Yapay Zekaya Karşı Yeni Uyarı

Bilim insanları, yapay zekanın insanlığı tehdit edebileceğine dair korkularını bir kez daha dile getirdi!

Yapay zekaya karşı bir uyarı daha

AI (yapay zeka) teknolojisinin hızlı bir şekilde gelişiyor olması ile beraber Oxford'lu bir grup Birleşik Krallık bilim adamı, yapay zeka alanında çok geç olmadan daha fazla şeffaflık gerektiğini söylüyor. Birleşik Krallık merkezli araştırmacılar, yazdıkları makale ile AI'lere ve yapabileceklerine yönelik var olan kurallar ve düzenlemelerin yeterli olmadığını iddi ediyor. Ayrıca robotların, kendileri ile aynı formda görevleri yapan insanlar ile aynı standartlara sahip olmalarını öneriyorlar.

Araştırmacılar, ilerleyen zamanlarda sorunlara yol açabilecek bazı sonuçlara dikkat çekerken geliştirilmekte olan sistemlerin doğalarına makalelerinde yer veriyor. Grubun belirttiği üzere "sistemler adil olmayan ve ayrımcı kararlar verebilir, önyargıları kopyalayabilir veya geliştirebilir ve aşırı hassas ortamlarda insan iyiliğini ve güvenliğini riske atabilecek bilinmeyen ve beklenmeyen şekillerde davranabilirler."

Grup tarafından yapılan önerilerin biri, robotlar, yapay zeka ve karar verme algoritmaları konusunda belirli bir rehber seti geliştirilmesi. Ancak grup bu öneriyi yapsa da, bazı alanların bütün olarak düzenlenmesinin mümkün olmadığını kabul ediyor. Ayrıca araştırmacılar, Yapay Zeka sistemlerine daha fazla şeffaflık eklemenin AI'lerin performanslarını kötü yönde etkileyebileceğini de kabul ediyor. Özellikle şu anda AI'lerin sahip oldukları kendilerini eğitme yeteneklerinin gelişmesi ile beraber, bir süre sonra insanların ne olduğunu tam olarak anlayamadıkları şeyler gerçekleşmeye başlayabilir.

Ayrıca bu makale, araştırmacıların var olan yapay zeka kurallarını eleştirdikleri ilk sefer de değil. Geçtiğimiz aylarda da Avrupa Birliği tarafından kurulan General Data Protection Regulation'a cevap olarak araştırmacılar, bir yapay zeka gözlemcisi çağrısında bulunmuşlardı.

Okuyucu Yorumları