DSL-AC68U yakın planda.

Yüksek hızda veri transferini mümkün kılan 802.11ac'li model DSL-AC68U yakın planda.

CHIP Online Notu 91
  • Yüksek veri transfer hızı
  • Geniş menzil desteği
  • TurboQAM ve AiRadar özelliği
  • Yüksek fiyat

Yeni nesil kablosuz ağ standardı olan 802.11ac kullanıma sunulduktan sonra oldukça hızlı bir şekilde yaygınlaştı ve tüketicilerin de bu standarda yine aynı hızda adapte olduğunu düşünüyoruz. Veri transferinde 802.11n'e göre çok daha yüksek performans sağlayabilen yeni standart, aynı zamanda 5 GHz frekans hattında çalışmasıyla da büyük önem arz ediyor. Bugün inceleyeceğimiz Asus'un DSL-AC68U adını verdiği router'ı yeni nesil kablosuz ağını desteklemekle kalmıyor, daha pek çok özellik sunuyor.

5 GHz bandın özellikle oda içinde yüksek veri aktarımına imkan tanıdığını göz önünde bulundurursak, özellikle online oyunseverler tarafından mercek altına alınacağını düşündüğümüz AC68U, AiRadar özelliği ve üç antenli yapıda olmasıyla ev içinde diğer odalardan veri transfer noktasında daha yüksek performans bekleyenlerin de ilgisini çekecektir. Şimdi sözü çok uzatmadan AC68U'ya yakından bakalım.

Gösterişli tasarım

Modemlerinde tasarıma oldukça önem gösteren Asus, AC68U'da da yine şık bir tasarıma imza atmış. Böylece bu cihazı tasarımı özensiz diğer modemlere davrandığınız gibi köşelere, görünmeyecek noktalara değil, oturma odanızda televizyonun standına veya çalışma masanıza gönül rahatlığıyla konumlandırabilirsiniz.

AC68U, üzerinde üç anten girişine yer veriyor. Kutusundan çıkan uzun yapılı antenlerini bu noktalara bağlıyorsunuz. Böylece menzil genişliğinin halihazırda uzun bir modem olduğunu gösteren AC68U, ayrıca kutu içeriğinde gerekli kablo bağlantıları ve splitter'ları da bulunduruyor.

AC68U'nun arka yüzeyinde 4 adet RJ45 ve 1 adet RJ11 noktası bulunuyor. Ayrıca USB 3.0 bağlantısını da üzerinde taşıyan cihaz, hemen yan tarafında Wi-Fi açma / kapama ve WPS tuşlarını bulunduruyor. Gerekli kablolu bağlantıları kolaylıkla yaptıktan sonra yine yazılımın arabirimiyle sorunsuz bir kurulum gerçekleştirebiliyorsunuz. Cihaz, sade bir arayüze ve Türkçe dil desteğine sahip.

Üst düzey router

AC68U, üst düzey bir router. 802.11ac desteği göstermesinin yanı sıra toplamda 1900 Mbps'e kadar hız desteği sağlamasıyla da dikkat çekiyor. "Toplamda" diyoruz çünkü cihaz çift frekans bandında çalışıyor. Router, 2.4 Ghz frekansta 600 Mbps'ye değin veri transfer hızı sergileyebiliyor. Bunu TurboQAM Wi-Fi hızlandırma teknolojisi ile sağlayan cihaz, 5 GHz bandında da 1300 Mbps'e hıza kadar performans sergileyebiliyor. 5 GHz bandın özellikle yakın alanlarda etkili olduğunu göz önünde bulundurursak, özellikle online oyunseverlerin bu router'la yüksek hızda oyun keyfi sağlaması mümkün.

AC68U, ayrıca yazılım ve uygulama desteğiyle de iyi bir model. AiRadar özelliği ile diğer modem router'lara göre %150'ye kadar daha fazla kapsama alanı sağlayan cihaz, böylece tek noktadan diğer odalara daha iyi kalitede sinyal gönderebiliyor. Öte yandan yine AiCloud mobil uygulamasıyla ağ içinde kullandığınız iOS veya Android cihazlarınızı ağa rahatlıkla bağlayabiliyorsunuz.

Özetle

AC68U, üst seviye bir router. 802.11ac standardını desteklemesi bir yana çift bantta toplamda 1900 Mbps hızlara ulaşabilmesi ve 3 anteniyle geniş menzil desteği sağlaması onu iyi bir noktaya konumluyor. Ancak cihazın pahalı olduğu da aşikar. Her ne kadar fiyatını hak etse de kullanıcıları satın alım noktasında düşüncelere sürükleyeceği açık. Cihazın özellikle oyunseverler tarafından memnuniyetle kullanılacağını düşündüğümüzü de söyleyelim.

Asus DSL-AC68U'nun fiyatı 510 TL civarında.

Kimler Almalı

5 GHz bandın özellikle oda içinde yüksek veri aktarımına imkan tanıdığını göz önünde bulundurursak, özellikle online oyunseverler tarafından mercek altına alınacağını düşündüğümüz AC68U, AiRadar özelliği ve üç antenli yapıda olmasıyla ev içinde diğer odalardan veri transfer noktasında daha yüksek performans bekleyenlerin de ilgisini çekecektir.

Alternatifleri

Asus DSL-AC68U'ya alternatif olarak TP-Link Archer C7 de yakından incelenebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Asus DSL-AC68U
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
91
Ağ Standardı IEEE 802.11a/b/g/n/ac, IPv6
Hız 1300 + 600 Mbps
Frekans 2.4 GHz, 5 GHz
Anten 3 x harici dBi
Bağlantılar 4 x RJ45, 1 x RJ11, USB 3.0
Boyutlar 220 x 83.3 x 160 mm
Ağırlık 640 gr.
Okuyucu Yorumları