Casper VIA V6 testte!

Casper'ın akıllı cep telefonu VIA V6'yı test merkezimizde terletiyoruz.

CHIP Online Notu 80
  • Hafif ve ince
  • Deri görünümlü plastik arka kapak
  • 16 GB geniş hafıza
  • Uygun performans
  • Güzel fiyat
  • Kameraları beğendik
  • 4G desteği
  • Batarya değiştirilemiyor
  • Android 4.4'le geliyor

Cep telefonu piyasasında üst segment ürünler arasında çok büyük rekabet var tabii ki, fakat yine de burada belli başlı markalar bazı ürünleriyle sıyrılmayı ve isimlerinden bahsettirmeyi başarıyorlar. Karmaşanın yaşandığı asıl platform ise, bizce orta segment. Zira burada büyük bir rekabet söz konusu. Öte yandan buradaki dengeler her hafta değişiyor diyebiliriz. Ya pazara yeni bir ürün giriyor ve yeni avantajlar sağlıyor, ya da burada yer alan ürünlerin fiyatlarında indirimler ortaya çıkıyor. Bunlara ek olarak bir de pazara aniden giren ve uygun fiyatıyla dikkat toplayan telefonlar oluyor. Bugünkü konumuz olan Casper'ın VIA V6 modeli de bunlardan biri.

Uygun fiyata iyi performans gösteren ve bir nebze de olsa şık görünen telefon arayanlar için hazırlanan Casper VIA V6, özellikle 4G desteği sunması, 13 MP arka kameraya sahip olması ve Qualcomm Snapdragon işlemciyle gelmesiyle dikkat çekiyor. Peki, bakalım Casper, VIA V6 ile bize başka neler sunuyor?

İnce, hafif ve deri temalı tasarım

Önce tasarımla başlayalım. Casper, VIA V6'yı tasarlarken son dönemin metalik tasarım ve deri görünüm hatlarını fazlasıyla dikkate almış. Telefonun öncelikle 5 inç boyutunda bir ekranın sahibi olduğunu hemen söyleyelim. Önde, üst kısımda Casper logosu dikkat çekiyor, hemen yanında da 5 MP'lik ön kamera bulunuyor. Arka yüzeye baktığımızdaysa, burada plastik bir malzeme kullanıldığını görüyoruz. Fakat farklı olarak plastik malzemeye deri görünümü verilmiş. Bu da fark yaratmasının yanı sıra açıkçası oldukça iyi duruyor. Bu anlamda biz sevdiğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz.

Arka yüzeyde yine yalnızca bir logo bulunuyor. Diğer pek çok cep telefonunda rastladığımız bandroller, çeşitli logolar vs. ile doldurulmamış olması güzel. Alt kısımda hoparlör var, üst kısımda da 13 MP'lik arka kamera ve tek tonlu LED flaş bulunuyor.

Telefonun üst ve alt kenarı plastik. Bu alanlarda kulaklık ve microUSB noktalarını görüyoruz. Sağ ve sol kenarsa metalik malzemeyle kaplanmış. Bu da hoş bir görünüm katıyor telefona. Sol kenarda güç ve ses butonları var. Hepsi bu kadar.

Peki, SIM ve microSD kart slotları nerede? Evet, kapağın altında bulunuyor. Telefonun arka kapağını çıkartabiliyorsunuz. Yalnız batarya sabit, onu söyleyelim.

Telefonun kalınlığı yalnızca 7.5 mm. Bu da telefonun oldukça ince bir profile sahip olmasını sağlıyor. Yine ağırlığı ise 119 gram. Bu anlamda da telefonu beğendik, zira gerçekten çok hafif.

Son olarak geçmeden VIA V6'nın kutu içeriğinde ek bir şeffaf arka kapak, ekran filtresi ve kulaklık ile şarj kablolarının çıktığını da söyleyelim.

5 inç Gorilla Glass 3'lü ekran

VIA V6'nın 5 inç boyutunda bir ekranı bulunuyor. Eğer daha büyük ekran arıyorsanız, Casper, VIA V6'nın yanına 5.5 inçlik VIA V6x adında bir alternatifini de getiriyor. İki telefon arasındaki tek fark neredeyse sadece ekran boyutu. Biz yine VIA V6'ya dönelim.

VIA V6, 720p ekranın sahibi. Bu da segmenti için uygun bir ekran sunduğunu gösteriyor. IPS panelin kullanıldığı telefonda görüntü anlamında bir sıkıntıya rastlamadık. Ekranda Corning Gorilla Glass 3'ün kullanılması da ayrıca sevindirici. Böylece pek çok amiral gemisi cep telefonunda gördüğümüz gibi bir koruma VIA V6 için de geçerli.

Arabirime gelecek olursak, VIA V6'da kısmen özelleştirilmiş bir arabirim kullanılıyor. Stok Android'in temel alındığı arabirimde güzel detaylar mevcut. Bunlardan biri arabirimde küçük bir yardımcınızın yüklü olarak gelmesi. Bu kısayol dairesini kullanarak çeşitli uygulamalara hızla erişebiliyor ve yenilerini ekleyebiliyorsunuz.

