Casper Excalibur E600 İnceleme

Casper'ın üst seviye performans sunan Excalibur E600 Masaüstü Bilgisayar'ını A'dan Z'ye inceledik!

CHIP Online Notu 90
  • Intel Core i7-11700K yüksek performansı
  • RTX 3070 ekran kartı
  • Kaliteli malzemeler
  • Özelleştirme seçenekleri
  • Wi-Fi performansı
  • Garanti ve servis desteği

Intel'in yeni nesil işlemci ailesi sonunda geldi ve tüketicilere sunuldu. Hatırlarsanız 11'inci nesil Intel Core işlemci ailesinin tepe modeli Core i9-11900K ve Intel Core i5-11600K incelemesini kısa bir süre önce sizlerle paylaşmıştık. Bu defa ise test masamızda farklı bir sistem var, ancak içindeki işlemci yine Intel'in 11'inci nesil ailesinden farklı bir üye. Bu videomuzda Intel Core i7-11700K işlemciyi içeren Casper Excalibur E600'ü tüm detaylarıyla inceleyeceğiz.

11'inci Nesil Intel Core İşlemcinin Özellikleri

11'inci Nesil Intel Core İşlemcinin Özellikleri

Casper Excalibur E600, tam donanımlı bir kasa. Hem oyuncular hem masaüstü iş bilgisayarı arayanlar tarafından değerlendirebilecek olan kasanın detaylarına, sunduğu özelliklere bu videomuzda hep birlikte yakından bakacağız. İçindeki teknik detaylarla özellikle oyuncuların fazlasıyla tatmin olacağını düşünüyoruz çünkü içinde iyi bir oyun ihtiyacını karşılayacak teknik bileşenler yatıyor. Bunların başında da kuşkusuz işlemci ve ekran kartı geliyor.

Önce sözü işlemci ile açmak lazım, zira Intel'in 11'inci nesil platformu henüz yeni piyasaya sürüldü ve bir anda aranan işlemciler arasına girdi.

Core i7-11700K, Intel'in 14nm'lik Rocket Lake-S ailesinin bir mensubu olsa da Intel bu platformda, 10nm mimarisinde tasarlanan Cypress Cove adını verdiği yeni çekirdek mimarisi temel alıyor ve bununla birlikte önceki nesle göre hem tek çekirdek hem çoklu çekirdek performansında artış sağlıyor. Öte yandan özellikle tek çekirdek performansında rakip işlemcilere göre çok daha yüksek performans kazanımı elde edebilen Core i7-11700K, IPC, yani döngü başına komutlarda yüzde 19'luk iyileşme göstermeyi başarıyor.

Core i7-11700K, 8 fiziksel çekirdek ve 16 izlek sahibi bir işlemci olurken, temel çekirdek frekansı 3.60 GHz seviyesinde, maksimum turbo frekansı ise 5.00 GHz değerinde. İşlemcide bulunan Rocket Lake çekirdekleri, mevcut Skylake platformundan türetilmiş Comet Lake çekirdeklerinden önemli ölçüde daha fazla transistör içeriyor ve böylece daha yüksek güç üretebiliyorlar. Tıpkı elimizdeki Core i7-11700K işlemcisinde olduğu gibi Core i9-11900K ve Core i5-11600K işlemcilerinde de tek çekirdek performansı kıyaslama tablolarında Intel'in adını liste başına yazdırmayı başarıyor.

Yeni Intel Teknolojileri

Yeni Intel Teknolojileri

Core i7-11700K, tek avantaj bu anlattıklarımız değil. Yeni nesil ile beraber yeni farklı özellikler de geliyor.

Intel'in yeni işlemcileriyle ilgili bilmeniz gereken en önemli yeniliklerden biri ise artık PCIe 4.0 uyumluluğunun gelmiş olması. Bunun anlamı, artık bu platformda da daha yüksek hızda SSD'leri ve ekran kartlarını kullanabilecek olmamız. Tabii ki burada işlemciyi takacağınız anakartta da bu desteğin bulunması gerektiğinin altını çizelim. Excalibur E600'de yer alan anakart olan GIGABYTE GAMING X Z590'te bu desteğin yer aldığını da yeri gelmişken söyleyelim.

İşlemci ile gelen diğer yenilikler ise, DDR4 3200MHz belleklerin desteklenmesi ve öte yandan dahili grafik biriminin de daha yüksek performans vadetmesi. Böylece hem işlem biriminden hem grafik biriminden daha fazla fayda sağlanabiliyor. Özellikle grafik tarafında önceki nesil entegre grafik performansına kıyasla yüzde 50 oranında artış sağlanabiliyor. Bu yeni grafik birimi ile gelen Quick Sync Teknolojisi ve AV1/HEVC codec destekleri, oyun oynarken, yayın yaparken ve içerik üretirken işlemlerin işlemci performansını etkilemeden gerçekleştirmelerine olanak sağlıyor. Ayrıca yeni nesil ile birlikte entegre grafik birimi içerisindeki Quicksync teknolojisi artık harici grafik kartları ile de kullanılabiliyor. Bunlar gerçekten önemli detaylar.

