Yazıcılar da hack'lenebilir mi? Ne yazık ki evet... Peki ama yazıcınızı hacker'lardan nasıl koruyabilirsiniz?

Ağınız, yalnızca ağa bağlı olan en zayıf cihaz kadar güvenlidir. Ve yazıcılar da bu cihazlardan biri. Peki ama yazıcılar nasıl hack'lenir? Yazıcınızı hacker'lardan nasıl koruyabilirsiniz?

Bir yazıcı nasıl hack'lenebilir? Yazıcınızı hacker'lardan nasıl koruyabilirsiniz?

Ev ya da iş yeri fark etmez... Kurduğunuz ağ, internete bağlı olan cihazlarınız ve cihazlarınızın içindeki bilgiler, yalnızca ağınızda bulunan en zayıf cihaz kadar güvenlidir. O nedenle bunu düşünerek internete çıkan ve birbiriyle ilişkili tüm cihazlarınızı, küçük / büyük ayırt etmeden korumanız gerekiyor. Peki ama internete bağlı bir yazıcı bile hack’lenebilir mi? Cevap maalesef evet.

Bu noktada birinin neden durduk yere yazıcınızı hack’lemek isteyebileceğini merak etmeniz çok doğal. “Ne yapacak, rastgele sayfalar mı yazdıracak” diye düşünmeniz de doğal. Aslında iş bununla sınırlı değil. Bundan yaklaşık 20 yıl kadar önce bir bilgisayara sızarak CD-ROM’un kapağını uzaktan açıp kapatmak kadar romantik bir dönemde yaşamıyoruz ki, aslında o zamanlar da bu “hack” türü işin eğlencesiydi. Peki, yazıcınız hack’lenirse ne olur?

Yazıcılar nasıl hack’lenir?

Pek çok kişinin fark edemediği şey, bilgisayar korsanlarının cihazların kontrolünü ele geçirmeye çalıştıklarında bunu genellikle bir ağ aracılığıyla uzaktan yaptıklarıdır. Bunu yapmak için saldırganlar, kişilerin ağında genellikle en düşük güvenlik düzeyine sahip cihazlarda bir zayıf nokta ararlar. Tahmin edebileceğiniz gibi yazıcılar da genellikle masaüstü ve dizüstü bilgisayarlardan daha az güvenlidir ve bu nedenle hızlı ve kolay şekilde kırılabilirler. Bundan sonra saldırganın yapması gereken tek şey, o yazıcıya bağlı diğer cihazlara sızmaktır ki, bundan sonrası da çorap söküğünden farksız.

Bilgisayar korsanları, çalınan verileri kullanarak fidye yazılımı saldırıları gerçekleştirebilirler. Öte yandan Botnet saldırıları düzenleyerek bilgisayarları “zombi” bilgisayarlara çevirebilirler. Peki, yazıcınızı nasıl korursunuz?

Yazıcınızı hacker'lardan nasıl korursunuz?

Yazıcınızı korumak, diğer tüm cihazlarınızı korumak kadar önemlidir. Ama bunu nasıl yapabilirsiniz? Yazıcınızın ürün yazılımını düzenli olarak güncellemek en önemli adımlardan biri olarak kabul ediliyor. Böylece yazıcınızın güvenlik özellikleri güncel tutulacaktır.

Ayrıca bilgisayar korsanlığı olasılığını artıran şey genellikle kablosuz bağlantı olduğundan, yazıcınızda kablosuz yazdırmayı mümkün olduğunca devre dışı bırakmalısınız. Yazıcınızı yalnızca kablolu bağlantı üzerinden kullanıyorsanız, kablosuz yazdırmayı kalıcı olarak devre dışı bırakmalısınız.

Ek olarak yazıcınızı bir Wi-Fi ağına her bağladığınızda bir VPN kullanmayı seçebilirsiniz. VPN, verileri şifreleyebildiği ve kendine bağlı herhangi bir cihazın IP adresini maskeleyebildiği için, yazıcıya erişimi çok daha zor hale getirecektir.