Asus ZenBook Pro Duo İnceleme

Asus'un ezberbozan dizüstü bilgisayarı ZenBook Pro Duo'yu tüm detaylarıyla inceledik!

CHIP Online Notu 90
  • "Farklı" ve premium tasarım
  • ScreenPad Plus ile çeşitli kullanım
  • Ergonomik özellikler
  • 4K OLED dokunmatik ekran
  • Güçlü performans
  • 802.11ax Wi-Fi desteği
  • ErgoLift menteşe tasarımı
  • Kullanıcı deneyimi
  • Ethernet ve SD kart yok
  • Yüksek fiyat

Asus, şu sıra dizüstü bilgisayar kategorisi için oldukça yenilikçi ürünler geliştiriyor. Hatırlarsanız kısa bir süre önce ZenBook modellerinden ZenBook Pro 14 modelini incelemiştik. ZenBook modellerinde ScreenPad kullanımını standart hale getiren ve bununla farklı bir kullanıcı deneyimi sunan Asus, bugün yakından bakacağımız ZenBook Pro Duo ile ise, ScreenPad yaklaşımını geliştirerek karşımıza çıkartıyor.

Asus ZenBook Pro Duo, ScreenPad Plus ile dizüstü bilgisayarda çift ekran deneyimi sunarak farklılaşan bir model. Bu model ile birden fazla iş koluna özel bir laptop çıkartan Asus, fotoğrafçılara, programcılara, video editörlere, müzik artistlerine, 3D animatörlere ve yayıncalara hitap ediyor. Elbette ZenBook Pro Duo, sırf kozmetik unsularından ve eğlence desteğinden dolayı da tercih edilebilir. Peki, neden? ZenBook Pro Duo neler sunuyor, özellikleri neler; incelemeye başlayalım...

Ezberbozan Bir Yaklaşım

Ezberbozan Bir Yaklaşım

ZenBook Pro Duo, tasarımı ve kullanımıyla son zamanlarda gördüğümüz en ilginç ve ezberbozan dizüstü bilgisayar oluyor. Ekranın altında yer alan klavye bölümünün tasarımını değiştiren ve üst alanına ikinci ekran konumlandıran Asus, bu alana ScreenPad Plus adını vermiş. Laptop'ı özel hale getiren en can alıcı nokta ScreenPad Plus olsa da, ZenBook Pro Duo gerek tasarımı gerek teknik ekipmanı gerekse ekranıyla dizüstü bilgisayarlar arasından rahat sıyrılabilecek bir yapıya sahip.

ZenBook Pro Duo, Celestial Blue renkli tasarımıyla göze oldukça hoş geliyor. Arka yüzünde klasik Zen tasarımını benimseyen laptop, alüminyum metal kaplamasıyla beraber oldukça da sağlam yapıda tasarlanmış. Ön ve arka kenarların asimetrik yapısı olsun, iç yüzündeki klavye bölümünün farklı yerleştirilmiş olması olsun, tasarımıyla bir bakanların dönüp bir daha bakacakları bir dizüstü bilgisayar olmuş doğrusu ZenBook Pro Duo.

Çift Ekranlı Laptop

Çift Ekranlı Laptop

Ana ekranıyla 15.6 inç büyüklüğünde 4K UHD OLED panele sahip olan ZenBook Pro Duo, klavyesi üzerinde yer alan ScreenPad Plus ile de ikinci bir ekran deneyimi sunuyor. Bu ekrandan daha detaylı olarak az sonra bahsedeceğiz, ancak yeri gelmişken ScreenPad Plus'ın da 4K çözünürlük sahibi olduğunu söyleyelim. Bu ekran 3840x1100 piksel çözünürlük sağlıyor ve tıpkı 15.6 inçlik ana ekran gibi dokunmatik yapıda.

