Yeni aldığınız ürünlerden çıkan Silika Jel aslında ne işe yarıyor? Atmadıysanız 4 öneri var...

Yeni aldığınız ürünlerin kutusundan içinde yuvarlak boncukların olduğu küçük poşetler çıkar. Peki, bu silika jel aslında ne işe yarıyor? Evde nasıl kullanılabiliyor? Ve kullanırken nelere dikkat edilmeli? Birlikte bakalım...

Yeni aldığınız ürünlerden çıkan Silika Jel aslında ne işe yarıyor? Atmadıysanız 4 öneri var...

Özellikle ayakkabı gibi yeni bir tektil ürünü aldığınızda kutusundan neme, küfe karşı ürünü koruyan silica jel paketleri çıkar. Peki, silica jel ne işe yarıyor? Evde nasıl kullanılabilir? Silika jel, üreticilerin nemin belirli gıda ve ticari ürünlere zarar vermesini önlemek için genellikle küçük paketlere yerleştirdiği bir tür kurutucudur. Güçlü bir nem bağlama yeteneğine sahiptir, jel torbalar kendi ağırlıklarının yüzde 40'ına kadar nemi emebilir.

Silika Jel nedir, ne işe yarar

EVDE ÇOCUK VEYA EVCİL HAYVAN VARSA DİKKAT

Evde küçük çocuk varsa kullanırken dikkat edilmeli. Çünkü yanlışlıkla yenirse boğulmaya neden olabilir. Bu nedenle üreticiler genellikle onları “Yemeyin” veya “Kullandıktan sonra atın” şeklinde etiketlerler. Örneğin ABD'de Zehir Kontrol Merkezleri kaza sonucu paketleri yutan daha fazla insan vakası bildirmeye başlamış. Vakaların çoğu 6 yaşından küçük çocukları içeriyor . Aynı şekilde evde evcil hayvanların da kazayla bu jelleri yiyebileceği uyarısı yapılıyor.

SİLİKA JEL NE İŞE YARIYOR?

Silika jel, 1919'da Johns Hopkins Üniversitesi'nden kimya profesörü Walter A. Patrick tarafından patentlendi. Bundan önce, I. Dünya Savaşı'nda gaz maskesi kutularındaki buharların ve gazların emilmesi için kullanılmış.

Silika Jel formu, nemi emebilen ve tutabilen milyonlarca küçük gözenek içerir. Ağırlığının yaklaşık yüzde 40'ını nem içinde tutabilir ve kapalı bir kaptaki bağıl nemi yüzde 40'a kadar azaltabilir.

Silika jel, kumda doğal olarak bulunan bir bileşen olan silikon dioksitten yapılır. Önemli miktarda suyu emebilen küçük parçacıklara sahiptir . Silika jel ya küçük, berrak, yuvarlak boncuklar ya da küçük, berrak kayalar olarak görünecektir. Jel bir kurutucu görevi görür, yani nem ve küfün bir öğeye zarar verme olasılığını azaltmak için suyu havadan çeker.

Silika jel paketleri genellikle aşağıdakilerde bulunabilir:

-ilaç ve vitamin şişelerinde
-ceket ceplerinde
-İçeriği korumak için müze vitrinlerinde
-yeni cep telefonu ve kamera kutularında
-ayakkabı kutuları ve çantalarda

SİLİKA JEL EVDE NE İÇİN KULLANILABİLİR?

Chip.de ise silica jelleri atmak yerine evde kullanılabilecek bazı alanları şöyle sıralıyor:

  • Aletlerin bakımı: Tornavida, çekiç gibi ev aletleri paslanabilir. Bunu önlemek için silika torbalarını alet kutusuna yerleştirebilirsiniz, paslanmaya karşı koruyacaktır.

  • Ayakkabıları ve akıllı telefonları kurutma: Deri ayakkabılar ıslandığında, silika jel torbaları ayakkabıları kolayca kurutmanın en iyi yoludur. Her bir ayakkabıya birer adet kurutucu torba koyun ve ayakkabıların tekrar kurumasını bekleyin. Ayrıca ıslanan cep telefonlarını da bu şekilde kurutabilirsiniz. -Akıllı telefonu silika ile dolu bir kaba koyun.

  • Kokuları giderin: Sık kullanılan seyahat veya spor çantaları bir süre sonra kokmaya başlar çünkü kullanılmış ve terli giysiler nemlerini ve kötü kokularını çantalara bırakır. Torbaya bir veya iki poşet silika jel koyun. Bu onları tekrar kurutur, kötü kokuları giderir ve mantar, bakterilerin daha fazla çoğalmasını engeller.

  • Belgelerin korunması: Belgeler özellikle nem girişine karşı hassastır ve çabucak zarar görür. Önemli belgeleri nemden etkili bir şekilde korumak için, örneğin bir çekmeceye, korunacak belgenin hemen yanına bir silika jel torbası yerleştirmelisiniz. Bu, nemin nüfuz etmesini önleyecektir.

Business Insider ise silika jel için 6 kullanım alanını şu videoyla anlatmış