AOC I2781FH İncelemesi

Ev tipi kullanım ve ofisler için uygun çözüm olan AOC I2781FH, ne kadar iyi? İnceledik!

CHIP Online Notu 84
  • İyi renk tutarlılığı
  • Statik kontrast performansı
  • Düşük Input Lag
  • Sağlam ve şık tasarım
  • Ergonomi eksikliği
  • IPS parlaması

Ev ve işyerinde kullanmak için çok sayıda monitör seçeneği yer alıyor. Bu kategoride, özellikle Full HD çözünürlükte alteranatif bol. Bunlardan biri de bugün inceleyeceğimiz AOC I2781FH oluyor. 27 inç boyutunda bir ekrana sahip olan bu model, tasarımıyla da güzel görünen bir monitör. İnce hatları, yansımasız IPS paneli ve kısmen de olsa esnek yapısıyla AOC'nin kategorisi için iyi modellerinden biri olan I2781FH, neler sunuyor; şimdi gelin hep birlikte bakalım.

Tasarım

Tasarım

AOC I2781FH, ön taraftan bakıldığında olabildiğince sade ve modaya uygun görünüyor diyebiliriz. İnce ekran çerçeveleri ve kıvrımlı metalik stand, bu görünümü sunmasındaki en önemli unsurlar oluyor pek tabii.

Sağlamlık açısından da standın ihtiyacı karşıladığını söylemek mümkün. Ancak bize sınırlı ayarlanabilirlik, yani minimum esneklik sunuyor. Ekranı öne 3, arkaya doğru 20 dereceye kadar yatırabiliyorsunuz. Yükseklik ayarı yapılamadığını belirtelim. Bu da uzun süreli masa başında çalışan kullanıcılar için bir sıkıntı yaratabilir; yükseklik ayarı sizin için önemliyse, farklı modellere bakmanızı tavsiye ederiz.

Gayet ince bir model olan I2781FH, en ince noktasında 7.5 mm'ye kadar iniyor. Bağlantıların olduğu alt kısım elbette biraz daha kalın. Ancak bu kalınlık genel profili bozmuyor.

Minimalist tasarımı arka yüzde de bize sunan AOC, VESA montajı için burada herhangi bir alana yer vermemiş. Yani bu monitörü yalnızca masanızın üzerinde kullanacaksınız.

Alt kısımdaki bağlantılara bakacak olursak, burada 2 adet HDMI 1.4 portunun ve bir D-Sub girişinin yer aldığını görüyoruz. Ayrıca bir kulaklık bağlantısı da mevcut; hepsi bu kadar.

Panel

Panel

AOC I2781FH, 27 inç boyutunda bir ekranın sahibi. Bu ekranında bize Full HD çözünürlük sunan monitör, teknik detaylarıyla standart diyebileceğimiz özellikler getiriyor. 1000:1 kontrast oranı, 250 kandela parlaklık, IPS panelle 178 dereceye kadar görüş açısı, 60 Hz tarama hızı, 4 ms tepki süresi ve 16:9 görüntüleme oranı sunuyor.

Monitörde; standart, text, internet, game, movie ve sports şeklinde 6 farklı otomatik görüntü modu sunuluyor. Bunlar arasında herhangi bir düşük mavi ışık modu yok. Bunu kendiniz manüel olarak ayarlayabilirsiniz isterseniz. Bunun için size bir ipucu verecek olursak; parlaklık değerini 60, overdrive'ı orta, renk sıcaklığını da Red = 50, Green = 35, Blue = 25 şeklinde ayarlayabilirsiniz. Bu şekilde özellikle akşam saatlerinde monitör karşısında daha rahat bir okuma deneyimi elde edebiliyorsunuz.

İncelediğimiz süre boyunca monitörün ışık bütünlüğünün makul seviyede olduğunu gördük. sRGB renk gamutu kapsama alanıyla da yerinde bulduğumuz monitör, hassas kullanıcıları bile rahatsız etmeyecek ölçüde düşük bir sinyal gecikmesine sahip. Yani bu model için Input Lag'den yakınmayacağınızı söyleyebiliriz.

Monitörün panelinin IPS olduğunu söylemiştik. Bu noktada akla gelebilecek sorulardan birisi, monitörde IPS parlaması olarak da nitelendirilen IPS Glow ile karşılaşılıyor mu? Açıkçası evet. Karanlık ortamda, ekranda siyah tonlarında bir görüntü açık olduğunda, farklı açılardan baktığınızda bunu fark ediyorsunuz. Bu büyük problem değil, ancak yine de bilmenizde fayda var.

Performans

Performans

AOC I2781FH, ev veya ofisler için görüntü performansı konusunda iyi iş çıkartan bir model oluyor. Çalışma noktasında görüntü olarak memnun kalacaksınız. Öte yandan ev tipi kullanımlarda da ister oyun oynayın ister film seyredin, aynı şekilde.

Battlefield 1 oyun performansında genel olarak iyi performans aldığımızı söyleyebiliriz.Karanlık sahnelerdeki detay seviyesi çoğunlukla iyi; hatta küçük ayrıntıları bile görebildik. Çevresel alanlarda ise karanlık sahnelerde, az önce de bahsettiğimiz IPS Glow sebebiyle ışığın boğulduğunu fark edebiliyorsunuz. Direkt olarak bir oyuncu monitörü olmamasına karşın, bu şekilde performans göstermesi memnun edici.

Film konusu ise, yine renk üretimi noktasında beğendiğimiz performanslardan biri oldu. IPS panellerin renk zenginliği bu senaryoda bize yardımcı oluyor zaten. Bu açıdan, monitörün umduğumuz şekilde sonuç verdiğini söyleyebiliriz.

Özetle

Sonuç olarak değerlendirecek olursak, AOC I2781FH şık ve performanslı bir monitör oluyor. IPS paneli ile tutarlı renkler sunuyor. Bu anlamda performans olarak oldukça iyi olduğunu söyleyebiliriz. Yine merak edenler için söyleyelim, monitörün kontrast performansı da panel türünden beklendiği seviyede. Evet, IPS parlaması söz konusu, ancak bu herkesin rahatsız olacağı bir şey değil. Tepki süresi ve ılımlı Input Lag seviyesi de 60 Hz tarama hızına sahip bir model için sevindirici. Bir de yükseliği ayarlayabilseydik çok daha şahane olurdu kanaatindeyiz.

AOC I2781FH modelini şu sıralar piyasada 1335 TL fiyat etiketiyle bulabileceğinizi de belitelim ve incelememizi burada noktalayalım.

Kimler Almalı

Ev tipi kullanımlar ve ofisler için uygun yapıda olan AOC I2781FH, Full HD çözünürlük görüntü performansıyla iyi bir monitör arayanların beğesini kazanacaktır. Monitör, oyun ve film konularında başarılı performans sunmasıyla da dikkat çekiyor.

Alternatifleri

Eğer monitörde ek olarak kavisli bir panel arıyorsanız Samsung LC27F581FDMXUF modelini de inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli AOC I2781FH
Ürün Markası AOC
CHIP Online Notu
84
Ekran 27 inç
Çözünürlük 1920x1080
Tarama Hızı 60Hz
Görüntüleme Oranı 16:9
Panel AH-IPS
Tepki Süresi 4 ms
Parlaklık 250 kandela
Piksel Aralığı 0.311
Kontrast Oranı 1000:1
Görüş Açısı 178 derece
Bağlantılar HDMI 1.4 (2 adet), D-Sub
Dahili Hoparlör Var
Okuyucu Yorumları