Laptop'ın ana ekranı 4K UHD çözünürlüğünde ve OLED panelden oluşuyor. Bu sayede gerçekçi renkler ve derin siyahlar görüntüleyen ekran, HDR desteği de gösteriyor. DCI-P3 renk gamutunun yüzde 100'ünü sRGB renk gamutunun ise yüzde 133'ünü kapsayan ana ekran, bu sayede profesyonel kullanımlar doğrultusunda fotoğrafçılar, video editörler ve 3D animatörler için uygun yapıda.

Ekran ayrıca Asus'un daha önce incelediğimiz pek çok modeli gibi NanoEdge olarak isimlendiriliyor. Yani ekran çerçeveleri oldukça ince tutulmuş. Bu da laptop'ın ekran alanını kasaya göre genişleten bir etken olurken, laptop'ın ekran – gövde oranı yüzde 89 oranında olduğunu bu noktada belirtelim.

ScreePad Plus Nedir?

ScreePad Plus Nedir?

Şimdi gelelim ikinci ekrana, yani ScreePad Plus'a... ScreePad Plus alanı, laptop'ın tüm kullanımını önemli derecede etkileyen bir bölüm. Bir dizi kullanışlı yerleşik uygulama üretkenliği arttırmak için burada hazır beklerken, halihazırda kullanılmak üzere ikinci ekran oluşturmasıyla da özellikle iş yapmak için bu bölüm oldukça etkili.

Peki, bu ikincil ekran nasıl kullanılabilir?

Az önce de saydığımız gibi farklı meslek grupları için oldukça işe yarayacak bir alan olan ScreenPad Plus, mesela Coral Painter 2019'da çalışan bir fotoğrafçıya, ana ekran üzerinde çalışma bulunurken, son düzenleme arayüzü için araçları, referansları ve kaynak dosyalarını kendi üzerinde görüntüleyebilir. Keza yine video editörler de, ana ekranda montajladıkları videoya yer verirken, yardımcı araçlarına ScreePad Plus ekranı üzerinden erişebilirler. Benzer senaryo elbette müzikle ve 3D animasyon ile uğraşanlar için de geçerli.

Öte yandan son dönemin popüler meslekleri içine bir anda dahil olan oyun yayıncılığı için de kullanılabilecek bir laptop olan ZenBook Pro Duo, yayıncılara canlı akış pencerelerini ScreePad Plus alanında tutma ve böylece ana ekrandan oyun oynarlarken sohbet ekranını da göz önünde bulundurma imkanı tanıyor.

Programcılar için ise bilindiği gibi bazen uzun kod satırlarını rahat görebilmek için daha uzun ekranlar gerekiyor. ZenBook Pro Duo'da 15.6 inçlik ana ekranın yetmediği durumlarda, ana ekran görüntüsünü ScreePad Plus alanına tek tuşla kaydırabiliyorsunuz. Pencereyi ViewMax simgesine sürükleyerek ekranı aşağı doğru uzatabiliyor veya ekranlar arasında değişiklik yapabiliyorsunuz. Kullanımı tamamen size kalmış.

Asus, ScreenPad Plus'ın kullanımını daha etkin yönetebilmek için ViewMax gibi daha çok sayıda özel araç da yerleştirmiş. Mesela bunlar arasında Organizer ile ikinci ekranı 3 farklı bloğa ayırabilir ve böylece aynı anda daha fazla ekranda çalışabilirsiniz. Yine Task Group ile farklı ekran seçeneklerini profillere atayabilir ve böylece daha fazla ekran ve uygulama ekranına kolay şekilde geçebilirsiniz. Task Swap ile de alt ekranda ve ana ekranda yer alan uygulamaların yerini tek tuşla değiştirebilirsiniz. Dediğimiz gibi burada çok sayıda seçenek yer alıyor.

Bu seçeneklerden biri de mesela Handwriting. El yazısı özelliğini aktif ederek ScreePad Plus ekranı üzerine el yazınızla notlar kaydedebilirsiniz. ZenBook Pro Duo ile beraber gelen kalem de bu konuda size yardımcı olacak. Tabii ki çizim sanatçıları bu kalemi ve alanı, işleri için ArtRage gibi yazılımlarda da kullanabilirler.

