Yükseltirken tasarruf etmenin yolları!

Cihazlarınızı yükseltirken paranız cebinizde kalsın istiyorsunuz... Peki bu mümkün mü? Evet!

Yükseltirken canınız yanmasın

Yeni bir cihaz satın alırken doğru karar verirken, zaman ayırıp araştırma yapmamız gerekebiliyor. Peki elinizdeki teknolojileri yükseltmenin vaktinin gelip gelmediğine nasıl karar vermelisiniz?

Bozulana kadar kullanmalı mısınız, yoksa sonraki büyük yeniliği mi beklemelisiniz? Hem tasarruflu olup, hem de taş devrine dönmemek bu günlerde oldukça zor. Ancak aşağıdaki ipuçları, cüzdanınızı tamamen boşaltmadan cihazlarınızı güncel tutmanızı sağlayabilir.

Bu arada herkesin yükseltme tercihlerinin farklı olabileceğinin farkındayız. Para konusunda sıkıntınız yoksa ve cihazınızı yükseltmek size hissedilir bir fayda sağlayacaksa, durmanız için bir neden yok. Aşağıdaki ipuçlarımız, bütçesi daha sıkışık olanların işine yarayacak.

Depolama

İster bilgisayarınız olsun ister telefonunuz, genellikle daha büyük bir depolama alanı olmadan da yaşayabilirsiniz. Cihazınızdaki her şeyi saklamak zorunda mısınız? Yüklü tüm oyunları oynuyor musunuz? Silecek en az birkaç şeyiniz olmalı.

Saklamak istediğiniz dosyaları diğer cihazlara taşıyabilirsiniz (telefondan bilgisayara taşımak gibi). Depolama alanından çok performansı düşünüyorsanız, SSD'ye yükseltmek yerine bir RAID 0 konfigürasyonu oluşturmak isteyebilirsiniz. Bu durumda sabit diskinizin hızı ve kapasitesi yaklaşık iki katına çıkacaktır.

İşlemci ve grafik kartı

İşlemci ve grafik kartı

Web'de gezinme gibi basit işlemleri yaparken cihazınız aşırı derecede yavaşlayıp, kullanmayı imkansız hale getirmiyorsa, yükseltme yapmanızı tavsiye etmiyoruz. Çünkü yükseltme, çoğu zaman cihazın tamamını değiştirmeniz anlamına gelecektir.

Konu oyunlara geldiğinde, oyunların çoğu performansla ilgili ayarlar sunuyorlar. Donanımlarınızı yükseltmeye gerek kalmadan oyun oynayabilmek için ayarları ve çözünürlüğü düşürmeyi deneyin. "En yüksek" ayarlarda oyun oynamanın güzel olduğunu biliyoruz, ancak bu bir lüks ve bütçeniz kısıtlıysa, gerekli ayarları yapmanız gerekiyor.

Ancak en düşük ayarlar bile yeterli performansı elde etmenizi sağlamıyorsa, cihazınızı veya donanımlarınızı yükseltmeyi düşünebilirsiniz. Bu durumda yeni bir cihaz almak istemiyorsanız, tam olarak neyi yükseltmeniz gerektiğini iyi inceleyin. Çözünürlüğü düşürmenize rağmen frame rate'te artış görmüyorsanız, darboğazın işlemciniz olduğunu anlayabilirsiniz.

RAM

Bugün 8GB'tan az RAM'e sahip bilgisayara rastlamanız zor. Ancak PC'niz birkaç senelikse, 8GB'tan az RAM'e sahip olabilir. Bilgisayarınızda geniş ve hızlı bir sabit disk varsa, bu diski "sanal bellek" olarak kullanabilirsiniz. Windows bu işi otomatik olarak yapabiliyor, ancak siz yine de sistem ayarlarınızı kontrol edin (Sistem > Gelişmiş sistem ayarları > Performans sekmesi).

Wi-Fi

Yeni Wi-Fi standartlarının tamamlanması birkaç sene sürdüğünden, Wi-Fi donanımınızı güncellemeniz genellikle gerekmiyor. Bir nesil öncesinden geliyorsanız bile bunun eksikliğini hissetmeyebilirsiniz. Örneğin en son standart 802.11ac olsa da cihazınızda 802.11n varsa, yükseltmenize gerek yok demektir. Ancak 802.11n'den önceki standartları kullanıyorsanız, yükseltmenizde fayda olabilir.

Okuyucu Yorumları