Yeni Omicron alt varyantı BA.2.75.2, aşılara daha dayanıklı olmasıyla korkutyor

Yeni Omicron alt varyantı olarak tanımlanan BA.2.75.2, aşılara daha dayanıklı olmasıyla endişe yaratıyor.

COVID-19'da BA.2.75.2 alt varyantı endişesi

Yeni ortaya çıkan bir Omicron alt varyantının aşı bağışıklığından kaçınmak için endişe verici bir eğilim gösterdiğinin tespit edilmesi ile beraber, bir kez daha gözler COVID-19 vakalarına çevrildi. İsveç'ten yeni bir araştırmaya göre, BA.2.75.2 adı verilen bu alt varyant, kandaki nötrleştirici antikorları büyük ölçüde atlatabiliyor ve birkaç monoklonal antikor tedavisine direnç gösterebiliyor.

Araştırmanın yazarı Ben Murrell tarafından yapılan bir açıklamaya göre "Antikor bağışıklığı tamamen kaybolmamış olsa da, BA.2.75.2, daha önce incelediğimiz varyantlardan çok daha dramatik bir direnç sergiledi ve büyük ölçüde spike proteinin reseptör bağlama alanındaki iki mutasyon tarafından yönlendirildi.

BA.2.75.2: BA.2.75 alt varyantının en son mutantı

BA.2.75.2, Omicron varyantının bir alt dizisi ve şu anda Dünya Sağlık Örgütü tarafından izlenen BA.2.75 alt varyantının en son mutantı olarak tanımlanıyor. BA.2.75.2, bu sonbaharın başlarında keşfedildiğinden beri, birçok ülkede rapor edildi, ancak toplam vakaların yalnızca küçük bir kısmını oluşturuyordu. Şu anda, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, ABD vakalarının sadece yüzde 1,4'ünü oluşturuyor.

Yeni araştırma, üç Omicron alt varyantına (BA.2.75.2, BA.4.6 ve BA.2.10.4) odaklanıyordu ve üç farklı zaman noktasında 75 kişiden alınan serum örneklerini kullandı: Kasım 2021, Nisan 2022 ve bu yılın Ağustos sonu/Eylül başı.

Çalışma yazarlarının yazdığına göre “Üç zaman noktasında BA.2.75.2'nin serum antikorları tarafından nötralizasyonu, test edilen diğer tüm varyantlardan önemli ölçüde düşüktü.

Hatta, alt varyantın, şu anda baskın varyant BA.5'e göre nötrleştirici antikorlara altı kattan daha az yanıt verdiği de bulundu. Yazarlar, bunun "önemli ölçüde geliştirilmiş direncine" katkıda bulunan iki mutasyonla açıklanabileceğini söylüyor.

Araştırmacılar yeni alt varyantın çeşitli monoklonal antikor tedavilerine, yani ciddi COVID-19 geliştirme riski yüksek olanlar için kullanılan antiviral tedavilere duyarlılığını da test etti. Test edilen tedavilerden sadece bebtelovimab'ın BA.2.75.2'yi "güçlü" nötralize ettiği bulundu.

Murrell, "Artık bunun, yakın gelecekte baskın hale gelecek benzer mutasyonlara sahip yeni ortaya çıkan varyantlardan sadece biri olduğunu biliyoruz" dedi ve ekledi: "Bu kış enfeksiyonların artmasını beklemeliyiz."

Ancak, enfeksiyonlarda beklenen bu artışın hastaneye yatış sayısını etkileyip etkilemeyeceği belirsizliğini koruyor. Erken Omicron varyantlarına karşı koruma sağlamak üzere değiştirilerek güncellenmiş COVID aşılarının BA.2.75.2 ve diğer ortaya çıkan varyantlara karşı koruma sağlayıp sağlayamayacağı da bilinmiyor.

Murrell, “Faydalı olmalarını bekliyoruz, ancak henüz ne kadar [faydalı] olacaklarını bilmiyoruz” diyor.

Çalışma The Lancet Infectious Diseases dergisinde yayınlandı.