Tasarım ve Kullanım Detayları

Tasarım ve Kullanım Detayları

Evet, ZenBook Pro Duo'ya ScreePad Plus'ın yerleştirilmiş olmasıyla beraber laptop'lardan alıştığımız iç tasarım da değişmiş durumda. Klavye ve touchpad alanı büyük ölçüde aşağı doğru, yani klasik laptop'larda bilekleri koyduğumuz bölüme taşınmış durumda. Peki, bu kullanımı ne derece etkiliyor?

Elbette ilk etapta alışmanızın biraz zaman alacağı bir gerçek, ancak Asus bu süreyi minimuma indirmek ve ergonomiyi yükseltmek adına kafa yormuş ve laptop'ın tasarımına da uygun olarak harici bir palm rest hazırlamış. Deri benzeri bir malzeme ile kaplı olan bu palm resti laptop'ın altına yerleştirdiğinizde, klavye kullanımı normal bir dizüstü bilgisayar ile eşdeğer hale geliyor.

Öte yandan klavyenin yanına yerleştirilen touchpad'i de aynı zamanda dokunmatik bir numerik tuş takımı olarak kullanabiliyor ve böylece tam boyutlu bir klavye deneyimi sağlanabiliyor.

Daha önce incelediğimiz ZenBook modellerinde de gördüğümüz bu Numberpad ile LED aydınlatmalı numerik tuş takımına ulaşılabiliyor.

Asus, laptop'ın ergonomik kullanıına ilişkin bir diğer detayı ise ErgoLift ile veriyor. Ekranı arkaya doğru yasladığınızda, ekran menteşeleri laptop'ın altına giriyor ve kasayı yükseltiyor. Bu sayede gerek klavyeyi kullanırken, gerek ScreePad Plus üzerinde çizim yaparken daha ergonomik bir kullanım elde edebiliyorsunuz. Öte yandan ErgoLift ekran menteşesi tasarımının kullanılmış olması, ScreePad Plus ekranının görülebilirliğini arttırması açısından da oldukça önemli bir hamle olmuş doğrusu.

Klavyede fonksiyon tuşları arasında pek çok kısayol fonksiyonu bulunduğu gibi, numberpad'in üzerinde de güç tuşunun yanı sıra 3 özel tuş daha bulunuyor. Bunlardan biri laptop'ı normal ve turbo moda almanızı sağlayacak mod tuşu. Bir diğeri, az önce de bahsettiğimiz ViewMax işlevini yerine getiriyorken, onun yanındaki de ScreePad Plus ekranını kapatmanıza yarıyor. Yani bu ekranı kullanmak istemiyorsanız, bu tuşa basarak ikinci ekranı kapatabiliyorsunuz. Yine elbette ScreenPad Plus için pek çok ayarı yapılandırmanız da mümkün. Ekran çözünürlüğünden, ekran parlaklığına kadar pek çok ayarı, bu platformun ayarlarından yapabilirsiniz.

Teknik Kadro ve Performans

Teknik Kadro ve Performans

Evet ScreenPad Plus alanını ve laptop'ın çevre detaylarını da tanıdığımıza göre artık biraz daha laptop'ın teknik tarafına bakabiliriz. ZenBook Pro Duo, teknik kadrosuyla güçlü bir laptop. Intel'in 9'uncu nesil işlemci ailesinden Core i7-9750H işlemcisinden güç sağlayan laptop, Turbo Boost ile 4.5 GHz frekansa erişebiliyor.

