Asus ROG Strix Z370-F Gaming İncelemesi

8'inci nesil Intel işlemci almayı düşünenler için Asus ROG Strix Z370-F Gaming anakartı inceledik.

CHIP Online Notu 90
  • Sağlam malzeme
  • Hızaşırtma için mükemmel
  • UEFI arayüzü
  • Çift M.2 desteği
  • Ses çözümleri
  • Kablosuz çözümler yok

Masaüstü bilgisayar platformu konusunda geçtiğimiz yıla bir marka damgasını vurdu ki hepimiz onun AMD olduğunu biliyoruz. Ryzen platformuyla oyuncular bir yana, masaüstü bilgisayar toplamak isteyenler için büyük avantaj sağlayan AMD karşısında Intel ise, geç de olsa hamlesini gerçekleştirdi ve 8'inci nesil işlemcilerini kullanıcılara 2017'nin son çeyreğinde sundu. Sekizinci nesil olarak bilinen Coffee Lake platformunda ilk aşamada 6 adet işlemci yer alıyordu ve bunlar pek tabii ki Core i3, Core i5 ve Core i7 olarak sınıflanıyor. Buna yeni modeller de eklenecek ve biliyorsunuz ki bunların içinde AMD RX Vega grafik işlemcisini göreceğiz; bu ayrı bir konu, vakti geldiğinde konuşuruz.

Bugünkü incelememiz ise, 8'inci nesil Intel işlemcilere, yani dolayısı ile Z370 Intel yongası çevresinde dolaşacak olan Asus ROG Strix Z370 F-Gaming anakartı ile ilgili. Eğer sekizince nesil Intel işlemci sahibi olmak istiyorsanız, her ne kadar soket yapısı 1151 olsa da, yeni bir anakart sahibi olmak durumundasınız. Bunun örneklerinden biri de elimizdeki Asus'un Z370 F-Gaming modeli oluyor.

Teknik kadro

Teknik kadro

8'inci nesil Intel işlemcilerin en önemli avantajlarından biri kuşkusuz 7'inci nesle göre frekans arttırmış olmaları. Elimizde Intel Core i5 8600k işlemci yer alıyor ve bunu da anakartımız Asus ROG Strix Z370-F Gaming'e yerleştirmiş bulunuyoruz.

Hemen teknik alt yapısından bahsedecek olursak, başta da söylediğimiz gibi yalnızca 14 nm Intel 1151 soket yapısındaki işlemcilerle uyumlu olan anakart, tümleşik grafik işlemcisine kuşkusuz üzerinde yer veriyor. Bellek noktasında maksimum 64 GB'a kadar DDR4 desteği veren kart, burada 4000 MHz'e kadar hızaşırtma imkanı tanıyor. Belleklerinizi dört adede kadar dual kanal üzerinden çalıştırabiliyorsunuz.

Depolama noktasında elbette M.2 desteği mevcut. Anakartta çift M.2 yuvası kullanılabiliyor. Hatta kartta M.2 ısı bloğu da yer alıyor. Böylece M.2 SSD'lerin soğutulmasına kartta önem gösterilmiş. Bu da kuşkusuz daha iyi bir performans almanızı sağlıyor.

Intel I219V yonga setli Ethernet desteği sağlayan kart, ayrıca ROG SupremeFX yongası ile ses konusunda da oyunculara gerekli altyapıyı sunuyor.

Gerek NVIDIA 2 yönlü SLI gerek AMD 3 yollu Crossfire desteği bulunduran kart, bağlantıları arasında da HDMI 1.4b, DisplayPort 1.2 grafik bağlantılarını sunuyor. USB noktasında ise arka tarafta toplamda 6 adet bağlantınız mevcut.

Özelleştirme seçenekleri

Özelleştirme seçenekleri

Asus, bu kartında da donanım desteğini yazılımla bütünleştirerek sunuyor bizlere. Bunu zaten ilk etapta BIOS ekranıyla görüyoruz. Esnek ve rahat bir şekilde kullanabildiğiniz BIOS ekranını, bilindiği üzere fare ile de rahatlıkla kontrol edebiliyor ve tüm ayarlarınızı buradan gerçekleştirebiliyorsunuz.

Bunun dışında Asus'un Sonic Studio III yazılımı ise uygulamaya özel ses profilleri oluştuabiliyor ve Sonic Radar III ile bunu daha kişisel hale getirebiliyorsunuz. Yine Asus'un daha önceki anakartlarında da gördüğümüz gibi 5 yönlü optimizasyon bu kart için de mevcut. Bu sayede eliniz sürekli anakartınızın üzerinde olabiliyor.

Bir diğer bahsedebileceğimiz konu ise, özel ışıklandırma sevenlere özel. Kartta Aura Sync RGB LED aydınlatmaları görüyoruz. Bu da özellikle şeffaf kasalara sahip kullanıcılar veya uzay sistem kullanmayı sevenler için büyük keyif demek. Aura Sync yazılımı üzerinden ışıklandırmalı bölümün efektlerini değiştirebiliyorsunuz. Işıklandırmayı arttırmak için dilerseniz RGB şeritlerini ayrı olarak edinebiliyorsunuz.

Özetle

Asus ROG Strix Z370 F-Gaming, seçenekleri geniş bir anakart olması ve hızaşırtma yetenekleri göstermesiyle 8'inci nesil işlemci tercihi olan oyuncular tarafından rahatlıkla tercih edilecektir kanaatindeyiz. Özellikle üzerinde 2 adet M.2 SSD yuvası bulundurması da onun performans konusundaki en önemli artılarından. Orta seviyeli bir sistem toplayabilirsiniz veya M.2 SSD'sinden GTX 1080'ine kadar güçlü bileşenlerden oluşan bir sistem düşünebilirsiniz. Eğer 8'inci nesil işlemci özelinde bir sistem topluyorsanız, ROG Strix Z370 F-Gaming alışveriş listenizin en güçlü adaylarından biri olacak kanaatindeyiz. Bu arada ROG Strix Z370 F-Gaming'in fiyatının da 1068 TL civarında olduğunu söyleyelim ve bu incelememizi noktalayalım.

Kimler Almalı

8'inci nesil Intel işlemci özelinde bir masaüstü platform toplamak isteyen oyuncular, Asus ROG Strix Z370 F-Gaming anakartı rahatlıkla tercih edebilirler.

Alternatifleri

Asus ROG Strix Z370 F-Gaming'e daha uygun fiyatlı bir alternatif arıyorsanız, Asrock Z370M Pro4 modeline de göz atabilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Asus ROG Strix Z370-F Gaming
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
90
Form Faktör ATX Form Factor
Soket Intel Soket 1151
İşlemci Intel 8. nesil
Yonga Seti Intel Z370
Bellek 4 x DIMM Maks. 64 GB DDR4
Grafik Intel HD Grafik Desteği
Çoklu GPU Desteği NVIDIA 2-Way SLI, AMD 3-Way CrossFireX
LAN Intel I219V
Bağlantılar USB 3.1 Gen 2 Type A, USB Type-C, USB 3.1 (2 adet), HDMI, DisplayPort, DVI-D, Optik S/PDIF
Okuyucu Yorumları