Bilgisayarınızı tanıyın

Everest'in geliştirilmesinin durdurulmasının ardından yerine geçen AIDA64'e göz atıyoruz.

AIDA64 Extreme Edition İnceleme
CHIP Online Notu 85

Söz konusu bilgisayarınızın bileşenlerini öğrenmek olduğunda piyasada çok sayıda uygulama bulabilmek mümkün. Fakat burada önemli nokta, sürekli güncellenen ve yeni teknolojilere en iyi desteği sunan yazılımları kullanmak. İşte AIDA64 de sık sık güncellenmesi ve sahip olduğu güncel test yetenekleriyle bu konudaki en iyi yazılımlardan biri.

AIDA64 Extreme Edition'ın öncelikle son kullanıcılar için tasarlanmış bir yazılım olduğunu belirtmekte fayda var. Araç bu bağlamda bilgisayarınızı overclock etmeye, bileşenler hakkında detaylı bilgi edinmeye, kararlılık testleri yapmaya ve ısıları kontrol etmeye yardımcı oluyor. Yazılım ile bu işlemcinizi, belleklerinizi ve disk sürücülerinizi test edebiliyorsunuz. AIDA64'ün Windows 7 ve Windows Server 2008 R2 dahil bütün 32 Bit ve 64 Bit Windows sürümleriyle uyumlu olduğunu da belirtelim.

Performans tespiti

AIDA64 Extreme Edition, sahip olduğu 64 Bit test araçları ile bilgisayarınızın veri işleme ve matematiksel hesaplama performansını ölçebiliyor. Yazılımda yer alan bellek ve ön bellek test araçları ise sistem bellek bant genişliğinin yanında belleklerin gecikme süresini de ölçümleyebiliyor. Araç ile gelen işlemci test bileşenine baktığımızda ise MMX, 3DNow! ve SSE komutlarının desteklenmesinin yanında 32 çekirdeğe kadar destek sunduğunu görüyoruz. Yine eski işlemciler için 32 Bit desteği de hala mevcut. AIDA64, depolama birimlerini de test edebilmesiyle beğenimizi kazandı. Bu bağlamda sabit disklerin, SSD'lerin, optik sürücülerin ve flash tabanlı depolma birimlerinin aktarım hızlarını test edebiliyorsunuz.

Isı kontrolü

150'den fazla algılayıcıyı destekleyen AIDA64 ısı, voltaj, fan hızı ve güç tüketim değerlerini gerçek zamanlı olarak ölçebiliyor. Ölçülen değerleri sistem tepsisinde, OSD panelinde veya araç çubuğunda gösterebilen yazılımın aynı zamanda Logitech G15/G19 klavyelerin LCD ekranı için destek sunduğunu da belirtelim. Yine değerleri sonradan gözetlemek için kaydedip RivaTuner gibi araçlarla inceleyebilmeniz de bir başka beğeni kazanan özellik.

İşletim sisteminizi tanıyın

Sadece sahip olduğunuz donanımlar değil, bilgisayarınızda yüklü programlardan işletim sisteminize kadar bütün yazılımlar hakkında bilgi sunan AIDA64, sahip olduğunuz lisansları, güvenlik uygulamalarını ve Windows ayarlarını da gözler önüne serebiliyor. Yine başlangıçta çalışan uygulamalar, DLL dosyaları, çalışmakta olan servisler ve ziyaret edilmiş web sayfalarını da AIDA64 ile tespit edebilmek mümkün. Son olarak yazılımın otomatik güncelleme özelliğinin olduğunu da belirtelim.

Özetle

Piyasadaki en kapsamlı sistem analiz yazılımı olan AIDA64, sunduğu farklı test araçlarıyla da sisteminizin kararlılığını sınayan başarılı bir uygulama.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli AIDA64 Extreme Edition
Ürün Markası 3COM
CHIP Online Notu
85
Sistem Gereksinimleri
İşlemci Intel Pentium veya sonrası
Bellek 32 MB veya üstü (Bazı testler en az 128 MB bellek gerektirmektedir)
Disk alanı 20 MB
İşletim sistemi Windows 95/98/Me/NT4/2000/XP/PE/Server 2003/Vista/Server 2008/7/Server 2008 R2
Okuyucu Yorumları