Windows'un ünlü Mavi Ekran'ını kendiniz de açabilirsiniz: İşte bunun kolay yolu

Hiç sanmıyoruz ama olur da günün birinde Windows'un ünlü mavi ekranını görmek isterseniz, bunu yapmanın kolay bir yolu olduğunu bilmenizde yarar var.

Windows'un ünlü Mavi Ekran'ını kendiniz de açabilirsiniz

Çoğu Windows kullanıcısı, ünlü mavi ekran (BSOD – Mavi Ölüm Ekranı) ile asla karşılaşmak istemez. Ancak, çoğu zaman hatalı sürücüler, donanım sorunları, kötü amaçlı yazılımlar, hatalı Windows kurulumu ve diğer bilgisayar "pisliklerinden" kaynaklanan kritik bir sistem arızasını gösteren BSOD, bazı durumlarda daha iyi bir amaç için kullanılabilir. Elbette bunu yaparken ne yaptığınızı bildiğinizden emin olmanızda fayda var.

Windows meraklıları, kullanıcı tarafından başlatılan mavi ölüm ekranını tetikleyebilen klavye kısayolunu biliyor olabilir. Ctrl tuşunu basılı tutarken Scroll Lock’a iki kez basarsanız, sisteminizin çöktüğünü ve kaydedilmemiş tüm verilerinizin kaybolduğunu görebilirsiniz. Bu kısayol, geliştiricilerin yazılımlarının sistem çökmesi durumunda nasıl davrandığını görebilmeleri ve daha fazla iyileştirme ve geliştirme için döküm dosyalarını toplayabilmeleri için mevcuttur.

Ancak bazı geliştiriciler tuşları karıştırmanın çok fazla iş olduğunu düşündüler ve bu nedenle “sihirli tuşları” enjekte ederek süreci otomatikleştirmek için basit bir uygulama yazmayı denediler. Ne yazık ki başaramadılar.

Deneyimli Microsoft isimlerinden Raymond Chen, bir blog yazısında bunun neden işe yaramadığını açıkladı. Temel olarak, klavye sürücüsünün, giriş yığınında çok daha düşük bir seviyedeki fiziksel girişi tanıması bunun sebebi olarak görülüyor. Bu yüzden giriş zincirinde çok yüksekte yer alan klavye dizilerini enjekte etmek için yazılım kullanmak işe yaramıyor.

Gerçekten de herhangi bir yazılım testini otomatikleştirmeniz gerektiğinde iki tuşa basmak çok fazla olabilir. Neyse ki bu otomatikleştirmeye ihtiyaç duyanlar için bazı çözümler mevcut. Microsoft, farklı çökmeleri, takılmaları veya sızmaları tetikleyebilen NotMyFault (SysInternals yazılım paketinin bir parçası) adında kullanışlı bir araca sahip. Bu araç, yığın çökmelerini, arabellek taşmalarını, yüksek IRQL hatalarını ve daha fazlasını test etmek için kullanılabiliyor.