Windows'un efsane aracı WordPad, geri dönmemek üzere tarihe karışıyor

Microsoft, daha önce duyurduğu kararı hayata geçirerek ikonik Windows uygulaması WordPad'i Windows 11'den kaldırıyor. Daha da üzücü olansa, istesiniz bile artık WordPad kuramayacak olmanız...

Windows'un efsane aracı, geri dönmemek üzere tarihe karışıyor

Microsoft, 2023’te birçok Windows özelliğini kullanımdan kaldırdı ya da kaldıracağını duyurdu. Uzun yıllar önce kullanıma sunulan ve varsayılan zengin metin düzenleyicisi olan WordPad de bunların arasında yer alıyordu. Ve işte o WordPad için yolun sonu gelmiş gibi görünüyor. Üstelik bu kez geri dönüş gibi bir şans da olmayacak.

Microsoft, çoğunlukla kullanıcıların kullanımdan kaldırılan özellikleri kullanmaya devam etmelerine veya bunları kaldırıldıktan sonra ek bileşenler olarak yüklemelerine izin veriyor olsa da, WordPad için durum farklı olacak. Şirket, WordPad’i yakında Windows 11’den silecek ve geri yüklenmesine de izin vermeyecek.

Microsoft, en son Canary derlemesinde WordPad’i kaldırma planlarını hayata geçirdiğini gösteriyor. Derleme 26020’den itibaren WordPad artık işletim sistemiyle birlikte yüklenmiş olarak sunulmuyor. Daha da önemlisi, Microsoft, uygulamanın “yeniden yüklenemeyeceğini” açıkça belirtiyor.

Bu eski, basit metin düzenleyiciyi geri yüklemenin resmi bir yöntemi olmasa da "WordPad-severlerin" muhtemelen uygulamayı Windows 11’e geri döndürmenin bir yolunu bulacakları kesin. Steps Recorder’ın (psr.exe) da benzer bir kaderi paylaşması bekleniyor. Microsoft, şimdilik uygulamayı işletim sisteminden kaldırmadı, ancak uygulamanın artık aktif geliştirme aşamasında olmadığının belirtildiği bir bildirim bulunuyor.

Elbette Windows için hem ücretsiz hem de ücretli pek çok farklı ve kullanışlı metin düzenleyici bulunuyor. Microsoft doğal olarak doc, rtf ve diğer metin dosyalarını Word’de düzenlemek için Microsoft 365’e kaydolmanızı istiyor olsa da, Office Online’ı ücretsiz olarak kullanabilir veya üçüncü taraf alternatiflere geçebilirsiniz. Steps Editor konusunda ise, Microsoft, Steps Recorder’ın özelliklerini tamamen sunamasalar da Snipping Tool, Xbox Game Bar veya Microsoft Clipchamp’ın kullanılmasını öneriyor.