NASA'nın gizemli uzay uçağı X-37B, yıllar sonra Dünya'ya geri döndü

NASA'nın gizemli uzay uçağı X-37B, iki yılı aşkın uçuşunun ardından, amacının ne olduğu halen kesin bir şekilde açıklanmadan Dünya'ya döndü.

NASA'nın gizemli uzay uçağı X-37B, yıllar sonra Dünya'ya geri döndü

ABD Uzay Kuvvetleri'nin gizemli X-37B uzay uçağı, Dünya yörüngesinde rekor kıran bir şekilde iki buçuk yıl (908 gün) geçirdikten sonra Dünya'ya geri indi. Uçak 12 Kasım Cumartesi günü saat 05:22 ET'de NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'ne indi ve şu ana kadarki altıncı başarılı görevini tamamladı.

Ajans, Boeing yapımı uzay uçağının tam olarak ne yaptığı konusunda pek bir şey söylemese de, Ekim 2021'de ABD Hava Kuvvetleri Akademisi tarafından geliştirilen FalconSat-8'i konuşlandırdığını açıkladı. Bu küçük uydu beş deneysel yük taşıdı ve şu anda hala yörüngede. Deniz Araştırma Laboratuvarı'nın güneş ışınlarını mikrodalga enerjisine dönüştürmek ve "yere güç iletmek" için tasarlanmış fotovoltaik radyofrekans anten modülüne de ev sahipliği yaptı.

NASA'nın uzay mekiklerinin daha küçük bir versiyonuna benzeyen uzay uçağı ilk olarak 2010'da havalandı ve o zamandan beri amacı hakkında neredeyse hiçbir açıklama yapılmadı. Bu görevden önce az sayıda uyduyu uzaya taşıyan X-37B, 780 gün sonra 2019 yılında geri dönüşünü gerçekleştirdi.

Bu sefer uzay uçağında yapılan diğer bazı deneyler arasında, "gelecekteki gezegenler arası görevler için uzay mahsulü üretimi hakkında bilgi edinmek ve uzayda kalıcı olarak yerleşik üslerin kurulmasını sağlamak" için tohumların uzaya maruz kalma sonucu yaşadıkları etkileri test eden bir NASA deneyi bulunuyordu. Başka bir deney, uzay radyasyonunun çeşitli malzemeler üzerindeki etkisini test etti. NASA, daha sonra sonuçları Dünya'daki malzemelerle karşılaştıracak.

Boeing Space and Launch'ın kıdemli başkan yardımcısı Jim Chilton yaptığı açıklamada, "X-37B, 2010'daki ilk fırlatılmasından bu yana rekorlar kırdı ve ulusumuza yeni uzay teknolojilerini hızla test etme ve entegre etme konusunda rakipsiz bir yetenek sağladı" dedi ve ekledi: "Eklenen hizmet modülü ile bu, X-37B üzerinde yörüngeye taşıdığımız en büyük yüktü ve hükümet ve endüstri ortakları için bu yeni ve esnek yeteneği kanıtlayabildiğimiz için gururluyuz."