Yapay zeka, oyun karakterlerini sohbet robotlarına dönüştürüyor

NVDIA'nın GDC'deki teknoloji demoları, üretken yapay zekanın video oyunu karakterlerini seslendirmek, canlandırmak ve hikaye yazmak için nasıl kullanıldığını gösterdi.

Yapay zeka, oyun karakterlerini sohbet robotlarına dönüştürüyor

Nvidia, geliştiricilerin video oyunu karakterlerini seslendirmek, canlandırmak ve diyalog oluşturmak için yapay zeka "dijital insan" araçlarını nasıl kullanmaya başladıklarını gösterdi. Oyun Geliştiricileri Konferansı'nda şirket, yapay zeka araçlarının NPC'lerin oyuncu etkileşimlerine benzersiz şekillerde yanıt vermesine ve canlı oynanışa uygun yeni yanıtlar üretmesine olanak tanıdığını gösteren oynanabilir teknoloji demosu Covert Protocol'ün bir klibini yayınladı.

Demoda, oyuncular özel bir dedektif rolünü üstleniyor ve yapay zeka destekli NPC'lerle yapılan konuşmalara dayalı görevleri tamamlıyor. Nvidia, oyuncuların gerçek zamanlı etkileşimlerinin farklı oyun sonuçlarına yol açmasıyla her oyunun "benzersiz" olduğunu iddia ediyor. Nvidia'nın geliştirici ve performans teknolojilerinden sorumlu başkan yardımcısı John Spitzer, şirketin yapay zeka teknolojisinin "dijital etkileşimleri gerçek hissettirmek için gereken karmaşık animasyonlara ve karşılıklı konuşmalara güç verebileceğini" ifade ediyor.

Covert Protocol, bir yapay zeka oyun girişimi olan Inworld AI işbirliğiyle oluşturuldu ve Nvidia'nın Avatar Cloud Engine (ACE) teknolojisini kullanıyor. Bu teknoloji,Nvidia'nın geçen Mayıs ayında yayınladığı fütüristik demosuna güç veren aynı teknoloji. Yeni Covert Protocol demosu, bu yapay zeka destekli NPC'lerin gerçek oyun için ne kadar efektif olduğunu göstermiyor, bunun yerine NPC'lerin farklı ses satırlarını söylediği bir dizi klip izletiyor. Hem repliklerin söylenişi hem de dudak senkronizasyonu animasyonları, sanki gerçek bir sohbet robotu ekran üzerinden sizinle konuşuyormuş gibi robotik bir his uyandırıyor.

Inworld, diğer geliştiricileri Nvidia'nın ACE dijital insan teknolojisini kullanmaya teşvik etmek için Covert Protocol'ün kaynak kodunu yakında yayınlamayı planladığını söylüyor. Inworld ayrıca Kasım 2023'te Microsoft ile yapay zeka destekli karakterler, hikayeler ve görevler oluşturmak için Xbox araçları geliştirmeye yardımcı olacak bir ortaklık kurduğunu duyurdu.

Nvidia'nın Audio2Face teknolojisi, yakında çıkacak olan MMO World of Jade Dynasty'nin bir klibinde de sergilendi ve bir karakterin hem İngilizce hem de Mandarin Çincesi konuşurken dudak senkronizasyonu yapıldığı gösterildi. Audio2Face'in, karakterleri manuel olarak yeniden canlandırmadan birden fazla dilde oyun yaratmayı kolaylaştıracağı düşünülüyor. Yakında çıkacak olan yakın dövüş aksiyon oyunu Unawake'in bir başka video klibi, Audio2Face'in hem sinematikler hem de oyun sırasında yüz animasyonları oluşturmak için nasıl kullanılabileceğini gösteriyor.

Bu teknoloji demoları, oyun geliştiricilerini oyunlarına yapay zeka destekli NPC'ler eklemeye ikna etmek için yeterli olabilir, ancak en azından konuşma açısından, işler pek ilerlemiş gibi görünmüyor.