Xiaomi kendi işletim sistemini yapıyor: MIUI gidiyor, HyperOS geliyor

Xiaomi de kendi işletim sistemini yayınlayan üreticilere ekleniyor. HyperOS adı verilen Android temelli yeni işletim sistemi, MUIU'nun yerini alacak ve tüm Xiaomi ekosisteminde kullanılacak. Hatta buna elektrikli otomobiller bile dahil.

Xiaomi MIUI gidiyor, HyperOS geliyor

Huawei’nin Android’in yerine geçmesi için kendi HarmonyOS’unu geliştirmesi gibi, Xiaomi de özellikle gelecek yılın ilk yarısında piyasaya çıkacak olan elektrikli otomobilini içeren ekosistemini desteklemek için benzer bir hamle yapmak üzere. MIUI’nin yerini alacak “HyperOS” olarak adlandırılan bu işletim sistemi, görünüşe göre Android ve Xiaomi’nin kendi “Vela” sisteminin bir birleşimi sayesinde kullanıcıların, araçların ve 200’den fazla ürün kategorisini içeren akıllı ev ürünlerinin birbiriyle sorunsuz bir şekilde bağlantı kurmasına izin verecek “tamamen yeniden yazılmış bir temel mimari” olacak. Xiaomi’nin elektrikli otomobilinin aynı zamanda HyperOS’a sahip olacağını ve dolayısıyla Huawei’nin Aito elektrikli otomobil serisiyle rekabet edeceği de tahmin edilebilir.

CEO Lei Jun, Weibo’da yayınlanan bir gönderide HyperOS’un geliştirilmesinin 2017 yılına kadar uzandığını ve “cihazlardan ve uygulamalardan oluşan tüm ekosistemi destekleyen birleşik, entegre bir sistem çerçevesi” oluşturma misyonuyla geliştirildiğini söyledi.

Yönetici, üretimi başlamış olan Xiaomi 14 serisi akıllı telefonlarla beraber bu yeni platformun piyasaya sürüleceğini de ekledi, ancak yayım tarihini paylaşmadı. Ayrı olarak X’te HyperOS’un Xiaomi’nin uluslararası ürün yelpazesine girip girmeyeceği sorulduğunda Lei yalnızca “bizi izlemeye devam edin” şeklinde yanıt verdi.

Söylentilere göre, Xiaomi 14 serisinin bu ayın sonunda satışa sunulacak.