AOC AGON AG251FZ İncelemesi

Oyunculara özel gelen AOC AGON AG251, 240 Hz ve FreeSync desteği ile önemli bir model. İnceledik!

CHIP Online Notu 85
  • Görüntü kalitesi
  • Oyun performansı
  • FreeSync iyi çalışıyor
  • Geniş bağlantı seçeneği
  • Benzer G-Sync alternatiflere göre uygun fiyatlı
  • Ergonomik tasarım
  • Görüş açısı IPS'e göre kısıtlı
  • Sadece Full HD

Eskiden masaüstü bilgisayarlarda işlemcilere uyguladığımız hız aşırtma yöntemleri artık monitörlerin yenileme hızlarına da uygulanabilir halde. Hatırlarsanız böylesi bir model olan Acer Predator Z35 monitörü daha önce incelemiştik. O modelde hız aşırtma yöntemiyle yenileme hızını 200Hz'e kadar çekebiliyorduk. Bu gibi yüksek tarama hızları, NVIDIA G-Sync desteği de getiren o modele özel değil elbette, piyasada bu gibi yenilikçi oyun monitörlerini sık görmeye başladık. Özellikle AOC'nin AGON serisi, bu konu için özel geliştirilmiş bir monitör ailesi oluyor. Daha önce bu aileden AGON AG27QX modelini incelemiştik. Bu defa da masamızda AGON AG251FZ modeli bulunuyor.

Tasarım ve özellikler

Tasarım ve özellikler

Özelliklerinden ve performansından az sonra bahseceğiz, ancak söze önce tasarımla başlayacak olursak, AGON AG251FZ için ilk olarak hem tasarım anlamında güzel göründüğünü hem de ergonomik özelliklerini yerinde kullandığını söyleyebiliriz. Siyah ve kırmızı renklerle hazırlanan monitör, açılı ve sağlam bir metal stant üzerinde duruyor. Bu stant, ekranı farklı açılarda kullanmanızı sağlıyor.

Ekranın yüksekliğini 130 mm'ye kadar ayarlayabiliyor, sağa ve sola 20 derece açıyla döndürebiliyorsunuz. Öne ve arka da eğebildiğiniz monitör, ayrıca 90 dereceye kadar pivot özelliği de gösteriyor. Bu anlamda, monitöre ergonomi anlamında tam not veriyoruz.

AGON AG251FZ, bir oyun monitörü demiştik. Ancak daha önce aynı kategoride yer alan diğer marka monitörlerde görmediğimiz güzel bir detayı üzerinde bulundurması bir hayli etkileyici olmuş. Ekranın sağ köşesinde bir kulaklık askısı yer alıyor. Böylece kulaklığınızı kullanmadığınız durumlarda buraya asabiliyorsunuz. Bu güzel detay, AGON'un incelediğimiz önceki modelinde de yer alıyordu.

Monitörde elbette çok sayıda bağlantı seçeneği de yer alıyor. DisplayPort ve 2 HDMI girişinin yanı sıra, DVI ve VGA portları da monitörde mevcut. Ayrıca 4 adet USB 3.0 port da unutulmamış. Bu portlardan ikisi rahat erişim açısından yan tarafta yer alıyor.

Görüntü kalitesi

Görüntü kalitesi

AGON AG251FZ, odağına özellikle oyun performansını almış bir monitör. Bu sebepe TN panele sahip. Zira TN paneller, tepki süresi noktasında IPS panellere göre daha hızlılar. IPS paneller ise, daha geniş renk gamutu, bir miktar daha dar piksel aralığı ve geniş görüş açısı sunuyorlar. Elimizdeki monitörün görüş açıları 170 dereceye 160 derece oranında. Ayrıca piksel aralığı ise 0.280 değerinde.

Bir diğer fark yaratan nokta kontrast oranı oluyor. AG251FZ, 1000:1 kontrast oranı sunuyor. Ayrıca 400 nit parlaklık, 1ms tepki süresi ve 24 inç ekranda 1920x1080 piksel çözünürlük de diğer teknik detaylarını oluşturuyor.

Monitörün renk doğruluğu profesyonel bir IPS seviyesi ekran kadar doğru değil, ancak TN paneller arasında kıyaslarsak iyi iş çıkarttığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

240 Hz'de FreeSync desteği

240 Hz'de FreeSync desteği

AGON AG251FZ şu an AMD FreeSync desteğini 240Hz panelde sunan piyasadaki sayılı monitörlerden. Hatta ilk tanıtıldığında, bunların ilk örneğini oluşturuyordu. Neyse ki artık piyasada farklı modeller de görebiliyoruz.

Monitörün FreeSync desteği sunması, bu monitörden özellikle AMD ekran kartı sahipleri yararlanacağı anlamına geliyor. Bu noktada, NVIDIA sahipleri ise G-Sync'li modellere yönelecekler.

Monitördeki FreeSync desteğinden yararlanmak için, Windows ekran ayarlarından 240Hz yenileme hızına geçmeniz ve AMD sürücülerinden FreeSync'i açmanız yeterli oluyor. Böylece oyunlarda daha akıcı bir deneyim elde ettiğiniz gibi, sadece masaüstü ekranındayken bile fare imlecinin hareketinden görüntüdeki akıcılığı fark etmeniz mümkün oluyor. Ha, 140 Hz ile 240 Hz arasında uçurum fark var mı? Aslında çok yok, yani elinizdeki monitör 140 Hz ise, 240 Hz'e terfi etmeniz pek elzem değil. Ancak halen 60 Hz'lik bir monitör kullanıyorsanız, aradaki farkı görünce şaşıracaksınız.

AGON AG251FZ'nin Input Lag konusunda ise ekstra bir gecikme fark ettirmediğini söyleyebiliriz. Bu anlamda da monitör rahat ettiriyor.

Özetle

Toparlayacak olursak, AGON AG251FZ için rahatlıkla "iyi bir oyuncu monitörü" diyebiliriz. Elbette FreeSync desteğiyle AMD kart sahiplerine hitap ediyor. Görüntü kalitesi ve performansı gibi fiyatı da açıkçası bu tip bir monitör için gayet uygun. Şu an bu monitörü piyasada 2414 TL fiyatla bulabiliyorsunuz. Ha, tabii 24 inç ekranda Full HD çözünürlük için biraz pahalı ancak bu monitörün bahsettiğimiz gibi farklı meziyetleri var. O anlamda eğer FreeSync destekli, 240Hz tarama hızında iyi bir oyun monitörü arıyorsanız bizce mutlaka yakından incelemenizde fayda var.

Kimler Almalı

AGON AG251FZ, özellikle oyunculara hitap eden bir monitör. Oyunlarda daha akıcı bir deneyim elde etmek isteyenler ve AMD kart sahipleri, bu modeli değerlendirebilirler.

Alternatifleri

AGON AG251FZ modeline NVIDIA G-Sync destekli bir alterantif olarak yine AOC'den G24060PG 144 Hz modelini tavsiye edebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli AOC AGON AG251FZ
Ürün Markası AOC
CHIP Online Notu
85
Ekran 24.5 inç
Çözünürlük 1920x1080
Tarama Hızı 240Hz (FreeSync)
Görüntüleme Oranı 16:9
Panel TN
Tepki Süresi 1 ms
Parlaklık 400 kandela
Piksel Aralığı 0.280
Kontrast Oranı 1000:1
Görüş Açısı 170/160 derece
Bağlantılar DVI, HDMI (2 adet), DisplayPort, USB 3.0 (4 adet), D-Sub
Dahili Hoparlör 3W x 2
Okuyucu Yorumları