İşlem kapasitesi ile MacBook Pro 15'ten yüzde 43 daha yüksek performans sağlayabilen laptop, 16 GB kapasitesinde RAM ve 512 GB kapasitesinde de M.2 SSD içeriyor. Grafik tarafında da elbette güçlü bir bölümün bulunması gerek ki, az önce bahsettiğimiz tüm iş kolları için uygun bir model olsun. Burada da NVIDIA GeForce RTX 2060 ekran kartının bulunduğunu görüyoruz. 6 GB kapasiteli RTX 2060 ile zaten günümüz oyunlarını üst seviye grafik detaylarında oynayabiliyorsunuz. Bu ekran kartı ile gerek animasyon gerek video montaj işlerini de rahatlıkla kotarabiliyorsunuz.

Güçlü teknik kadrosuyla beraber bahsettiğimiz platformlar için uygun yapıda tasarlanan ZenBook Pro Duo, öte yandan Harman Kardon hoparlörleriyle de güzel bir ses performansı sağlıyor.

Laptop'taki bağlantılara baktığımızda ise, sol yanda ve sağ yanda birer USB 3.1 Gen2 portunun kullanıldığını görüyoruz. Ayrıca Thunderbolt 3 ve USB-C portu da mevcut. HDMI girişi sol kenara, kulaklık girişi de sağ yana yerleştirilmiş. Bunlara ilave olarak bir SD kart okuyucusu da bu bölümde yer alsa çok iyi olurmuş, ancak yok. Laptop'ta bir Ethernet portu da yer almıyor, ancak 802.11ax gibi yeni Wi-Fi 6 kablosuz bağlantı desteği unutulmamış.

Bu arada laptop'ın üst kısmındaki kızılötesi kamerayı kullanarak Windows Hello ile yüz tanıma yoluyla oturum açabildiğinizi de son olarak söyleyelim.

Özetle

Sonuç olarak ZenBook Pro Duo, güçlü teknik kadrosuyla beraber bahsettiğimiz platformlar için uygun yapıda tasarlanmasıyla, performansıyla memnun edici bir model oluyor. Ancak asıl farkı elbette ScreenPad Plus kullanımı ile sağlıyor. ScreenPad Plus ile kullanım alanını da zenginleştiren ZenBook Pro Duo, bu yolla kullanımıyla olduğu kadar tasarımıyla da farklılaşıyor ve ortaya sofistike bir laptop modeli çıkıyor. Kuşkusuz ZenBook Pro Duo herkese hitap etmeyecek, ancak incelemede de bahsettiğimiz iş kolları için farklı bir model arayanlar ZenBook Pro Duo'yu çekici bulacaklardır kanaatindeyiz.

ZenBook Pro Duo'nun farklı model seçenekleri de var. Elimizde UX581GV modeliyle yer alıyor ve bu modelin fiyatı 25 bin TL dolaylarında. Elbette fiyatı sebebiyle de herkesin bütçesine uygun olmayacağı açık, ancak ezberbozduğu da bir gerçek.

Kimler Almalı

ScreenPad Plus ekran ile farklılaşan tasarımıyla olduğu gibi, kullanım şekliyle de özelleşen Asus ZenBook Pro Duo, farklı bir yaklaşım isteyen kullanıcılardan, fotoğrafçılara, programcılara, video editörlerine, müzik artistlerine, 3D animatörlere ve yayıncılara hitap eden bir model.

Alternatifleri

Asus ZenBook Pro Duo'ya alternatif olarak yine "farklı" bir notebook kullanımına güzel seçeneklerden ZenBook 14 UX434F modelini de inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Asus ZenBook Pro Duo
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
90
Genel
İşletim SistemiWindows 10 Pro
İşlemciIntel Core i7-9750H
İşlemci Hızı4.5 GHz
Çekirdek Sayısı6
Ekran ve Grafik
Ekran15.6 inç
Ekran PaneliOLED
Çözünürlük3840 x 2160 px
Grafik İşlemciNVIDIA GeForce RTX 2060
Grafik Kapasitesi6 GB
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)16 GB
SSD512 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.12
USB Type-C1
HDMIVar
DisplayPortYok
VGAYok
BluetoothVar
Wi-Fi802.11ax
Kart OkuyucuYok
Boyutlar359 x 246 x 24 mm
Ağırlık2.4 kg