Yastıklar neden sararır? Sararmış bir yastık nasıl temizlenir?

Başlangıçta bembeyaz olan yastığınızın zamanla sarardığını mutlaka fark etmişsinizdir. Peki ama yastıklar neden sararır? Sararmış bir yastık nasıl temizlenir? İşte bilmeniz gereken her şey...

Yastıklar neden sararır? Sararmış bir yastık nasıl temizlenir?

İnsan bedenlerinin bazen iğrenç olabileceğini bilsek de, genellikle bunu hatırlamamayı tercih ederiz. Bu nedenle, çarşaflarınızı değiştirirken ve bir zamanlar mükemmel beyaz olan yastıklarınızın artık sarı ve kahverengimsi lekelerden oluşan bir ağla kaplandığını görmek biraz rahatsız edici olabilir.

Peki ama bembeyaz yastıklar neden zamanla sarıya dönüyor. Bu lekelerin ortaya çıkmasının makul bir açıklaması var ve daha da iyisi, bu lekeleri çıkarmak mümkün.

Yastıklar neden sararır?

Yastıkların sararmasının birkaç farklı nedeni olabilir, ancak bu lekelerin en yaygın nedeni terdir. İnsanların uyurken terlediği bir sır değil. Bir kişi ne kadar çok terlerse, o nem yastık kılıfından yastığınıza o kadar fazla sızarak lekelere neden olur. Ve kafamızın ve yüzümüzün kaç saat boyunca yastıkla bir arada kaldığı düşünülürse, biriken miktara şaşırmamak lazım.

Eğer saçlarınız özellikle yağlıysa veya sıklıkla ıslak veya nemli saçlarla yatağa giriyorsanız, terlemeye ek olarak, saçlarınız da bu lekelerin sebebi olabilir. Bazı makyaj ve cilt bakım ürünleri de sarı lekelerin arkasındaki sebep olabilir. Salya da bu karışıma katkıda bulunabilir. Yastık kılıfınızın önüne su geçirmez bir yastık koruyucusu koymak, birçok renk bozulmasını önlemeye yardımcı olabilir.

Sararmış yastıklar nasıl temizlenir?

Bilmeniz gereken ilk şey, lekeler ne kadar uzun süre kalırsa, onlardan kurtulmanın o kadar zor olacağıdır. Yani, herhangi bir sararmayı ilk fark ettiğinizde temizlemeniz ve sonraya bırakmamanız lekeleri çıkarmaya yardımcı olabilir.

Teknik olarak yastıklarınızı, leke fark etmeseniz bile, yılda en az iki kez yıkamalısınız. Ve bunu yaparken, etiketlerine bakarak talimatları izlemenizde fayda var.

Lekeleri çıkarmak için temel olarak aynı şeyi yapmak yeterli olacaktır, ancak normal deterjanınızın yanı sıra 1/2 ölçek çamaşır suyu ve 1/2 ölçek boraks eklerseniz, lekelerin çıkmasını kolaylaştırabilirsiniz.

BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR