MU-MIMO'lu router'ı inceliyoruz.

Asus'un yeni nesil MU-MIMO'lu RT-AC87U router'ını inceliyoruz.

CHIP Online Notu 94
  • Kolay kurulum
  • Geniş kullanım seçenekleri
  • Yenilikçi tasarım
  • Yeni nesil özellikler
  • Performans
  • Yer kaplıyor
  • USB 3.0'ın yeri
  • Yüksek fiyat

Asus, son zamanlarda yeni nesil router'larıyla karşımıza çıkıyor ve bu ürünlerine biçtiği yüksek fiyatlarla da dikkat çekiyor. Elbette bunun sebebi bu yeni ürünlerin yeni veri standardı olan 802.11ac'yi kullanması ve başka bir dizi yenilikçi özellik getirmesi. Bugün inceleyeceğimiz RT-AC87U da bu router'lar arasında yer alıyor.

Öncelikle Asus bu yeni router'ında "dünyanın ilk 4x4 MU-MIMO anten tasarımını" kullanmış olmasıyla büyük fark yaratıyor. Ötesinde 802.11ac Wi-Fi standardını desteklemesi ve toplamda 2334 Mbps'e kadar transfer hızı sağlamasıyla da öne çıkan bir model geliştirmiş. Çift frekans kullanması ve içeriğinde çift işlemci bulundurması da dikkat çeken diğer detaylar. Şimdi her bir detaya yakından bakalım ve RT-AC87U, uzun süre boyunca kullanabileceğiniz bir router olabilir mi sorusunun cevabını vermeye çalışalım.

Agresif tasarım

Evi geniş olan, dizüstü bilgisayar, PC, birden fazla cep telefonu, tablet ve oyun konsolları derken ağa bağlı çok sayıda ürün sahibi olan ve elbette 4K video akışlarını yönetmekten keyif alan kullanıcılar tarafından ilgi duyulabilecek bir ürünle karşı karşıyayız. Asus'un AC87U modeli standart bir router olarak kullanabileceği gibi geniş, özellikleriyle kurcalandıkça daha fazla avantajını açığa çıkartabilen bir model. Önce cihazın tasarımına bakalım.

Üzerinde 4 adet anten bulunduran cihaz, hem antenleri hem de agresif tasarımıyla dikkat çekmeyi başarıyor. Arka bağlantıları arasında dört adet LAN, bir adet WAN ve USB 2.0 girişini görüyoruz. Ön tarafta ise tam ortaya konumlanan şık LED ışıklandırmaları görmek mümkün. Ürünün sol tarafına yerleştirilen butonlar ile bu LED ışıklandırmaları dilerseniz kapatabilirsiniz. Ayrıca Wi-Fi butonu da yine burada bulunuyor. Sağ tarafta ise bir kapak altında USB 3.0 bağlantısını görüyoruz. Bu bağlantının konumunu beğenmedik. Ancak elbette işlevselliği su götürmez. Bu bağlantı ile harici diskinizi ağa dahil edebilir ve USB 3.0 hızında veri transferi sağlayabilirsiniz.

Router'ın alt kısmında ise çok sayıda havalandırma ızgarası mevcut. Bu arada router'ın tasarımı isteğe göre duvara asılabilecek şekilde hazırlanmış. Cihaz VESA desteği gösteriyor.

MU-MIMO ve 2334 Mbps

AC87U'nun kasasının içinde az önce de söylediğimiz gibi çift işlemci bulunuyor. Bir işlemci 2.4 GHz bandını yönetirken, diğer işlemci ise yalnızca 5 GHz için görevlendirilmiş. Böylece tek işlemci kullanan modellere göre performans artışı var. Elbette bunda cihazın çok kullanıcılı MIMO teknolojisinin de desteği var. Geçtiğimiz nisan ayında Qualcomm'un duyurduğu MU-MIMO; yani "çok kullanıcı, çoklu giriş ve çoklu çıkış" şeklinde de açılabilecek olan teknoloji, Asus'un bu router'ında karşımıza çıkıyor. Böylece eş zamanlı veriler, aynı kanallar üzerinden farklı kullanıcılara beklemeksizin aktarılabiliyor. MU-MIMO'nun geleceğe yönelik teknoloji olduğu açık, bu da router'ı yenilikçi bir model yapıyor.

AC87U, toplamda 2334 Mbps'e kadar veri transfer hızı yapabilen bir cihaz. 2.4 GHz bandında 600 Mbps'e kadar veri transferi gerçekleştirebilen cihaz, 5 GHz bandında ise 1734 Mbps'e kadar performans sergileyebiliyor. Bu da oyunseverlerin ve 2.4 GHz bandının trafiğine takılmak istemeyenlerin sevinebileceği bir haber.

Hemen bahsedelim, AC87U da diğer incelediğimiz Asus router ve modemleri gibi oldukça kolay bir kuruluma sahip. Zaten arabirim Türkçe ve standart özelliklerde kullanacaksanız gayet basit bir şekilde kullanma imkanınız var. Üst düzey kullanıcılar ve ayarları kurcalamak isteyenler için gelişmiş pek çok modül de yine arabirimde hazır elbette.

Son olarak AC87U'nun yazılım ve uygulama desteğinin bulunduğunu da söyleyelim. AiRadar özelliği bu router'da da karşımıza çıkıyor. Bu özellik sinyal kalitesini arttırırken AiCloud mobil uygulaması da ağ içinde kullandığınız iOS ve Android cihazlar için bulut yönetimi sağlıyor.

Özetle

İncelememizin başındaki soruya hemen yanıt verelim. Evet, Asus RT- AC87U alınabilecek ve uzun süre beğeniyle kullanılabilecek bir router. Ancak üst seviye bir router olduğunu ve fiyatının da buna göre belirlendiğini tekrar hatırlatalım.

Asus RT-AC87U'nun fiyatı 788 TL civarında.

Kimler Almalı

Evi geniş olan, dizüstü bilgisayar, PC, birden fazla cep telefonu, tablet ve oyun konsolları derken ağa bağlı çok sayıda ürün sahibi olan ve elbette 4K video akışlarını yönetmekten keyif alan kullanıcılar tarafından ilgi duyulabilecek bir ürün.

Alternatifleri

Asus AC87U'ya alternatif olarak yine 802.11ac destekli, ancak daha uygun fiyatlı bir router arıyorsanız TP-Link Archer C7'yi inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Asus RT-AC87U
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
94
Standart 802.11 a/b/g/n /ac
Frekans 2.4 GHz / 5 GHz
Hız 600+1734 Mbps
Bağlantılar LAN (4 adet), WAN, USB 2.0, USB 3.0
Anten 4 adet
Okuyucu Yorumları