Xiaomi Pad 6 İnceleme

Xiaomi Pad 6, şık alüminyum kasası, yüksek ekran çözünürlüğü ve 144 Hz tazeleme hızıyla kendini öne çıkarmayı başarıyor. Peki aynı fiyat skalasındaki rakiplerini geride bırakabilecek kadar iyi mi? Tüm detaylarıyla incelememizde!

CHIP Online Notu 86
  • Şık alüminyum kasa
  • Başarılı Dolby Vision ekran
  • Hoparlör kalitesi
  • Kamera performansı
  • Pil ömrü
  • Parlaklık seviyesi daha iyi olabilirdi
  • Parmak izi sensörü ve kulaklık girişi yok
  • GPS bulunmuyor

Yıllarca tablet ihtiyacımızı büyük ölçüde Samsung ve Apple'ın ürünlerinden karşıladıktan sonra, özellikle pandemiyle birlikte tablet pazarında yeniden bir yükseliş gördük ve pek çok üretici bu alanda boy göstermeye başladı. Özellikle de daha uygun fiyatlı seçeneklerle karşımıza çıkan markalar, tabletleri herkesin ulaşabileceği noktaya taşıdı.

Xiaomi de bu markalardan biri ve yeni piyasaya sürdüğü Pad 6, 144Hz ekranı, Snapdragon 870 işlemcisi ve oyundan üretkenliğe kadar çoğu şey için cazip bir seçenek sunuyor. Aslında Pad 6, nisan ayında duyurulduğu gibi Çin’de piyasaya sürüldü, ancak uluslararası pazara yeni yeni girmeye başladığından ülkemizde de yeni sahneye çıktı.

Xiaomi’nin selef tablet modeli Pad 5 ile karşılaştırıldığında ekran yenileme hızı artırılmış. Ayrıca önceki Pro modelinin sadece işlemcisini değil WiFi 6 özelliğini de yanında getirmiş. Peki orta segmente konumlandırabileceğimiz bu tablet, daha başka neler sunuyor ve rakiplerinin önüne geçebilecek kadar iyi özelliklere sahip mi?

Xiaomi Pad 6: Tasarım

Xiaomi Pad 6, parmak izine dayanıklı alüminyum bir gövdeyle geliyor. Ekran ise Gorilla Glass 3 ile kaplanmış. Renk olarak, elimizdeki gri haricinde mavi ve altın seçenekleri mevcut. 490 gram ağırlığıyla çok da hafif sayılmaz. Uzun süre oyun oynarken veya film izlerken kolu yoruyor. Eğer uzanıp Netflix’ten bir şeyler izlemeye karar verirseniz, bir süre sonra yorucu olabiliyor. Bu küçük eleştiri bir yana, ağır olması alüminyum kasayla birlikte genel olarak sağlam hissettiriyor.

Arka tarafta büyük kamera yuvasının yanı sıra, opsiyonel olarak satılan ve tabletin klavye kılıfına bağlanmasını sağlayan 3 adet gömülü mıknatıs var. Bu kılıf manyetik olarak takılıyor ve sadece tek bir pozisyonda sabitlenebiliyor. Elimizde olmadığından deneme fırsatı bulamadık, ancak tek pozisyonda sabitlenebilmesi kullanışlılığı biraz sınırlamış gibi. Buradaki büyük kamera yuvasının çıkıntılı olduğunu da söyleyelim. Masaya koyduğunuzda tabletin düz durmasını engelliyor.

Gövdede tuş olarak sadece güç ve ses ayarı için 2 adet düğme mevcut. Çevresinin gereksiz şeylerle doldurulmaması güzel. Buna ince çerçeveler de eklediğinde ortaya modern görünümlü bir tablet çıkmış. Alt kısımda, Dolby Atmos destekli 4 hoparlörden ikisi ve 1 USB-C bağlantı noktası bulunuyor. Diğer 2 hoparlörse üst tarafa konumlandırılmış.

Pad 6’da parmak izi sensörü yok. Fakat yüz tanımayı fonksiyonu mevcut. Diğer bir eksiklikse kulaklık girişinin olmaması. Hala pek çok kişi kablolu kulaklık kullanmayı seviyor ve Bluetooth kulaklıklarla aynı fiyat etiketine sahip daha iyi ses performansı veren kablolu kulaklıklar var.

Xiaomi Pad 6: Ekran Özellikleri

Xiaomi, Pad 5'i bir "üretkenlik ve eğlence" cihazı olarak adlandırırken, Pad 6 tartışmasız bu unvanı daha fazla hak ediyor. Çünkü canlı bir görsel deneyim için Dolby Vision'ı destekleyen 2.8K çözünürlüğünde 11 inç bir IPS ekrana sahip. Ayrıca daha akıcı bir oyun keyfi için yenileme hızı 144Hz’e çıkarılmış. Güç tasarrufu sağlamak için sistem yenileme hızını otomatik olarak ayarlayabiliyor. Elbette isterseniz ayarlardan 60Hz, 90Hz veya 144Hz’e sabitlemek mümkün.

Pad 6, canlı ve doğru renkler sunuyor. 550 nit parlaklığı çoğu ortam için yeterince yüksek. Ancak direkt güneş ışığının altında kullanmak için yetersiz. Diğer taraftan metinler ve video içerikleri çok keskin görünüyor. Sahip olduğu HDR10 desteğiyle Netflix’te izlediğimiz içerikler keyifliydi. Multimedya deneyimini tamamlayan Dolby Atmos destekli 4’lü hoparlör kurulumu da oldukça yüksek ve iyi miktarda bas üretiyor. Test ettiğimiz oyunlardaysa aksiyonun ortasında sesler son derece netti. Tabletin en güçlü yönlerinden biri kesinlikle hoparlörleri.

Xiaomi Pad 6: Özellikler

Xiaomi Pad 6, 8 GB RAM ve 256 GB dahili depolama alanı ile desteklenen bir Qualcomm Snapdragon 870 işlemci ile donatılmış.

Snapdragon 870 geçen yıldan kalma olsa da hala çok iyi ve günlük kullanımda her şeyin sorunsuz çalışmasını sağlıyor. Arayüzde dolaşırken, e-posta gönderirken veya internette gezinirken her şey hızlı ve akıcı. Bunların yanı sıra oyun performansı da sağlam. Yaptığımız PUBG testlerinde en yüksek grafik ayarlarında biraz ısınsa da oynanabilir kare hızını korumayı başardı -ki özellikle bu fiyat noktasında hiç de kolay değil. Orta ayarlardaysa performansı daha iyi ve sorunsuzdu.

Pil ömrü söz konusu olduğunda, açıkçası çok iyi bir performans beklemiyorduk. Çünkü büyük, parlak ve yüksek tazeleme hızına sahip bir ekran, ne kadar güzel olsa da daha fazla pil tüketir. Neyse ki beklediğimiz gibi olmadı ve tablet iyi bir pil performansı sergiledi. 8840 mAh kapasiteli pil tam 1 günü rahatça geçirmeye yetiyor. Hatta 13-14 saatlik kullanımın ardından pil hala yüzde 30 civarlarındaydı. Şarj etme zamanı geldiğinde, kutuya dahil edilen 33W’lık şarj cihazının tableti tamamen doldurması yaklaşık 1.5 saat sürdü.

Pad 6'daki kamera konusuysa bir hayli ilginç. Tipik olarak tabletlerdeki kameralar hakkında söylenecek çok fazla şey olmaz, çünkü artık herkesin cebinde iyi fotoğraf kalitesine sahip akıllı telefonlar var. Ancak Pad 6'da işler biraz farklı. Tabii ki fotoğrafçılığı yeniden tanımlayacak bir tablet değil, ama sonuçlar görmeye alışık olduğumuzdan daha iyi.

Arkada 13MP, öndeyse 8MP'lik bir sensör var. Optik görüntü sabitleme ya da akıllı telefonlarda bulunan diğer özellikler yok ama yine de görüntü kalitesi hoş bir sürpriz oldu. Tablet bağlamında değerlendirdiğimizde renkler doygun ve canlı, çoğu görüntüde yeterince ayrıntı var. Gece moduysa bir noktada işe yarayacak düzeyde, düşük ışıkta karanlık bölgeleri aydınlatabiliyor.

Xiaomi Pad 6, Android 13'ün üzerinde MIUI 14 ile çalışıyor. Tabletler için özel olan MIUI arayüzü, telefonlardakinden çok farklı değil. Sadece yatay olarak bazı uygulamaları ikiye bölme ve gelişmiş çoklu görev gibi birkaç iyileştirme içeriyor. Google'ın Keşfet sayfası da büyük ekran için optimize edilmiş durumda.

Sonuç

Şöyle bir toparlamamız gekirse; alüminyum tasarımı, daha yüksek çözünürlüklü ve yenileme hızına sahip ekranıyla Xiaomi Pad 6, selefine göre başarılı bir yükseltme olmuş. Her türlü multimedya kullanımına uygun. Boyut olarak e-kitap okumayı sevenleri de memnun edecek bir ekranı var. Beklenmedik şekilde iyi çıkan hoparlörler ve kameralar da ekstrası.

Güncel fiyatı şu an 10 bin 847 TL. Birkaç eksiği görmezden gelirsek, fiyatlandırması tam yerinde olmuş.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Xiaomi Pad 6
Ürün Markası Xiaomi
CHIP Online Notu
86
İşletim SistemiMIUI 14
İşlemciQualcomm Snapdragon 870
İşlemci Hızı3 GHz
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiIPS
Ekran Boyutu11 inç
Ekran Çözünürlüğü1800 x 2880 px
Bellek (RAM)8 GB
Dahili Depolama256 GB
Ön Kamera8 MP
Arka Kamera13 MP
Wi-FiVar
NFCYok
3GYok
GPSYok
LTE (4G)Yok
BluetoothVar
MicroSDYok
HDMIYok
USBVar
Pil Kapasitesi8840 mAH
Ağırlık490 gr.