Zuckerberg:İlk Veri Kullanımını FTC'ye Bildirmedik

Facebook CEO'su Mark Zuckerberg, bugünkü ilk duruşmasında bazı itiraflarda bulundu; önemli bir soruyu ise geçiştirdi!

Zuckerberg: Hata yaptık

Facebook CEO'su Mark Zuckerberg, bugün Washington'da gerçekleşen ilk duruşmasında 2015'teki ilk Cambridge Analytica sızıntısında FTC'ye bildirimde bulunmadığını söyledi.

Tanıklığı esnasında senatörlerin bazı sorularını cevaplayan Zuckerberg, Cambridge Analytica'nın verileri sildiğini söylemesinin ardından "olayın kapandığına" inandıklarını söyledi. CEO Cambridge Analytica'nın sözüne güvenmek konusunda hata yaptıklarını kabul etti ancak firmasının ek bir işleme ihtiyaç duymadığını belirtti.

Buradaki sorun, Facebook'un 2011'de Federal Ticaret Komisyonu (FTC) ile yapılan bir rıza anlaşmasını ihlal etmiş olabileceği. Bu anlaşmaya göre firma, kullanıcı bilgilerini paylaşmadan önce onları uyaracaktı. FTC, en son Cambridge Analytica gelişmeleriyle ilgili bir inceleme başlattığını doğrulasa da bu inceleme, herkese açık olmadığından detayları bilinmiyor. Facebook, anlaşmadaki kullanıcı gizliliği ilkelerine "itibar ettiğini" söylüyor ve mutabakat kararını çiğnediğine dair iddiaları kabul etmiyor.

Ücretli Facebook Sinyali

Sorgu sırasında senatör Orrin Hatch'in 2010'da Zuckerberg'in "Facebook her zaman ücretsiz olacak" sözcüklerini hatırlattı. Bunun üzerine Zuckerberg, "Facebook'un bir sürümünün her zaman ücretsiz olacağını" tekrarladı. Bu cümle, Facebook'un bir kısmının ücretli olabileceği yorumlarının yapılmasına yol açtı.

Facebook COO'su Sheryl Sandberg, geçen hafta kullanıcıların bazı özellikleri kapatabildiğini ancak "en üst seviyede çıkış yolu olmadığını" söylemiş, bunun ancak "ücretli bir üründe" olabileceğini söylemişti.

Zuckerberg'i Terleten Soru

Senatör Roger Wicker, CEO'ya Facebook'un kullanıcıları sitedeki oturumu kapattıktan sonra bile takip edip etmediğini sordu. Zuckerberg'in verdiği cevap şöyle oldu:

"Senatör, bunun doğru olup olmadığından emin olmak için takımımla görüşmemde fayda var."

Senatör'ün "bilmiyor musun" diye sorması üzerine Zuckerberg, soruyu yuvarlak bir cevapla geçiştirdi. Facebook'un en tepesindeki Zuckerberg'in bu soruya cevap verememesi, kafaları kurcalayacak yeni bir detay oldu.

Okuyucu Yorumları