Asus ZenBook 14 UX434F İnceleme

Asus'un çift ekranlı olmasıyla fark yaratan dünyanın en kompakt laptop'ı ZenBook 14'ü inceledik.

CHIP Online Notu 92
  • Kompakt ve güzel tasarım
  • ScreenPad 2.0 ile yenilikçi yaklaşım
  • ErgoLift klavye
  • Güçlü performans
  • Güzel görüntü üreten dokunmatik ekran
  • Ses performansı
  • İyi pil ömrü
  • 1 TB M.2 SSD
  • 802.11ax Wi-Fi desteği
  • Güç tuşunun yeri
  • Fiyatıyla kolay erişilebilir olmadığı açık

Asus ZenBook modellerinin seneden seneye önemli revizyonlar içerdiğini her incelememizde görüyoruz. Bugüne kadar pek çok farklı modeliyle ofisimize konuk ettiğimiz Asus ZenBook ailesi, daha önce yenilikçi bir yaklaşımla touchpad alanını ScreenPad'e dönüştürmüş ve ZenBook Pro 15 modelinde de karşımıza çıkartmıştı. Şimdi ise bu ScreenPad kullanımına tüm yeni ZenBook modellerinde standart olarak yer veren Asus, böylece kompakt dizüstü bilgisayar kategorisinde yenilikçi bir adıma daha imza atıyor. Sadece bu da değil, bugün inceleyecğeimiz Asus ZenBook 14 modeli, dünyanın en kompakt 14 inç boyutunda ScreePad'e sahip dizüstü bilgisayarı olma özelliği de taşıyor. Şimdi yeni ZenBook 14'e daha yakından bakalım.

Dünyanın En Kompakt Tasarımı

Dünyanın En Kompakt Tasarımı

Asus'un bugün inceleyeceğimiz ZenBook 14 dizüstü bilgisayarı, elimizde UX434F modeliyle yer alıyor. Piyasada pek çok farklı model seçeneğiyle bulunabilecek olan ZenBook 14, elbette her modelinde farklı konfigürasyon içeriyor. Ancak kompakt tasarımı ve Asus'un yenilikçi yaklaşımı ScreenPad, her modelinde aynı şekilde karşımıza çıkıyor.

Daha önce ZenBook 13 modelinde de gördüğümüz, ancak kısıtlı bir kullanım alanı sunan ScreenPad, şimdi 2.0 versiyonuyla daha fazla özellik sunuyor ve ZenBook Pro modellerinden ZenBook serisinde de standartlaşıyor. Bu alanın bizlere sunduklarından az sonra daha etraflıca bahsedeceğiz zaten.

Şiimdi biraz tasarımıyla ZenBook 14'ü tanıyalım.

Asus ZenBook 14, dediğimiz gibi dünyanın en kompakt dizüstü bilgisayarı olarak karşımza çıkıyor. Hatırlarsanız daha önce ZenBook 13 modelinin de A4 sayfa boyutunda olduğunu söylemiştik. ZenBook 14 de ondan hallice bir yapıya sahip. İnce yapısı ve kompakt boyutlarına ilave olarak 1 kilogram ağırlığıyla da her an yanınızda taşıyabileceğiniz olmasıyla ailenin genlerine ayak uyduran ZenBook 14, ayrıca gayet güzel de görünen bir model.

Laptop'ın arka yüzünde artık klasikleşmiş Zen tasarımı görüyoruz. Ortada yer alan Asus logosu dışında tamamen sade bir yapının gözetildiği laptop'ta, daha önce VivoBook 15 ve ZenBook 13 modelinde gördüğümüz Ergolift ekran menteşesini de kullanan Asus, bu sayede ergonomi noktasında da önemli puan kazanıyor.

Ergolift menteşe tasarımı, ekranı geriye doğru yasladığınızda, menteşelerin 2 derecelik bir klavye eğimi yaratması ve bu sayede klavye için elverişli bir yazı yazma olanağı sağlamasıyla beğendiğimiz bir özellik.

Bu arada Ergolift klavyenin tek artısının ergonomik yazı yazma noktası değil, aynı zamanda altta açtığı alan ile ses performansını geliştirmesi ve yine havalandırma mazgallarının önünü açması ile soğutma sistemine yarar sağlaması olduğunu da söyleyelim.

Yeterli Bağlantı ve Yeni Wi-Fi 802.11ax Desteği

Yeterli Bağlantı ve Yeni Wi-Fi 802.11ax Desteği

Asus ZenBook 14, gayet kompakt boyutta bir dizüstü bilgisayar olduğu için doğal olarak fiziksel bağlantı konusunda bazı kısıtlamalara gidilmiş. Mesela fiziksel bir Ethernet portu yok, ancak bunun yerine laptop'ta şu an en yeni Wi-Fi standardı olan 802.11ax desteği yer alıyor. Öte yandan yine Bluetooth 5.0 bağlantı desteği de laptop'ta mevcut.

Fiziksel bağlantılar arasında ise, 1 USB 3.1 (Gen 2) 1 USB 2.0 portu yer alırken, ayrıca 1 USB Type-C portu da mevcut. Görüntü aktarımı için tam boyutlu HDMI, microSD kart yuvası ve kulaklık & ses girişinin de yer aldığı ZenBook 14, bizce boyutlarına göre bağlantı konusunda gayet yeterli bir model oluyor.

Yine laptop'ın çevresine baktığımızda, kenarda bir Harman Kardon logosu görüyoruz. Evet, cihazın ses performansı konusuna ayrı bir parantez açmak istedik, zira Asus SonicMaster ve Harman Kardon ile beraber gerçekten bu konuda güzel bir işe imza atılmış. Hoparlörün ses performansını çok beğendik. Bas derinliği ve vokallerin netliğinin müziklerde hoşunuza gideceğini düşünüyoruz. Öte yandan tabii ki film izlerken de keyif alacağınız muhakkak.

İnce Çerçeveli Geniş Ekran

İnce Çerçeveli Geniş Ekran

ZenBook 14'ün ekranı 14 inç büyüklüğünde. Ancak ekran çerçevelerinin fazlasıyla dar tutulmuş olması sayesinde klasik 14 inçlik laptop'lardan daha rafine bir tasarımla karşımıza çıkan laptop, 2.9 mm ile sınırlamış çerçeveleri ile gayet güzel bir görüntü sunuyor. Böylece yüzde 92 oranında ekran – gövde oranı yakalanmışken, kullanılan panelin görüntü kalitesinin de başarılı olduğunun altını çizmek lazım. IPS panelin tercih edildiği laptop'ta, 178 derecelik görüş açısı sağlanıyor. Öte yandan sRGB renk gamutunu yüzde 100 kapsayan ekran, parlaklık oranıyla da beğendimiz bir panel oldu. Tüm bunların üzerine bir de dokunmatik yapıda olması, işlevsellik anlamında tam aradığımız detay doğrusu.

Bu sayede geleneksel fare kullanımına alternatif bir dokunuşta bulunabilir, hatta bırakın laptop'a ayrı bir fare takmayı, ZenBook 14'ün touchpad'ini de klasik bir touchpad olarak kullanmayabilirsiniz. Asus da aynı şeyi düşünüyor olsa gerek, çünkü yeni ZenBook'lardaki touchpad'leri artık ScreenPad olarak yeniliyor.

ZenBook 14, ScreenPad ile çift ekranlı bir laptop halini alıyor.

Yenilikçi Bir Yaklaşım: ScreenPad

Yenilikçi Bir Yaklaşım: ScreenPad

Evet, ZenBook 14'te yer alan ScreenPad, geleneksel dizüstü bilgisayar kullanım alışkanlıklarını değiştiren bir yöntem. Daha önce bu alanın ZenBook 13'te yalnızca numerik tuş takımı olarak kullanıldığını görmüştük, ancak ScreenPad 2.0 versiyonuyla artık çok daha fazlasını sunar hale gelinmiş, kullanıcılara tamamen ikinci bir ekran sunma yoluna gidilmiş.

Yine bu alanı ister geleneksel touchpad olarak seçebiliyor, isterseniz ScreenPad olarak aktifleştirebiliyorsunuz. ScreenPad olarak kullanmayı seçtiğinizde, bu ekranda çok sayıda uygulamanın yer aldığını göreceksiniz. Yine numerik tuş alanı yer aldığı gibi, aynı zamanda Word, Excel ve PowerPoint ofis uygulamaları ve genel PC kullanımı için hız kazandıracak kısayollar da burada mevcut. Öte yandan Spotify uygulamasına da yine bu alandan hızlıca erişebiliyorsunuz.

Bilgisayarınız hakkında daha detaylı bilgi alabileceğiniz ve birtakım donanım ayarlarını yapılandırabileceğiniz MyAsus uygulamasına buradan erişebilir, ayrıca AppDeals uygulaması ile de ScreenPad yoluyla kullanabileceğiniz uygulama sayısını arttırabilirsiniz.

