Premier Pro SP60 SSD testte!

ADATA'nın yeni diski, SSD'ye geçip hızlanmak isteyenleri memnun ediyor mu? Test ettik!

CHIP Online Notu 78
  • Başarılı performans
  • 3 yıllık garanti
  • Zengin aksesuar paketi
  • Metalik gövde
  • Hızıyla rakiplerinin gerisinde

Performans arttırmak için SSD'ye terfi etmek isteyen kullanıcılar, piyasada pek çok marka ve modelle karşılaşıyorlar. Yüksek fiyatlarıyla halen cep yakmaya devam eden SSD modelleri arasında ortama kapasite seçenekli modelleri, uygun sayılabilecek fiyatlara bulabilmek mümkün. Modeller arasında ise hız konusundaki büyük çekişme elbette sürüyor. Bugün inceleyeceğimiz SSD'nin köklü markalarından ADATA, 128 GB'lık kapasiteli Premier Pro SP600 modeli ile bu rekabetin içinde nerede yer alıyor, buyurun yakından bakalım.

Metalik gövde

Mekanik diskini bir kenara bırakıp SSD'ye terfi etmek isteyen kullanıcılara seçenek olarak sunulan ADATA Premier Pro SP600, incelediğimiz modeliyle 128 GB'lık disk kapasitesine sahip. Tamamı metalik gövdeye sahip olan SSD, aslında kutusunun içinde kutu boyutunun neredeyse yarısı kadar bir devreden oluşuyor.

Premier Pro SP600'nun kutu içeriğinden bahsedecek olursak, bu anlamda diski beğendiğimizi söyleyelim. 7 mm'lik formatta olan Premier Pro SP600, beraberinde plastik bir çerçeve getiriyor. Böylece diski 9.5 mm'lik boyuta ulaştırarak da kullanabilmek mümkün. Ayrıca diskin 3.5 mm'lik yuvalara takılabilmesi için ek adaptör de bulunuyor. Yine diğer yandan Acronis True Image HD yazılım lisans şifresi de veren disk, böylece aksesuar anlamında cömert davranıyor.

İncelediğimiz modeliyle 128 GB'lık kapasite sunan disk, ayrıca 64 ve 32 GB'lık model seçeneklerine de sahip. JMicron 66X kontrolörün sahibi olan Premier Pro SP600, elbette SATA 6GB/s arayüzünü kullanıyor.

Performansı nasıl?

Premier Pro SP600'ün performansından bahsedecek olursak, açıkçası rakipleri arasında çok parlak olmadığını baştan söyleyelim. ADATA'nın verdiği rakamlara yakın sonuçlar aldığımız raporumuzda, sıralı okuma olarak 342.13 MB/s, sıralı yazma olaraksa 137 MB/s'yi gördük. Bu sonuçları rakipler ile kıyasladığımızda Premier Pro SP600'ün birkaç basamak geriden geldiğini görmek zor değil. Zira SSD dendiğinde genellikle okuma hızında da yazmada hızında da neredeyse 500 MB/s civarı hızlardan bahsediyoruz. O yüzden Premier Pro SP600'ün dişli rakipleri arasında işinin bir hayli zor olduğunu söyleyelim.

Premier Pro SP600'e diğer yandan bakarsak, mekanik disklerden SSD'ye terfi etmek isteyen kullanıcılara ciddi bir hız kazandırdığı bir gerçek. Bu noktada bu disk yine tercih edilebilir. Elbette karar aşamasında da ürünün sahip olduğu fiyatın büyük rol oynadığını söylemek gerek.

Premier Pro SP600 ile ilgili bahsedebileceğimiz diğer bir bilgi ise diskin 3 yıllık bir garanti süresi sunduğu olacak. Böylece Premier Pro SP600'ü tercih edecek kullanıcılar, 3 yıl boyunca olası arızalara karşı garanti avantajından yararlanabilirler.

Özetle

Giriş seviyesi bir SSD olan ADATA Premier Pro SP600, SSD'ye terfi etmek isteyen kullanıcılar için iyi bir seçenek olabilir. Dizüstü bilgisayarını güncellemek isteyenler yakından incelemeliler diye düşünüyoruz. Ancak diski rakipleri ile kıyasladığımızda performans konusunda birkaç adım geriden geldiğini söyleyelim. Sahip olduğu fiyatıyla avantaj sağlasa çok farklı bir düşüncede olabilirdik. Ancak 257 TL civarındaki fiyat etiketiyle performans anlamında daha güçlü alternatifler görmek mümkün.

Kimler Almalı

SSD'ye terfi etmek isteyen kullanıcılar için iyi bir seçenek olabilir. Dizüstü bilgisayarını güncellemek isteyenler ADATA Premier Pro SP600'ü yakından incelemeliler diye düşünüyoruz.

Alternatifleri

ADATA Premier Pro SP600 ile aynı kategoride farklı alternatifler bulunuyor. Bunlar arasında Samsung, Kingston ve Sandisk'ten örnekler görebilmek mümkün.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli ADATA Premier Pro SP600
Ürün Markası ADATA
CHIP Online Notu
78
Kapasite 128GB
Arabirim SATA 6Gb/s
Kontrolör JMicron 66X
Sıralı Okuma 360 Mb/s
Sıralı Yazma 135 Mb/s
Garanti 3 yıl
Okuyucu Yorumları