Asus ROG Strix XG32VQ İnceleme

Agresif tasarımı 144Hz ve kavisli ekranıyla oyunculara özel Asus ROG Strix XG32VQ monitörü inceledik

CHIP Online Notu 90
  • Oyun performansı
  • 144Hz panel
  • Tepki süresi
  • Kavisli ekran
  • Agresif tasarım
  • Aydınlatma
  • Ergonomik özellikler
  • Hoparlör yok
  • Arka kapak

Oyuncular artık iyiden iyiye 27 inç ve üzeri monitörleri tercih ederlerken, seçenekler arasında kavisli modelleri de büyük ölçüde değerlendiriyorlar. Zira kavisli ve geniş bir ekran, oyuncuyu sarmalayan bir his sağlaması sebebiyle, oyunun atmosferine daha çabuk adapte olma imkanı tanıyor. Asus'un bugün değerlendireceğimiz ROG Strix XG32VQ modeli de öylesi bir monitör oluyor. 31.5 inç boyutunda devasa ekranı, 2K çözünürlüğü ve 144Hz paneli ile Adaptive Sync desteği sağlamasıyla, oyuncular için önemli bir model olduğu kesin. Peki, detaylarında neler gizliyor. Şimdi yakından bakalım...

Açıkçası tasarımıyla fazlasıyla beğendiğimiz bir model oldu Asus ROG Strix XG32VQ; oyuncular için kallavi bir tasarıma sahip. Kaslı gövdesiyle agresif görünen modelin kavisli ekrana sahip olduğunu söylemiştik. Buna uygun şekilde arka gövdesiyle de dolgun kavisli bir görünüm kazanan monitör, standıyla da agresif profilini ortaya koyuyor. Özellikle standın altında yer alan Asus'un ROG logolu kapağı, Asus'un söylemiyle şirketin Işık İmzası oluyor. Kutuda farklı kapaklar bulunuyor. Bunlardan dilediğinizi bu alana yerleştiriyor ve masanızın üzerinde ROG imzası beliriyor.

Elbette monitörde RGB ışıklandırma da mevcut. Monitörün arkasında daire biçimli RGB alan, Aura Sync ile farklı renklere bürünebiliyor. Dilediğiniz renk ve çeşitli efektlerle bu alandaki ışıklandırmayı ayarlayabiliyorsunuz.

Bu arada monitörün ergonomik özellikleri de önemli. Ekranı sağa - sola 50 derece açıyla çevirebiliyor, yükseklik ayarlamasını 100 mm'ye kadar yapabiliyor ve ekranı öne – arkaya 20 ila 5 derece arasında eğebiliyorsunuz. Özellikle uzun oyun seanslarında, iyice koltuğa gömüldüğünüz durumlarda bu tür geniş ayar seçenekleri, ideal bir görüş açısı sağlaması açısından monitörler için önemli ki bu modelde de mevcut.

Monitörün ekran çerçeveleri oldukça ince. Böylece gövdesinde geniş bir görüntü alanı sunan monitör, ayrıca bu sayede çoklu ekranlı kurulumlar için de destek çıkıyor.

ROG Strix XG32VQ'nun bağlantıları arka tarafta bir kapak altında saklanıyor. Böylece bağlantılar ortada görünmüyor. Bu güzel bir yöntem fakat kapağı açtıktan sonra yerine oturtması biraz zorluyor.

Monitörün görüntü bağlantılarına baktığımızda, burada HDMI 2.0'dan DisplayPort 1.2'ye ve mini DisplayPort'a kadar seçeneğin yer aldığını görüyoruz. Ayırca çift USB 3.0 portu da bulunduran monitörde kulaklık girişi de mevcut. Merak edenler için bu noktada söyleyelim: Monitörde hoparlör ne yazık ki yer almıyor.

Yine ekranın sağ arka tarafında da menü butonlarının yer aldığını belirtelim.

