Yüksek performanslı bir dizüstü bilgisayar alırken gözden kaçırılan önemli detaylar

Artık hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen dizüstü bilgisayarları ne kadar tanıyoruz? Satın alırken tüm detaylarına bakıyor muyuz yoksa önemli olan sadece dış görünüşü mü? Bu konuda yardıma ihtiyacı olanlar için önemli olan ve çoğu zaman gözden kaçırılan tüm detayları sıraladık.

Yüksek performanslı bir notebook alırken gözden kaçırılan önemli detaylar

Günümüzde hızla gelişen teknoloji ile birlikte dizüstü bilgisayarlar, günlük yaşantımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Evden çalışma, öğrenme, oyun oynama veya sadece eğlence amaçlı kullanım, bilgisayar seçimini daha kritik hale getirdi. Gerçekten iyi ve güçlü bir dizüstü bilgisayar alırken, performans, depolama, ekran kalitesi gibi birçok faktörü göz önünde bulundurmak oldukça önemli. O yüzden, sizin için dizüstü bilgisayar alırken çoğu zaman gözden kaçırılan en önemli detaylara göz atmakta yarar olduğunu düşünüyoruz.

İşte, güçlü bir dizüstü bilgisayar satın alırken dikkat etmeniz gereken önemli özellikler...

CPU ve GPU Watt Değeri

Yüksek performanslı bir dizüstü bilgisayar satın alıyorsanız, muhtemelen istediğiniz CPU ve GPU kombinasyonuna çoktan karar vermişsinizdir. CPU saat hızları, çekirdekler ve iş parçacıkları bilinen şeyler olsa da, watt değeri genellikle gözden kaçan önemli husustur.

GPU'lar için de geçerli bir kavram olan watt değeri, TDP (Termal Tasarım Gücü) veya GPU'lar söz konusu olduğunda TGP (Toplam Grafik Gücü) kullanılarak gösterilir. CPU ve GPU'nuzun sistemden çekebileceği maksimum gücü ölçerler.

Genel olarak, güç çekişi ne kadar yüksekse CPU/GPU o kadar güçlü olur. Ancak, daha yüksek güç çekimi pil ömrünü olumsuz etkileyebilir, bu nedenle dizüstü bilgisayarlar söz konusu olduğunda, performansı optimum pil ömrü ile dengelemek için TDP veya TGP genellikle düşürülür.

Örneğin, i7-13600K'ya sahip iki dizüstü bilgisayarın aynı özelliklere sahip olduğunu görebilirsiniz. Ancak birinin TDP değeri daha düşükse, ikincisi pil ömrü pahasına da olsa daha iyi performans gösterir. Bu aynı zamanda GPU'ları da kapsar; aynı RTX 4060'lara sahip iki dizüstü bilgisayar, aralarında bir TGP farkı varsa farklı performans gösterecektir.

Bellek ve Depolama

Bu yazının yazıldığı sırada alabileceğiniz en iyi RAM DDR5'tir. Ancak, RAM'de yalnızca RAM türü değil daha fazlası önemlidir. Çünkü, bellek frekansı büyük bir fark yaratıyor.

RAM türü ne olursa olsun, her RAM modülü belirli bir frekansla birlikte gelir: Belleğin çalıştığı hız. Bu sayı ne kadar yüksek olursa, RAM o kadar iyi performans gösterir ve o kadar pahalı olur.

Depolama söz konusu olduğunda, 1TB NVMe SSD kullanmayı hedeflemeniz gereken minimum değerdir. Dizüstü bilgisayarınızda 2,5 inç SATA SSD yuvası varsa, bunu yedekleme için kullanmaktan kaçınmayın, ancak bunu ana sürücünüz yapmak iyi bir fikir değil.

Ekran

Yüksek performanslı bir dizüstü bilgisayarın bir diğer önemli parçası da genellikle göz ardı edilen iyi bir ekrandır. Ekran, bir dizüstü bilgisayarda en çok kullandığınız şeydir ve özellikle dizüstü bilgisayarınızı fotoğraf veya video düzenleme gibi profesyonel işler için kullanıyorsanız, hedefe uygun olmalıdır.

Markası ne olursa olsun üst düzey dizüstü bilgisayarlar genellikle iyi ekranlara sahiptir. Bununla birlikte, hedeflemeniz gereken birkaç minimum kriter vardır. Yeni başlayanlar için, Full HD 1920 x 1080 çözünürlük ileride yeterli olmayabilir. RTX 4050 gibi bir GPU'ya sahipseniz sorun olmayabilir, ancak tasarruf etmeniz gerekmedikçe bunu önermiyoruz.

15 inçlik bir dizüstü bilgisayarda illa 4k OLED ekrana ihtiyacınız yoktur. QHD (2560 x 1440), ekranı tüm modern GPU'larla olmasa da çoğuyla tam potansiyeliyle kullanabileceğiniz için iyi bir seçimdir.

Akılda tutulması gereken bir diğer önemli şey de kare hızından farklı bir ölçüm olan yenileme hızıdır. Oyun oynarken yardımcı olacağı ve video düzenlerken, simülasyon çalıştırırken veya internette gezinirken genel kullanıcı deneyiminizi geliştireceği için 120Hz burada minimumdur.

Son olarak, mümkünse 16:10 en boy oranlı bir ekran bulmaya çalışın. Kağıt üzerinde çok büyük bir fark gibi görünmeyebilir, ancak bu küçük ekstra dikey alan, uzun bir makale okurken veya Premiere Pro'da ekstra "timeline" alanı kullanırken üretkenlik için harikalar yaratabilir.

Termal Performans

Cihazı elinize almadığınız sürece bir dizüstü bilgisayarın termal performansını değerlendirmek zordur, bu nedenle burada en iyi seçeneğiniz incelemelerdir. Üreticiler güçlü bileşenleri ince ve hafif bir kasaya sığdırabilir, ancak bunları düzgün bir şekilde soğutmak zor olabilir.

Üst düzey CPU'lar ve GPU'lar çok fazla ısı yayar; ne kadar çok güç çekerlerse, ısı çekimi o kadar yüksek olur. Bu, hepsi için olmasa da çoğu yüksek performanslı dizüstü bilgisayarın belirli bir dereceye kadar sıcak çalışacağı anlamına gelir. Kötü termal performans makinenizin ömrünü de etkileyebilir. Bu nedenle, iyi bir termal çözüme sahip bir dizüstü bilgisayar bulmak şarttır.

Klavye

Yüksek performanslı bir dizüstü bilgisayara ihtiyaç duyan çoğu oyuncu ve diğer profesyonellerin kullanmaktan hoşlandıkları harici bir klavyeleri olsa da dizüstü bilgisayarınızdaki dahili klavyenin de iyi olması gerekir.

Düşündüğünüz dizüstü bilgisayarın ne tür bir klavyeye sahip olduğunu öğrenmek için özellikleri okuyun. Mekanik düşük profilli anahtarlar burada altın standarttır, ancak burada asıl önemli olan tuş hareketi ve aldığınız geri bildirimdir. Yaklaşık 1,2 ila 1,5 mm'lik tuş hareketi, rahat bir yazma deneyimi için fazlasıyla yeterli olacaktır.

Bağlantı Noktaları

Çoğu modern dizüstü bilgisayar, USB-C ve farklı bağlantı noktalarını tercih ediyor ve bunun iyi bir nedeni var. Hemen hemen her şeyi buraya bağlayabilir ve hatta güç dağıtımını destekliyorsa dizüstü bilgisayarınızı aynı anda şarj edebilirsiniz. Bununla birlikte, kullanım durumunuza ve dizüstü bilgisayarınızla ne sıklıkta seyahat ettiğinize bağlı olarak, elinizde birkaç ekstra bağlantı noktası bulundurmak kötü bir fikir değildir.

İlk olarak, bir HDMI veya DisplayPort bağlantı noktası, her zaman bir dongle taşımak zorunda kalmayacağınız için kullanışlıdır. Aynı şey Ethernet portu için de geçerlidir. Son olarak, flash sürücüleri ve diğer çevre birimlerini bağlamak için en az birkaç USB bağlantı noktasına sahip olduğunuzdan emin olun.

Pil Ömrü

Dizüstü bilgisayar pilleri Watt-saat (Wh) cinsinden ölçülür. Bu sayı ne kadar büyük olursa pil ömrü de o kadar iyi olur.

Dizüstü bilgisayar pilleri genellikle 99 Wh'a kadar çıkar, ancak bunlar yalnızca 16 inç veya daha büyük dizüstü bilgisayarlarda bulunur ve taşıması zordur. Dizüstü bilgisayarınızla seyahat edecekseniz, 14 inç veya benzeri bir cihaz öneriyoruz. Elbette, en güçlü bileşenlere sahip olmayacaksınız. Ancak, daha yüksek watt'lı CPU/GPU'lara sahip dizüstü bilgisayarlardan daha iyi pil ömrü göreceksiniz. Pil ömrü sizin için önemliyse 60Wh ila 70Wh arası ideal bir değerdir.