Tüm bunların yanı sıra Intel'in yeni platformu hız aşırtma noktasında da eli zenginleştiriyor. Intel 11'inci nesil Rocket Lake masaüstü işlemcileri ile daha geniş bir ürün yelpazesinde bellek hız aşırtma mümkün oluyor. Hız aşırtma işlemini daha önce de yapmış deneyimli kullanıcılar Intel Performance Maximizer ve Intel Extreme Tuning Utility yazılımları ile daha geniş hareket alanına sahip olurken, bugüne kadar işlemciye hiç hız aşırtma işlemi uygulamamış olan, bu konuda tecrübesiz kullanıcılar da daha kolay hız aşırtma işlemi uygulayabiliyorlar.

Excalibur E600'de yer alan Intel işlemciye ilişkin son olarak Intel WiFi 6 AX210 ve Intel Ethernet Connection I225 destekleri ile daha hızlı ve daha iyi bir bağlantı deneyimi sunulduğunun da altını çizelim ve şimdi bilgisayarda yer alan diğer bileşenleri tanıyalım.

Excalibur E600 Özellikleri Neler?

Excalibur E600 Özellikleri Neler?
  • İşlemci: Intel Core i7-11700K
  • İşlemci Fanı: Sıvı Soğutma 240 mm
  • Anakart: GIGABYTE GAMING X Z590
  • Bellek: Ballistix RGB 3600MHZ 64GB
  • Depolama: NVME M.2 SSD 2TB
  • Ekran Kartı: NVIDIA GeForce RTX 3070 8GB
  • Kasa: Excalibur E600
  • Güç Kaynağı: 850W

Excalibur E600'de yüksek performans elde edebilmek için GIGABYTE GAMING X Z590 anakarta yer veriliyor. Bu anakart üzerine konumlandırılan Core i7-11700K işlemcinin yük altına girdiği durumlarda gerekli soğutmanın sağlanması için 240 mm'lik sıvı soğutma yerleştirilmiş. Özellikle yeni nesil Intel işlemcilerde sıvı soğutmanın yer alması, daha yüksek performans elde edilmesini sağlıyor.

RGB ışıklandırmalı Ballistix 3600MHz frekanslı 64 GB belleklerin yer aldığı sistemde, depolama da tam 2 TB kapasitesinde M.2 NVMe diskten oluşurken, ekran kartı ise NVIDIA GeForce RTX 3070 8GB olarak tercih edilmiş. Bu ekran kartının, maliyet/fayda bakımından yeni RTX 3000 serisinin iyi bir üyesi olduğu su götürmez bir gerçek.

Excalibur E600, sisteme yeterli gücü sağlayabilmesi açısından 850W'lık bir güç kaynağı kullanıyor ve tüm bu bileşenler Excalibur kasasında sunuluyor. Elbette elimizdeki Excalibur E600 kasası bu bileşenlerden oluşuyor olsa da, siz satın alım aşamasında bunu istediğiniz gibi özelleştirebiliyorsunuz.

Excalibur E600 Özelleştirme Seçenekleri

Excalibur E600 Özelleştirme Seçenekleri

Casper, Excalibur E600 için anakart, RAM, ekran kartı gibi tüm parçalarla ilgili farklı opsiyonlar sunuyor, ancak bunu standart bir bilgisayar toplama işlemi olarak düşünmeyin. Zira Casper, kasada yer vermek istediğiniz tüm parçaların birbiriyle uyumluluğunu kontrol ediyor, üretimi fabrika ortamında, garanti kapsamında bir araya getiriyor.

Masamızdaki Excalibur E600'ün özelliklerini beğendiniz, ancak diyelim ki ekran kartını ya da RAM veya depolama birimini değiştirmeniz gerekiyor. Bunun için Casper'ın web sitesinde bu ürünün sayfasına geliyor ve buradan istediğiniz parçayı ekleyip çıkartabiliyorsunuz.

Siz istediğiniz parçaları seçtikten sonra Casper, bu kasayı size göndermeden önce yoğun ısı ve performans testine tabi tutuyor, her bir parçanın birbiri ile uyumunu kontrol ediyor.

