Yeni ethernet standardı bizi 5Gbps'ye çıkaracak!

Senelerdir 1 gigabit hızında sıkışan ethernet için geliştirilen "geriye yönelik uyumlu" bu yeni standart, herkesi heyecanlandırıyor!

Yeni ethernet yolda!

Tüketici bilgisayarları, ethernet bağlantısında uzun senelerdir gigabit hızlarında sıkışıp kalmış durumda. Intel'in 875P yonga seti, ethernet denetleyicisini kuzey köprüye bağlayarak yüksek performans sunmuş, gigabit ethernet'i popüler hale getirmişti. Aradan 13 yıl geçmesine rağmen gigabit, halen kablolu ethernet'in standardı durumunda, ancak IEEE 802.3bz'den gelen yeni kablolu ağ standardı sayesinde bu, yakında değişebilir.

Gigabit'te senelerce kalmamızın birkaç nedeni var. Örneğin 10GbE, daha pahalı kablolara ihtiyaç duyuyor. Geriye yönelik uyum sunmayan bu kabloların hepsi, gigabit kablolara göre çok daha pahalı. Gigabit ethernet'te kalmamızın en önemli nedeni ise, ortalama ev ağının bu hızla yetinmesi. Ancak medya akışının yaygınlaşması ve ABD'deki gigabit fiber'in yavaşça yayılması, daha hızlı standartlara ihtiyaç duyacağımızın göstergesi.

Yeni 2.5GBASE-T ve 5GBASE-T standartları, bu ihtiyaçları karşılayacak özelliklere sahip. 10GbE sinyalini kullanmak üzere geliştirilen bu standartlar, 100 metreye kadar mevcut Cat5e ve Cat6 kablolarıyla uyum sağlayacak. 2.5Gbps standardı Cat5e üzerinde 100 metreye kadar çalışacak, 5Gbpst ise 100 metrede Cat6 kabloya ihtiyaç duyacak. Bu sayede 10GbE teknolojisi, piyasaya çok daha kolay ve ucuza ulaşabilecek.

Yine de bunların uzun vadede olacağını söylemek gerekiyor. Gigabit destekli olduğu iddia eden alt seviye router'ların ve switch'lerin çoğu, hala tek portta gigabit'i destekliyor. Yeni standardın özellikleri, gelecek vadediyor. Bu yüzden 2.5GbE ve 5GbE'nin Intel ve AMD gibi firmaların ilgisini çekmesini ve onları destekleyen yonga setleri üretmeye teşvik etmesini umuyoruz.

Okuyucu Yorumları