4G'li modem geldi! İnceliyoruz...

4.5G'ye çok yaklaşmışken, Asus'tan 4G'li modem geldi. İnceliyoruz...

CHIP Online Notu 90
  • 4G desteği
  • Başarılı performans
  • Kaslı tasarım
  • USB 3.0 yok

Bağlantı teknolojilerinin değişmesinin yansımasını elbette ağ ürünlerinde de görüyoruz. 5GHz frekans bandına ve 802.11ac bağlantı standardına alıştık. Fakat bu olmazsa olmaz özelliklerin yanında bazı modellerde farklı noktalara dikkat çekilmiş olduğunu da görüyoruz. Mesela geçtiğimiz günlerde incelediğimiz, TP-Link'in dokunmatik ekranlı modeli Touch P5 gerçekten de fark yaratan bir cihazdı. Bu defa da farklı bir ürün Asus'tan geldi. Elimizdeki bu modelin ekranı yok, yalnız 1 Nisan'da hayatımıza girecek olan 4.5G'ye yakın durmasıyla önem kazanıyor. Bugün, Asus'un 4G desteği sunan 4G-AC55U modelini inceleyeceğiz.

Güçlü tasarım

Güçlü tasarım

Asus'un bugün elimizdeki modeli 4G-AC55U, 4G bağlantı desteği gösteriyor. Yenilikçi bağlantı teknolojisini bu modelinde gösterişli bir tasarımla sunan Asus, 3 adet antenle geliyor. Yalnız bu antenlerden biri cihaz üzerinde sabitken, diğer ikisi kutu içeriğinden çıkıyor. Her bir antenin her dBi seviyesine sahip olduğunu da söyleyelim. Teknik detaylara birazdan geleceğiz, o yüzden şimdi cihazı biraz daha fiziksel özellikleriyle tanıyalım.

4G-AC55U'nun ön yüzü işlemeli bir tasarıma sahip, fakat Asus bunun için özel çalışmamış; zira benzer tasarımı Asus'un diğer modellerinde de görmüştük. Siyah mat malzemeli kasasıyla güzel görünen cihaz, üzerine tüm antenlerini yerleştirdiğinizde oldukça agresif bir duruş kazanıyor. Boyut itibariyle büyük sayılabilecek bir model olan 4G-AC55U, altındaki stant nedeniyle dik duruyor. 4G-AC55U, ayrıca çok da kaslı bir kasaya sahip. Asus, 4G-AC55U modeliyle göz önünde olacak bir model tasarlanmış. Bu nedenle modemin çok göz önünde durmasını istemeyenler bu modeli beğenmeyebilirler.

Ön yüzde LED bildirim ışıklandırmalarını bulunduran cihaz, arka yüzünde 4 gigabit LAN, WAN ve USB bağlantı noktalarını bulunduruyor. Kullanılan USB formatı 2.0. Burada USB 3.0 görememek açıkçası üzücü.

4G-AC55U modemin can alıcı noktasını oluşturan 4G desteği ise, cihazın sağ kenarında yer verilen SIM kart slotu ile sağlanıyor. Buradaki çekmeceyi çekip çıkartarak SIM kartı buraya yerleştiriyorsunuz. Kutu içeriğinde farklı SIM kart slotları için adaptörlerin bulunması da oldukça hoş. Fakat SIM kart çekmecesinin malzemesi kaliteli değil, çok kolay eğilip bükülebiliyor. Bu da kırılma riskini arttırıyor. O nedenle dikkat etmek gerek.

4G destekli

4G destekli

Şimdi de 4G-AC55U'nun özelliklerine değinelim. Asus, bu modeliyle, hep söylediğimiz gibi 4G desteği sağlıyor. Elbette ülkemizde henüz 4G yok; bunun için 1 Nisan'ı bekliyoruz. O nedenle cihazın 4G performansını deneyimleyemedik. Fakat elbette cihaz 3G desteği de gösteriyor. Burada işler fazlasıyla yolunda, onu söyleyelim. Cihazı kullanırken 3G'de 20 Mbps'leri gördük. Bu arada ister hat, ister yerel ağ kullanın, 4G-AC55U'yu tam performans kullanmak için üç anteni de takmanızı öneriyoruz.

4G-AC55U, çift bant desteği sunan bir model dedik. 2.4 GHz'de 300 Mbps, 5 GHz'de ise 867 Mbps gibi teorik hızlara erişebilen modem, toplamda 1200 Mbps trafik hızı sağlıyor.

4G-AC55U'nun önemli özelliklerinden biri de kuşkusuz MIMO teknolojisi. Bununla Multi-in-Multi-Out prosedürünü destekleyen cihaz, ev içinde çok sayıda farklı cihazların bağlanması durumunda hepsine yetebiliyor. Bir yandan dizüstü bilgisayar üzerinden oyun oynarken, diğer yandan televizyona veri iletebilen ve halihazırda cep telefonlarına da bağlantı paylaştırabilen cihaz, bu yeteneğini bu özelliğine ve çift bant desteğine borçlu.

Özetle

Asus 4G-AC55U, ilgi çekici ve fark yaratan modem router'lardan biri oluyor. Tasarımıyla güçlü görünen ve bunu veri performansıyla da gösteren cihaz, uygun fiyattan ülkemizde satışa sunulursa tercih edilebilirliğini arttıracaktır. Özellikle 1 Nisan'da 4G desteğinin de gelmesi, 4G-AC55U için iyi bir çıkış noktası yaratacak gibi. Yerel ağlar üzerinden de iyi performans sağlayan cihazı, iyi bir model almak isteyenler yakından inceleyebilirler.

Kimler Almalı

Asus 4G-AC55U, 4G desteğiyle fark yarattığı için elbette özellikle 3G ve 4G üzerinden bağlantı sağlamak isteyenler tarafından tercih edilecektir.

Alternatifleri

4G-AC55U'ya alternatif olarak yine farklı özellikleriyle dikkat çeken bir modem isteyenler Touch P5 modelini inceleyebilirler.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Asus 4G-AC55U
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
90
Standart 802.11 a/b/g/n/ac
Hız 300+867Mbps
Frekans 2.4 GHz / 5.0 GHz
Bağlantılar LAN (4 adet), WAN, USB 2.0, SIM kart
Güvenlik 64/128-bit WEP, WPA/WPA2, WPA-PSK/WPA-PSK2
Anten 3 adet
Boyutlar 220 x 83 x 160 mm
Okuyucu Yorumları