Yapay zeka, şimdi de beynimizden anılarımızı alıp fotoğrafa dönüştürüyor

Yeni bir girişim, sadece beyninizde saklanan anılarınızdan beslenerek kusursuza yakın anı fotoğrafları oluşturabilen özel bir yapay zeka geliştirdi.

Yapay zeka, şimdi de beynimizden anılarımızı alıp fotoğrafa dönüştürüyor

Bir şirket, yapay zeka tarafından fotoğraflar oluşturmak için anıları kullanmaya başladığını duyurdu. Bu işlem, insanların kayıp anılarını anı fotoğraflarına dönüştürerek kurtarmalarına yardımcı olmak amacıyla Synthetic Memories (Sentetik Anılar) projesinin devam eden çalışmasının bir parçası olarak karşımıza çıkıyor.

Synthetic Memories projesi, Domestic Data Streamers ekibinin hayatımızdaki en önemli anları hatırlama şeklimizi değiştirmeye yönelik devam eden çalışmalarının bir parçasını oluşturuyor. Projenin arkasındaki ekip, yapay zeka modellerini ve bir kişinin beyninden gelen verileri kullanarak, olay gerçekleşirken çekilmiş gibi görünen bir görüntüde olayı sergileyen bir anı fotoğrafı oluşturabiliyor.

Görüntü, DALL-E 2 gibi eski AI modellerini kullanıyor ve bu, görüntülerde bazı kusurların bulunmasına sebep oluyor. Ancak projenin arkasındaki şirket, daha ince ayrıntıları her zaman hatırlayamadığımız için bu eski modellerin anıların daha belirsiz ve puslu yönlerini yakalamaya yardımcı olduğunu söylüyor.

Projenin en son çalışmalarından biri, Barselonalı bir kadın olan 84 yaşındaki Maria’nın zihninden anılar almaktı. Maria projeye, yaşadıkları yerin karşısındaki hapishanede bulunan babasını bir an olsun görmeye çalıştığına dair canlı anıları olduğunu söyledi.

Modeller, onun beyninden verileri alarak, evlerinin balkonunda babasını görmeye çalışırken çekilen bir anı fotoğrafını oluşturabildi. Domestic Data Streamers’ın kurucusu, MIT Review ile yaptığı görüşmede, kişiden çok gerçek bir tepki almalarından dolayı anıların ne zaman doğru olduğunu söyleyebileceğinizi belirtti.

Elbette bu, dünya genelinde şirketlerin yapay zekayı kullandıkları çeşitli yöntemlerden sadece biri olarak karşımıza çıkıyor. Bazı şirketler yapay zeka tarafından oluşturulan videolar ve fotoğraflar oluşturmanın yeni yollarını buluyor ve hatta bunları birinin yalan söyleyip söylemediğini anlayabilmek için göz davranışını doğrulamaya yardımcı olmak için bile kullanıyor.