Asus ZenBook UX310U İncelemesi

Asus'un yeni ZenBook modellerinden UX310U dizüstü bilgisayarı neler sunuyor? İnceliyoruz...

CHIP Online Notu 84
  • Alüminyum gövde
  • Klavye arka aydınlatması
  • Ekran
  • Hızlı
  • İnce & hafif
  • Klavye daha iyi olabilir
  • Pil ömrü
  • Ortalama ses kalitesi

Asus, ZenBook'un yeni modellerini piyasaya sürmeye devam ediyor. Elimizde bu kez UX310U modeliyle bulunan ZenBook, daha önce UX305UA ve benzeri diğer modellerle inceleme konumuz olmuştu. Yeni modelinde Zen tasarım felsefesini benimsemeye devam eden Asus, elbette o modelden bu yana aşama kaydetmiş ve güçlü bir mimari ile daha estetik bir gövdeyi karşımıza getirmiş. Şimdi hemen tasarımla söze başlayalım, ardından da performans kısmına geçelim.

Tasarım ve ekran

Tasarım ve ekran

Asus ZenBook UX310U, tasarımıyla yine daha önce karşılaştığımız ZenBook modelini hatırlatıyor. Ancak bu defa daha ince bir gövdeyle gelen laptop, 1.84 cm kalınlığa sahip. Bu da onun 1.7 cm'lik MacBook Air'den biraz daha kalın olduğunu gösteriyor ki, arada büyük fark yok. Elbette bu alanda halen HP'nin Spectre 360 modeli 1.5 cm'lik kalınlığıyla dikkat çekmeyi sürdürüyor.

Dizüstü bilgisayarın ağırlığına da değinecek olursak, 1.4 kilogram ağırlığında olduğunu söyleyebiliriz ki, bu da onu rahatlıkla yanınızda taşıyabileceğinizi gösteriyor. Dizüstü, bu noktada bize Spectre 360'la aynı ağırlığı sunuyor.

İki farklı renk seçeneğine sahip olan ZenBook UX310U, gri ve gül kurusu renkleriyle tercih edilebiliyor. Elimizde gri renkli olarak bulunan model, ince ve ağırlık bir yana, tasarımıyla da göze gayet hoş görünüyor.

Yine yekpare alüminyum malzemeden oluşan cihaz, iç içe daireler çizen fırçalanmış kapak altında bize 13.3 inç boyutunda bir ekran sunuyor. Bu ekranın boyut olarak olmasa da, çözünürlük olarak iki farklı seçeneği bulunduğunu bu noktada belirtelim. Elimizde Full HD çözünürlükte bulunan model, ayrıca QHD+, yani 3200X1800 piksel çözünürlüklü olarak da bulunabiliyor.

Ekran LED; böylece 178 dereceye kadar görüş açısı sunabiliyor. Renk doğruluğu ve siyah dengesi iyi görünüyor. Bu anlamda, fotoğraf işleriyle uğraşanların da bu ekran karşısında mutlu olacaklarını söyleyebiliriz. Bu arada ekranda göz yorgunluğunu azaltmak için Eye Care isminde mavi ışık filtresinin bulunduğunu da belirtelim.

Ekranla ilgili yapılabilecek olumsuz kritik belki de ekranın kenarlarını çizen çerçeve olabilir. Ekranın çerçeveleri biraz kalınca; her ne kadar bu çok büyük rahatsızlık vermese de, bir sonraki modelde Asus uzmanlarının artık tasarıma odaklanırken çerçeveye de el atmaları gerektiğini düşünüyoruz.

Teknik kadro ve pil ömrü

Teknik kadro ve pil ömrü

Asus ZenBook UX310U'nun, tıpkı ekran çözünürlüğünde olduğu gibi farklı altyapı seçenekleri var. Elimizde Intel Core i7-7500U işlemciyle bulunan laptop, ayrıca Core i3 ve Core i5 seçenekleriyle de bulunabiliyor.

Elimizde ailenin en güçlü üyesi bulunuyor. Çift fiziksel çekirdekli, 4 iş parçacıklı işlemcisiyle 2.70 GHz taban, 3.50 GHz tavan frekanslar sunan laptop, böylece üst gömlek işler için hazır. Teknik altyapısında 8 GB kapasiteli ve 2133 MHz hızında DDR4 RAM'lerle takviyede bulunan Asus, ayrıca depolama olarak da çözümü 512 GB SSD ile getirmiş.

Grafik tarafında da 2GB kapasitesinde NVIDIA GeForce 940MX kullanan laptop, ayrıca yerel olarak Intel HD Graphics 620'yi de bulunduruyor. Böylece bu dizüstü bilgisayarı ister profesyonel ister eğlence amaçlı kullanabilirsiniz.

Dizüstü bilgisayarın pil ömrü ise daha iyi olabilirdi kanaatindeyiz. Zira PC Mark batarya testinde 4 saat 13 dakikalık bir skor alan Asus ZenBook UX310, video testimizde de 5 saat 24 dakika içinde bataryasını tamamen tüketti. Aynı testte HP Spectre 360, 8 saat civarında bir performans sergilemişti. Bu anlamda pil ömrünün biraz daha uzun olmasını dilerdik doğrusu.

Özetle

Asus ZenBook UX310U için, genel hatlarıyla gayet dengeli bir dizüstü bilgisayar diyebiliriz. Yeni nesil işlemcisi, bellek frekansı ve kapasitesi, ayrıca GeForce 940MX kullanması iyi detaylar. Böylece hem iş hem eğlence kullanımlarını bir arada yürütebiliyor. Ekranı da yeterli doygunluğu sunan laptop, pil ömrüyle ise tahminimizden daha az doyurucu oluyor. Öte yandan klavye kısmını da beğendiğimizi pek söyleyemeyeceğiz.

Bağlantı konusunda zengin seçenek sunan Asus ZenBook UX310U, 2 adet USB 2.0'ın yanına USB 3.0 ve USB Type-C slotlarını da getirmesiyle seçeneği çeşitlendiriyor. HDMI portu da bulunan laptop'ta, ayrıca Wi-Fi olarak da 802.11ac kullanılıyor.

Sonuç olarak toparlayacak olursak, hem iş için kullanayım hem ara sıra oyun oynayayım ve grafik programlarını da çalıştırayım diyenler, Asus ZenBook UX310U'yu tercih edebilirler. Dizüstü bilgisayarın fiyatı ise 4198 TL olarak belirtilmiş durumda. Kategoride farklı seçenekler de var elbette; onları da değerlendirebilirsiniz.

Kimler Almalı

Hem iş hem eğlenceyi bir arada kotaran Asus ZenBook UX310U, böylece genel kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayacak ölçüde bir dizüstü bilgisayar oluyor.

Alternatifleri

Asus ZenBook UX310U'a alternatif olarak HP Spectre 360, Dell XPS 13 veya Lenovo Ideapad 700 gibi modelleri de inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Asus ZenBook UX310U
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
84
USB Type-C 1 adet
Genel
İşletim SistemiWindows 10
İşlemciIntel Core i7-7500U
İşlemci Hızı2.90 GHz
Çekirdek Sayısı2
Ekran ve Grafik
Ekran13.3 inç
Ekran PaneliLED
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciNVIDIA GeForce 940MX
Grafik Kapasitesi2 GB
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)8 GB
SSD512 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.01
USB 2.01
HDMIVar
VGAYok
BluetoothVar
Kart OkuyucuVar
Boyutlar323 x 223 x 18.35 mm
Ağırlık1,45 kg
Okuyucu Yorumları