Google'ın önemli isminden korkutan açıklama: "Yapay zeka, nükleer silahlar kadar yıkıcı olabilir"

Eski Google CEO’su, yapay zekânın nükleer savaş kadar, hatta daha da büyük bir tehdit haline gelebileceğini iddia ediyor.

"Yapay zeka, nükleer silahlar kadar yıkıcı olabilir"

Eski Google CEO'su Eric Schmidt, yapay zekanın kontrolsüz ilerlemesinin, Soğuk Savaş'ta patlayabilecek nükleer silahlanma yarışının potansiyel etkisinden çok da farklı olmayan, karşılıklı güvence altına alınmadığı sürece bir yıkım çatışmasına neden olabileceğine dair uyarıda bulundu.

Aspen Güvenlik Forumu'nda konuşan Schmidt, küresel güçlerin yapay zekanın artan ilerlemesini nasıl yönetecekleri konusunda müzakere etmeye hazır olmadığını savunuyor. Bu da, ABD ve Çin gibi itişip kakışan iki süper güç arasındaki güvenin daha da zayıflamasına ve hatta çatışmaya sürüklenmelerine neden olabilir.

Schmidt, bilgi teknolojisinin gücüne atıfta bulunarak, Çin ve ABD gibi jeopolitik güçlerin yapay zeka düzenlemesi hakkında konuşmaya başlaması ve teknoloji üzerinde anlaşmalar oluşturması gerektiği belirtti. Bununla birlikte, her iki tarafın da AI ve potansiyel geleceği hakkında derinlemesine teknik bilgiye sahip bireyleri getirmesi gerekeceğinden, böyle bir müzakerenin nasıl gelişeceğinin şu anda belirsiz olduğunun altını çizdi.

Bir güç, haklı veya haksız, rakibinin yapay zeka otonom silahlar geliştirdiğinden şüphelenmeye başlarsa, o zaman gerginlik tırmanabilir ve bu tür silahlara sahip olma ihtiyacı hissedebilirler. Bunların hepsi şimdilik sadece bir düşünce; ancak Schmidt bunun çok geç olmadan dünyanın acilen dikkate alması gereken bir düşünce olduğunu savunuyor.

Schmidt uyarılarında yalnız da değil. Genellikle hükümet müdahalesine karşı çıkan Elon Musk bile, yapay zekanın daha fazla düzenlenmesi için hükümetlere çağrıda bulunmuştu.