İki yeni COVID varyantı daha ortaya çıktı: BQ.1 ve XBB varyantları ne kadar tehlikeli?

İngiltere’de tespit edilen yeni BQ.1 ve XBB varyantları, COVID salgınında neleri değiştirebilir? BQ.1 ve XBB ne kadar tehlikeli?

İki yeni COVID varyantı daha ortaya çıktı

İngiltere, iki yeni COVID varyantının ortaya çıktığını ve bu varyantların BQ.1 ve XBB olarak adlandırıldığını duyurdu. Ülkede 700 BQ.1 vakası ve 18 XBB vakası tespit edildiği bildiriliyor. Uzmanlar bu varyantların aşıdan kaçabilme yeteneğine sahip olduğunu belirtiyor.

En son ciddi COVID varyantı yaklaşık bir yıl önce ortaya çıkmış ve Omicron olarak adlandırılmıştı. O zamandan bu yana Dünya çapında görülen COVID vakalarının neredeyse yüzde 100’ü Omicron olarak ortaya çıktı.

Yeni keşfedilen varyantların ikisi de Omicron temelli. Şu anda vaka sayıları oldukça düşük görülse de, Omicron’un bulaşma yeteneğinin yüksek olması, bu yeni varyantların da hızla yayılma imkanına sahip olduğunu gösteriyor.

Omicron’un en büyük yeteneği, bağışıklık sisteminden saklanmayı becerebilmesiydi. Bu da yüksek bulaşma oranı ve aşılara karşı direnç olarak kendini gösteriyor. Üstelik, varyantın daha çok mutasyon geçirme imkanı da olduğu belirtiliyor.

İngiltere hükümeti durumu dikkatle izliyor. Uzmanlar, uzun zamandır bilinen temel COVID önlemlerine dikkat etmenin, bu yeni varyantların yayılmasını bir ölçüde engelleyeceğini söylüyor. UKHSA'da Klinik ve Gelişen Enfeksiyon Direktörü Meera Chand, yayınlanan bir bildiride “aşılama, gelecekteki COVID-19 dalgalarına karşı en iyi savunmamız olmaya devam ediyor, bu nedenle insanların uygun oldukları tüm dozları mümkün olan en kısa sürede almaları her zamanki kadar önemli” dedi.