Bilgisayar toplamada yapılan en büyük yanlış, A markasının en iyi SSD'si ile B markasının en iyi RAM modelini kullanmanın en iyi performansı vereceği düşüncesinde yatıyor. Zira bu her zaman en iyi sonucu vermiyor, darboğazlar oluşuyor ve ne kadar pahalı bir sistem toplasanız da ulaşılması beklenen performansa bazen erilemeyebiliyor. O nedenle bilgisayar toplama işlemine uzman ellerin değmesi önemli ki, Casper da bu işi kotarmış; seçilen bileşenlerle ortaya çıkan sistemi en üst seviyede performans verebilecek şekilde bir araya getiriyor.

Bu arada oluşturduğunuz sistem ile Gaming RGB klavye ve Mouse kiti de Excalibur E600 ile beraber fix olarak geldiğini ve sistemin 2 yıl boyunca garanti ile sunularak 7/24 servis hizmetinin bulunduğunu da söyleyelim.

Excalibur E600 Performansı Nasıl?

Excalibur E600 Performansı Nasıl?

Peki, Excalibur E600'ü pek çok yönüyle tanıdık, ama bu kasa nasıl bir performans gösteriyor. Şimdi biraz bundan bahsedelim. Excalibur E600'e hem işlemciye ilişkin sentetik testler uyguladık hem de oyunlardaki performansını değerlendirdik. Her 2'sinde de segmenti dahilinde iyi sonuçlar sağladığını söyleyebiliriz.

Önce sözü Geekbench 5 testinden açtığımızda, işlemcinin özellikle tek çekirdek performansıyla gerçekten önemli bir işe imza attığını görüyoruz. Intel, yeni 11'inci nesil işlemci ailesiyle beraber tek çekirdek performansını öyle artırmış durumda ki, tabloda da yeni aileden incelediğimiz 3 farklı işlemcinin, rakip işlemciler olan AMD Ryzen 9 5900X ve Ryzen 5 5600X'i geriye düşürdüğünü görmek mümkün. Listede ailenin tepe işlemcisi Core i9-11900K ilk sırada yer alırken, onu Excalibur E600'de bulunan Core i7-11700K takip ediyor, 3'üncü sırada da Core i5-11600K işlemci yer alıyor.

Çoklu çekirdek performansına geldiğimizde ise Core i7-11700K, Geekbench 5 sonucunda da yine yerini koruyor. AMD tarafında tepe model Ryzen 9 5900X'in arkasında bulunan Core i7-11700K, rakibine göre ise fiyat avantajı sağlıyor kuşkusuz. Zira Ryzen modelini 6 bin TL civarına edinebiliyorken, Core i7-11700K 4700 TL fiyat etiketiyle piyasada mevcut. Bu anlamda maliyet/fayda açısından daha mantıklı bir seçenek olarak tabloda iyi bir yerde bulunuyor.

Core i7-11700K, tıpkı Core i9-11900K gibi özellikle oyun performansıyla göz dolduran bir işlemci oluyor. O anlamda Excalibur E600, gamer'lar için iyi bir seçenek olacaktır. Biz kullandığımız süre içinde pek çok oyunda değerlendirme şansı bulduk. İçinde halihazırda NVIDIA GeForce RTX 3070 ekran kartını bulundurması da kuşkusuz bu süreci kolaylaştırdı.

Şimdi sizlerin de görmesi açısından biraz Excalibur E600 ile oyun performansına yakından bakalım. Bakalım Excalibur E600, son dönemin popüler oyunu Cyberpunk 2077 ve Death Stranding'de nasıl performans gösteriyor.

Excalibur E600 test sonuçlarını ve karşılaştırma tablolarını hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Özetle

Evet, özetleyecek olursak Excalibur E600 gerçekten güzel bir sistem olmuş. Biz elimizdeki konfigürasyonu ile değerlendirdik elbette ancak siz satın alım aşamasında farklı bileşenlerle de yeniden şekillendirebilirsiniz.

Excalibur E600'ün bizim elimizdeki teknik kadrosuyla fiyatı 35 bin TL civarına çıkıyor. Özelliklerini değiştirerek bu fiyatı daha aşağı da çekebilirsiniz. Elbette daha yukarıya da taşıyabilirsiniz. Bu sisteme Core i9-11900K işlemci ya da diğer bileşenlerle farklı takviyelerde de bulunabilirsiniz.

Daha fazla bilgi için: Casper Excalibur E600

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Casper Excalibur E600
Ürün Markası Casper
CHIP Online Notu
90
İşlemci Intel Core i7-11700K
İşlemci Fanı Sıvı Soğutma 240 mm
Anakart GIGABYTE GAMING X Z590
Bellek Ballistix RGB 3600MHZ 64GB
Depolama NVME M.2 SSD 2TB
Ekran Kartı NVIDIA GeForce RTX 3070 8GB
Kasa Excalibur E600
Güç Kaynağı 850W