ROG Strix XG32VQ'nun ekranı 31.5 inç boyutunda. Böylece geniş bir görüntü sunan monitör, kavisli yapısıyla da göz dolduruyor. 1800R kavisli yapıda tasarlanan monitör, böylece düz ekranlara kıyasla daha cazibeli görünüyor doğrusu. Bu elbette yalnızca tasarımda değil, oyunun içinde de geçerli. Ayrıca karşısında film izlerken de büyük keyif alacağınızı rahatlıkla söyleyebiliriz. Zira her iki senaryo için de biz uzunca bir süredir bu monitörü kullanıyoruz.

ROG Strix XG32VQ, 144Hz panel kullanıyor. Adaptive Sync teknolojisi sayesinde oyunlarda grafik kartı ile monitör arasındaki senkron kaybından ötürü oluşan ekran yırtılmalarının önüne geçen monitör, bu sayede keyifli bir oyun deneyimi sağlayabiliyor. Bu arada ekran çözünürlüğünün de 2K olduğunu söyleyelim.

Test sistemimizin ana bileşeni olan ROG Strix XG32VQ, oyun performansında, yani monitör için uyguladığımız gerçek dünya testlerinde çok iyi tepki sağlıyor. Minimum Input Lag ile beraber özellikle Overwatch ve CS:GO gibi rekabetçi oyunlar için mükemmel bir seçim olacaktır kanısındayız. Öte yandan son dönemin popüler oyunu Battlefield V performansıyla da oldukça beğendik. Monitörün sağladığı görsellik, oyunun atmosferine fazlasıyla uygun. Monitör yüzeyinde eşit değerde parlaklık sağlanması ve renk gamutunun geniş olması büyük avantaj sağlıyor.

CHIP Online Test Sistemi

İşlemci: Intel Core i9-9900K
İşlemci Fanı: FSP Windale 6
Anakart: Asus Prime Z390-A
Bellek: XPG SPECTRIX D80 3600 MHz 2x8 GB
Depolama: XPG SX8200 Pro M.2 SSD 1 TB
Ekran Kartı: Asus ROG Strix Gaming GeForce RTX 2080
Güç Kaynağı: Aerocool KCAS 750GM Modular PSU
Monitör: Asus ROG Strix XG32VQ
Kasa: CoolerMaster MasterBox MB511
Klavye: Asus ROG Claymore Core
Mouse: Asus ROG Gladius II
Kulaklık: Asus ROG Delta

Özetle

Asus ROG Strix XG32VQ, 2K çözünürlüğünde bir monitör arayan oyuncular için rahatlıkla tercih edilebilecek bir model oluyor. Kavisli tasarımı, agresif hatları, 144 Hz paneliyle iyi performans sağlaması, geniş bağlantı desteği sunması ve ergonomik yapısıyla bu kategoride önemli bir model oluyor. Asus ROG Strix XG32VQ'nun fiyatı ise 4775 TL.

Kimler Almalı

Özellikle 2K çözünürlüğünde 144Hz panel ve kavisli ekran bulunduran bir monitör arayan oyun severler Asus ROG Strix XG32VQ modelinden memnun kalacaklardır.

Alternatifleri

Asus ROG Strix XG32VQ monitöre alternatif olarak yine benzer özellikler içeren AOC AGON AG322QC4 modeline de göz atabilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Asus ROG Strix XG32VQ
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
90
Ekran31.5 inç
Çözünürlük2560x1440
Tarama Hızı144 Hz
Görüntüleme Oranı16:9
PanelVA
Tepki Süresi4 ms
Parlaklık300 kandela
Kontrast (Tipik)3000:1
Görüş Açısı178/178 derece
VGAYok
DisplayPort 1.21 adet
HDMI 1.41 adet
KulaklıkVar
HoparlörYok
Boyutlar713 x 490 x 299 mm
Ağırlık9.6 kg.
Okuyucu Yorumları