Windows'un ZIP desteği ile gelen kırmızı Corvette'in hikayesi

Windows'un ZIP dosyalarını açan yazılımının nasıl ortaya çıktığı, Microsoft yazılımcısı tarafından ilk kez açıklandı. Bakın 25 sene önce neler olmuş, ZIP desteği nasıl kırmızı bir Corvette'e "dönüşmüş?"

Windows'un ZIP desteği ile gelen kırmızı Corvette'in hikayesi

Bir zamanlar Windows'un ZIP dosyalarını açma yeteneği yoktu. Bir Microsoft çalışanı, Windows 95'in yeni kullanıcı arayüzü ve stok dosya yöneticisinde ZIP arşivlerinin açılmasını sağlayacak bir kabuk uzantısı yazmaya karar verdi.

VisualZIP adında eğlenceli bir proje olarak başlayan bu çalışma daha sonra dahili bir Windows özelliğine dönüştü.

Bir Microsoft emektarı olan Dave Plummer, hikayeyi X'te paylaştı. 1993 yılında VisualZIP'i oluşturduktan sonra Dave, "Microsoft çalışanı bir hanımdan" telefon aldı. Telefondaki hanım Microsoft'un projeyi satın almak istediğini söyledi.

Plummer hikayesini şöyle anlatıyor: "Bir gün işe gitmeden hemen önce Microsoft'tan bir bayandan telefon aldım. Benim VisualZIP'i yazan Dave Plummer olup olmadığımı bilmek istedi. Uzun lafın kısası, onu satın almak istediler ve bunun hakkında konuşabilir miyiz dediler. "Tabii, ofis numaran nedir, uğrayacağım" dedim. Ve bu onu biraz korkuttu. "Hayır, hayır, seyahat ve hukukla koordineli çalışmamız gerekecek..." dedi ama zaten çalıştığım bir yerde konuşmak için neden seyahat rezervasyonu yapmam gerektiği konusunda kafam karışmıştı.

Ve sonra bunu anladım. Zaten Microsoft için çalıştığımı bilmiyordu ve ben de onun bilmediğini bilmiyordum. Bu biraz garipti. Ama bunu çözdük. Sonunda seçeneklerim oldukça sınırlıydı; ya günlük işimden ayrılıp Microsoft ile rekabet edecektim, ya da onun yerine yaptığım şeyi yapacaktım: Önların ilk, en iyi ve tek teklifini neşeyle kabul edecektim. Ben de öyle yaptım! Tekliflerini kabul ettim, vergilerini ödedim ve az kullanılmış kırmızı 1994 Corvette LT1'i satın aldım. Geriye pek bir şey kalmamıştı. Bir dahaki sefere Windows'ta bir zip dosyası açtığınızda arabamı düşünün :-)"

Kısacası Plummer, vergileri ödedikten sonra, Microsoft'tan aldığı ZIP parasını iyi bir şekilde kullandı: 1994 Chevrolet Corvette LT1 satın aldı.

Plummer, Windows 11'de ZIP desteğinin neden sorunlu olduğunu ise şöyle anlatıyor: "Microsoft bu yazılımı 25 senedir değiştirmedi ancak sıkıştırma yazılımlarının yapısı 25 senede çok değişti. Windows 11'in ZIP dosyaları ile imtihanının son derece yavaş ilerlemesinin nedeni de bu."