Yanardağ fotoğrafı çekme isteği, 3 turisti ölümün eşiğine getirdi

İzlanda'nın Fagradalsfjall yanardağının fotoğrafını çekmek isteyen 3 turist, ölümün eşiğinden döndü.

Yanardağ fotoğrafı, 3 kişiyi ölümün eşiğine getirdi

Son birkaç gündür İzlanda'daki bir yanardağ lav püskürtüyor ve bu, fotoğraf çekmek isteyenler için bulunmaz bir nimet gibi görünüyor. Ama telefonları ile mükemmel fotoğraf çekimleri için bölgeyi ziyaret eden üç turistin yaralanması, işin tehlikeli boyutunu bir kez daha tartışmaya açıyor.

Fagradalsfjall, İzlanda'da ülkenin başkenti Reykjavik'in yaklaşık 30 kilometre güneybatısında bulunan aktif bir yanardağ. Ülkenin jeolojisi göz önüne alındığında İzlanda'da patlamaların nadir olmadığını söyleyebiliriz ve Fagradalsfjall geçtiğimiz Çarşamba günü patlamaya başladığında, hızlı bir şekilde seyahat noktası haline geldi. Ancak İzlanda Sivil Koruma ve Acil Durum Yönetimi Departmanının söylediğine göre, geçtiğimiz Çarşamba gecesi yanardağı ziyareti sırasında üç turist yaralandı. Volkana yapılan 8 kilometrelik yürüyüş sırasında bir turistin bileği kırıldı. Diğerlerinin yaraları açıklanmadı.

Departman sözcüsü Hjordis Gudmundsdottir New York Times'a yaptığı açıklamada, "İnsanlara, muhteşem olduğunu ve benzeri olmadığını bildiğimiz halde dikkatli olmamız gerektiğini ve gitmeden önce hazırlıklı olmamız gerektiğini söylüyoruz" dedi ve devam etti: “İnsanlar dikkatli olmalı, iyi kıyafetler ve iyi ayakkabılar giymelidir. Bunu hem İzlandalılara hem de yabancı dostlarımıza anlatmaya çalışıyoruz.

İzlanda'nın Keflavik havaalanındaki yolcular, havaalanına sadece 20 kilometre uzaklıkta olduğu için Fagradalsfjall'ın patladığı haberiyle karşılaştıklarında endişeliydi. Ancak İzlanda hükümeti, volkanik patlama nedeniyle İzlanda'ya giriş ve çıkışların kesintiye uğramayacağını belirten bir basın açıklaması yaptı.

Benzer şekilde, patlama tipik olarak İzlanda'nın uzun volkanik menfezleri boyunca meydana gelen ve lavın bir patlamadan ziyade sızıntı olarak ortaya çıktığı bir çatlak patlaması olmasından dolayı yerel topluluklara ve şehirlere yönelik tehdit oldukça düşük.