Yeni JP Morgan yorumu yapılıyordu: Bir haftadan az bir sürede 16 milyar dolarlık serveti buharlaştı

Dünya, en büyük kripto para borsalarından FTX'in çöküşünü konuşuyor. Kripto şirketi iflas başvurusunda bulunurken FTX CEO'su Sam Bankman-Fried istifa etti. Bankman-Fried, Mart ayında 26 milyar dolar servet değerinde görünüyordu.

Yeni JP Morgan yorumu yapılıyordu: Bir haftadan az sürede 16 milyar dolarlık serveti buharlaştı

İki Stanford Üniversitesi profesörünün çocuğu olan, MIT mezunu Sam Bankman-Fried kısa bir süre öncesine kadar dünyada kripto paranın dahi çocuğu olarak adlandırılıyordu. FTX'i 2019'da başlattı ve önde gelen kripto borsalardan biri haline getirdi. 2022'nin başlarında, yatırımcılar FTX'e ve ABD operasyonlarına toplam 40 milyar dolar değer biçti. Birkaç başarısız birkaç küçük kripto şirketini kurtarmaya çalıştığı gerekçesiyle ABD basınındaki bazı yorumlarda JP Morgan Sr. ile bile kıyaslanıyordu. 30 yaşındaki genç milyarderin servetinin 26 milyar dolar değerinde olduğu söyleniyordu. Bloomberg'in analizine göre Sam Bankman-Fried, kripto para imparatorluğu çözülmeye başlasa bile Pazartesi günü hala bir milyarder olarak görünüyordu. Cuma günü bu servet tamamen buharlaştı.

Bloomberg'in haberinde özetle şu yorumlar yapılıyor:

Cuma günü istifasıyla birlikte iflas başvurusunda bulunan kripto imparatorluğunun çöküşü, bir zamanlar modern J.P Morgan'a (John Pierpont Morgan) benzetilen moğulun sahip olduğu varlıkların değersiz hale geldiği anlamına geliyor.

Bloomberg Milyarder Endeksi'ne göre serveti 30 yaşında 26 milyar dolar değerindeydi ve hafta başında hala yaklaşık 16 milyar dolara ulaşıyordu. Bu onu dünyanın en zengin 100 milyarderi arasına sokuyordu. Ancak kripto borsası FTX çöktüğünde, Bloomberg'in “tarihin şimdiye kadarki en büyük servet yıkımlarından biri” olarak adlandırdığı şekilde varlıklarının değeri sıfıra düştü.

FTX, Bölüm 11 iflas başvurusunda bulunduğunu duyururken Cuma günü yaptığı açıklamada , Bankman-Fried'in CEO'luk görevinden istifa ettiğini ve yerine John J. Ray III'ün geçeceğini duyurdu.

Bankman-Fried'in imparatorluğu, iştiraklerinden birinde yaşanan likidite sıkışıklığının ardından bu hafta çöktü. ABD borsası FTX.US Perşembe günü müşterilerin istedikleri pozisyonları kapatmaları gerektiğini ve ticaretin birkaç gün içinde durdurulabileceğini söyledi. FTX.com'un bulunduğu Bahamalar'da yetkililer, yerel ticari yan kuruluşu ve ilgili tarafların varlıklarını dondurdu.

ENDEKS TARAFINDAN İZLENMEYEN VARLIKLARI OLABİLİR

Tabii ki Bloomberg'in dediği gibi Bankman-Fried'in Bloomberg endeksi tarafından izlenmeyen varlıklara sahip olması mümkün. Alameda geçen yıl yaklaşık 1 milyar dolar kar elde etti ve FTX yüz milyonlarca daha kazandı.

Analizdeki diğer yorumlar ise şöyle:

The Information Perşembe günü yaptığı açıklamada, Sequoia ve diğer risk sermayesi firmaları tarafından yönetilen fonlara 500 milyon dolardan fazla yatırım yaptığını ve aynı zamanda medya kuruluşu Semafor'da yatırımcı olduğunu bildirdi. Ancak bu varlıklar Alameda aracılığıyla tutuluyorsa, kayıpları nedeniyle yok olabilirler.

Bankman-Fried, FTX'in ABD işinin yaklaşık %70'ine sahip ve endeks şu anda esasen değersiz olduğunu tahmin ediyor. Daha önce 500 milyon dolardan fazla değere sahip çevrimiçi aracı kurum Robinhood'daki hissesi, hissenin Alameda aracılığıyla tutulduğunu ve krediler için teminat olarak kullanılmış olabileceğini söylemesinin ardından Bloomberg'in hesaplamasından çıkarıldı.

Konuya yakın bir kişi , Bankman-Fried'in ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından menkul kıymet kurallarının olası ihlalleri nedeniyle soruşturulduğunu söyledi.