Yandex'in, Kullanıcı Verilerini Rusya’ya Yolladığı Ortaya Çıktı

Yandex’in hizmetlerini kullanan milyonlarca akıllı telefonun, meta verilerini Rusya’daki sunuculara yolladığı ortaya çıktı.

Kullanıcı verileri Rusya’ya akıyor!

Rus web hizmetleri sağlayıcısı Yandex, kullanıcı meta verilerini Rusya merkezli sunucularda sakladığını kabul etti. Bu haber, Moskova'daki hükümetin bireysel kullanıcıları akıllı telefonları aracılığıyla izleyebileceği endişelerini artırdı. “Rusya’nın Google’ı” olarak bilinen Yandex, kullanıcılara arama, e-posta, haritalar ve kullanıcıların Android telefonlarına uygulama indirebilecekleri bir uygulama mağazası gibi bir dizi hizmet sunuyor.

Aynı zamanda, diğer uygulama geliştiricilerin kendi geliştirdiklerine belirli işlevleri dahil etmelerine olanak tanıyan yazılım geliştirme kitleri (SDK'ler) de sunuluyor. Bunlardan biri olan AppMetrica, geliştiricilerin pazarlama amacıyla veri toplamasına ve analiz etmesine yardımcı olmak için yaygın olarak kullanılıyor.

Ancak güvenlik araştırmacısı Zach Edwards, AppMetrics'in cihaz, ağ ve IP adresi gibi meta verileri Rusya'ya gönderdiğini söylüyor. Bu keşif, Financial Times'ın temasa geçtiği dört araştırmacı tarafından da doğrulandı. Yandex hem Rusya'ya hem de Finlandiya'ya veri gönderdiğini kabul etti, ancak bilgilerin anonim olduğunu ve pratikte hiç kimsenin söz konusu kullanıcıyı tanımlayamayacağını iddia ediyor.

Güvenlik gözlemcileriyse bu fikirde değil. AppMetrica şu anda 52.000 farklı uygulamada kullanılıyor ve bu uygulamaların toplamda 100 milyondan fazla cep telefonunda çalıştığı belirtiliyor.