Saat reklamları ve fotoğraflarında saat neden hep 10.10'u gösterir?

Muhtemelen dikkatinizi çekmiştir. Reklamlarda, mağazalarda, e-ticaret sitelerindeki fotoğraflarda genellikle duvar saati ya da kol saatleri hep aynı saati gösterir:10:10... Peki bu durumun nedeni ne? İşte olası sebepleri...

Saat reklamları ve fotoğraflarında saat neden hep 10.10'u gösterir?

Ürün fotoğraflarında ve reklamlarında bulunan saatlerin genellikle 10:10'u gösterdiğini fark etmiş olabilirsiniz. Bu bilinçli bir tercih. (Apple ise Apple Watch promosyonlarında saati 10:10 yerine 10:09 olarak seçmesiyle gündeme gelmişti). Peki, bu durumun nedeni ne? Muhtemelen bu durumun bir çok farklı sebebi var ve işte bazıları:

  • New York Times'a göre asıl sebep oldukça basit: Estetik. İbrelerin 10:10'da olmasının görsel avantajları var. En başta ibreler birbiri üzerine binmez.

  • Bu şekildeki bir konum ibrelerin saatin yüzünde güzel görünmesini sağlar. 10:10 pozisyonu simetriktir ve insan beyni simetri ve düzeni takdir etme eğilimindedir.

  • Bir diğer olası neden ise saatteki önemli detayların genellikle 10:10'da görünür kalmasıdır. Firmanın logosu genellikle 12'nin altında ve bazen saat 3, 6 ve 9 konumlarının yanında bulunur. Eğer logo 12.00'nin altında ise 10:10 ile dikkat çekici ve estetik bir şekilde görünecektir.

  • Bu şekilde saatteki tüm detaylar daha net görünür.

  • Saat 10:10'da ibreler bir gülümseme gibi görünür ve mutlu bir ifade verir.

  • Chip.de'ye göre, pazarlamada müşteriler bir ürünü olumlu bir duyguyla ilişkilendirebilirlerse satın alma olasılıkları daha yüksektir. Bu durumda, gösterilen V, müşteriye gülümsemesini hatırlatmak ve böylece onları satın almaya teşvik etmek içindir. Bu nedenle, ekrandaki saatler genellikle bu saate ayarlıdır.