncellemesiyle uygulama, yüklü olan bilgisayarlardan kaldırılacak.

Windows'un emektar uygulamasının tabutuna son çivi de çakıldı

Microsoft, 30 yıllık WordPad'in 24H2 sürümünden itibaren Windows 11'den kaldırılacağını doğruladı.

Bu durum pek de şaşırtıcı değil. Zira bu yılın başında Microsoft, yeni kurulumlarda uygulamayı kaldırmak için Canary kanalındaki ilk Windows 11 yapısını göndermiş ve gelecek bir sürümde yükseltme sırasında uygulamanın kaldırılacağını duyurmuştu. Ancak, bunun ne zaman gerçekleşeceği kesin olarak bilinmiyordu.

WordPad, Microsoft'un 1995 yılının Ağustos ayında piyasaya sürdüğü Windows 95 ile başlayarak Windows'a eklediği bir kelime işlemcisi. Kullanım karmaşıklığı açısından Not Defteri ile Microsoft Word arasında bir yerde yer alıyor. Not Defteri'nden daha fazla metin biçimlendirme yeteneğine sahip, ancak Word'ün yeteneklerine yakın değil ve Word dosyalarını da açamıyor.

Yine de, daha düzgün biçimlendirilmiş bir metin yazmak istiyorsanız ve fazladan para harcamak istemiyorsanız WordPad oldukça kullanışlıydı. Şimdiyse ya Microsoft Office için para ödemeniz ya da piyasada bulunan birçok alternatiften birine bakmanız gerekiyor.

Bazıları şüphesiz WordPad'in ortadan kalkmasına üzülecek olsa da günümüz dünyasında giderek daha az anlam ifade eden bir araç olduğu aşikar. WordPad'in tüm özellikleri ve daha fazlası artık Microsoft Word'ün web versiyonunda mevcut. Klasik masaüstü uygulamasının aksine, web üzerinde Word tamamen ücretsiz ve internet bağlantısı gerektirse de bugünlerde çoğu kullanıcı için bu pek sorun değil. Ayrıca, web üzerinde çalışmak dosyalarınızın cihazlar arasında senkronize edilmesi anlamına da geliyor.

Bu arada, Not Defteri giderek güçleniyor. Microsoft, sekmeler, otomatik kaydetme ve hatta Microsoft Copilot ile entegrasyon için destek ekleyerek uygulamayı çok önemli bir şekilde geliştirdi. Basitçe bir metin seçebiliyor ve Copilot'tan bunu sizin için açıklamasını isteyebiliyorsunuz. Uygulamanın yeni bir sürümünde Not Defteri, WordPad'in sahip olmadığı yazım denetimini bile destekliyor.

Elbette WordPad'i hala kullanmak istiyorsanız, Windows 11'inizi sürüm 24H2'ye güncellemeyi erteleyebilirsiniz. Eğer 23H2 ya da daha önceki bir sürümde kalmaya devam ederseniz, WordPad'i her zamanki gibi kullanmaya devam edebilirsiniz, ancak yükseltme eninde sonunda çoğu bilgisayarda zorunlu hale geleceğinden bundan kaçmak mümkün değil.