5.65 inç büyüklüğü ve 2160x1080 piksel çözünürlüğünde bir akıllı telefon ekranı gibi laptop'ın önüne konumlanan ScreenPad, muhtemelen gelecek jenerasyonlarıyla daha pek çok özellik ve uygulama desteği kazanacak. Touchpad alanının bu şekilde yer alması, kullanımı zenginleştiren bir unsur iken, panel yüzeyinin mat malzemeden oluşması parmak izlerini engellemesi açısından da hoş bir detay.

Performanslı Yapı

Performanslı Yapı

ZenBook 14, sahip olduğu teknik kadro ile performanslı bir yapıya sahip. Ekranıyla güzel görüntü üretmesi, hoparlörleriyle de iyi bir ses performansı sağlaması bunlar arasındayken, işin bir de güç boyutu var elbette. Bunda da Intel'in 8'inci nesil mobil işlemcisi ile gereken ihtiyacı karşılayan Asus, ZenBook 14'ün elimizdeki UX434F modelinde Core i7-8565U işlemciye yer vermiş. 1.8 GHz taban frekansta çalışan bu işlemci, performans gerektiğinde frekans değerini 4.6 GHz'e kadar çıkartabiliyor olmasıyla güç konusunda tatmin edici davranıyor. Özellikle mobil çalışmalar için bu konuda gereken desteğin sağlamış olması sevindirici.

ZenBook 14'te 16 GB kapasitesinde RAM yer alırken, depolama alanında da hem performansa eşlik eden hem de kapasiteyi elden bırakmayan 1 TB kapasiteli Samsung PM981 M.2 SSD'nin bulunması güzel detay. Sıralı okuma performansıyla 3000 MB/s, sıralı yazma temposuyla ise 1800 MB/s sonuçlar üretebilen disk, 1 TB alanıyla da dosya ve dokümanlar için geniş alan sağlıyor.

Laptop'ın grafik tarafına geldiğimizde ise NVIDIA GeForce MX250'nin tercih edildiğini görüyoruz. 2 GB GDDR5 belleklerden güç sağlayan GeForce MX250'den video edit işlemlerinde de faydalanabiliyorsunuz. Öte yandan Intel UHD Graphics 620 yerel grafik birimi de mevcut. Bu sayede mobil ortamda uzun soluklu pil ömrüne ihtiyaç duyduğunuzda bu grafik birimi fayda sağlıyor.

Windows 10 Pro işletim sisteminin kurulu olarak geldiği ZenBook 14'ün pil ömrü ise yaptığımız testler neticesinde günlük kullanımda 8 saati buldu. Ancak elbette bu süre kullanımınıza bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Eğer grafik uygulamaları üzerinde çalışırsanız ve ScreenPad de açık olursa, o halde bu süre kısalacak. Ancak temel kullanım senaryosunda tam günü rahat çıkarttığınız açık.

Özetle

ZenBook 14'ten hemen hemen her noktasından bahsettik ve genel hatlarıyla fazlasıyla memnun kaldık. Kompakt tasarımı ve dizaynı ile gayet güzel görünen ve çevre özellikleriyle işlevselliği arttıran bir model olan ZenBook 14, bu tür yenilikçi bir model arayanların kompakt kategoride incelemeden geçmemeleri gereken bir dizüstü bilgisayar oluyor. Fiyatı ise konfigürasyon modeline göre farklılık gösteriyor. Elimizdeki UX434F modeli, şu an piyasada 11299 TL fiyatla bulunabiliyor. Bu anlamda ucuz bir model olmadığı aşikar, fakat sağladığı avantajlar da muadil modellere göre farklılık getiriyor.

Kimler Almalı

Kompakt dizüstü bilgisayar kategorisi için yenilikçi bir model olduğu gibi tasarım ve ergonomi anlamında da parmakla gösterilecek laptop'lardan biri olan ZenBook 14, farklı ve her yönden kullanışlı bir kompakt laptop arayanların ilk tercihi olabilir.

Alternatifleri

Asus'un ZenBook 14 UX434F modeline alternatif olarak farklı konfigrasyon seçenekleri de mevcut. Eğer bu ürünün fiyatı sizin için pahalı ise, daha uygun fiyatlı seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Asus ZenBook 14 UX434F
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
92
Genel
İşletim SistemiWindows 10 Pro
İşlemci Hızı4.8 GHz
Çekirdek Sayısı4
Ekran ve Grafik
Ekran14 inç
Ekran PaneliIPS
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemci2 GB
Grafik KapasitesiNVIDIA GeForce MX250
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)16 GB
SSD1000 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.11
USB 2.01
USB Type-C1
HDMIVar
DisplayPortYok
VGAYok
BluetoothVar
Wi-Fi802.11ax
Kart OkuyucuVar
Boyutlar319 x 199 x 16.9 mm
Ağırlık1.3 kg
Pil Ömrü008:00 saat