Öte yandan yine arabirimde dikkat çeken bir bölüm de benzerini diğer pek çok telefonda da gördüğümüz Akıllı Hareketler. Ayarlar menüsünden ulaşabileceğiniz bu menüde telefonunuzu jestlerle kontrol edebileceğiniz seçenekler bulunuyor. Bunlar arasında temassız kamera çekimi ve temassız gezinme gibi kullanışlı özellikler var.

Android 4.4 işletim sistemini kullanan telefon, keşke 5.0'la gelseydi. Ancak Lollipop tercih edilmemiş. Tüm iyi niyetimizle güncellemenin çok geç kalmayacağını düşünüyoruz.

Teknik detaylar ve performans

Telefonun biraz daha teknik detaylarına gelelim. VIA V6'da Qualcomm Snapdragon 410 işlemci tercih edilmiş. 4 çekirdekli olan bu işlemciyi, yine aynı segmentte yer alan Samsung Galaxy A5 ve Lenovo Vibe Z2 gibi başka modellerde de görmüştük. Yine Gigabyte GSmart Akta A4'te ise 8 çekirdekli Mediatek MT6592 işlemci kullanılıyordu. Bu bağlamda V6, A5 ve Vibe Z2 modelleri performans noktasında da birbirlerine yakın seyrediyorlar. Elbette onları birbirinden ayıran fiyat, tasarım ve bazı teknik detaylar bulunuyor. Performans noktasında yaptığımız test sonuçlarından aldığımız kıyas tablolarını sizlerle paylaşacağız. Ancak teknik kadro bakımından her bir ürünü siz de bu sayfada yer alan "karşılaştırma" kısmını kullanarak yan yana koyabilir, farklılıkları rahatlıkla görebilirsiniz.

Bu bilgilendirmeyi de yaptıktan sonra devam edelim. VIA V6, 1.2 GHz hızında çalışan ve 4 çekirdekli Snapdragon 410'la geliyor. 400 MHz hızında çalışan Adreno 306 grafik birimiyle de grafik noktasında yeterli gücü üreten telefon, 2 GB RAM sahibi. 16 GB dahili depolama birimini de kullanıcılara sunan Casper, buna bir de 64 GB'lık microSD kart slot desteği getiriyor.

Buraya kadar gördüklerimizi toparlarsak, VIA V6'nın oldukça dengeli bir telefon olduğunu söyleyebiliriz. Zira hem iyi bir dahili depolama birimi ve RAM desteği var, hem de microSD kart seçeneği unutulmamış. Yine işlemci seçimi de yerinde. Peki, telefonun bataryası ne seviyede? Şimdi ona bakalım.

VIA V6'da 2400 mAh'lik bir batarya kullanılıyor. Bu da Galaxy A5'in 2300 mAh'lik ve Akta A4'ün 1800 mAh'lik bataryasından iyi, Vibe Z2'nin 3000 mAh'lik bataryasından ise geride bir kapasite demek. 11 saat konuşma desteği sunan telefonla elbette biz de Geekbench pil testi yaptık. Şimdi bu da dahil olmak üzere tüm performans test tablolarını sizlerle paylaşalım, ancak pile ilişkin son olarak şunu da söyleyelim: VIA V6, ılımlı kullanımda pil performansıyla günü rahat çıkartabileceğiniz bir telefon.



Evet, test tablolarını da geride bıraktığımıza göre şimdi gerçek kullanım deneyimlerimizden bahsedebiliriz. Öncelikle arabirim akıcı ve rahat bir kullanım sağlıyor. Kullandığımız sürede herhangi bir takılmayla karşılaşmadık. İnternet gezintisinde de iyi performans gösteren telefon, oyun deneyimi noktasında da bizi üzmedi. Bu anlamda orta segment için ideal bir fiyat/performans ürünü olarak gösterebileceğimiz bir telefon olmayı başaran VIA V6'nın, oyun esnasında ne kadar ısındığını merak edenlere de canlarını sıkmayacağını söyleyebiliriz. 48 – 50 derece arasında gezinen işlemci sıcaklığı, telefon plastik malzemeyle kaplı olduğundan dış yüzeyde de çok hissedilmiyor.

Kameralar

Artık geldik VIA V6'nın kameralarına. Telefon, orta segmentte artık sık karşılaşmaya başladığımız 13 MP arka ve 5 MP ön kamerayı bizlere sunuyor. Arka kamerası beş adet lensten oluşan telefonun diyafram aralığı ise F2.2 seviyesinde. Bu da düşük ışık koşullarında flaş kullanmadan iyi kareler yakalayabilmenize olanak tanıyor.

Ön kamerasıyla 5.0 MP olan telefon, yüz güzelliği uygulamasını da bizlere sunuyor. Üç kademeli olarak sunulan yüz güzelliği uygulamasıyla daha şık özçekimler çekebiliyorsunuz.

Kamera arabirimiyle de segmentine göre kullanışlı bulduğumuz telefon, bazı ince ayarları yapabilmenize de olanak tanıyor. Telefonun video kısmından bahsedecek olursak, 1080p videolar çekebildiğinizi söyleyebiliriz.

Biz yaptığımız çekimlerde genel çerçevede VIA V6'nın kamera performansından memnun kaldık. Fakat rakiplerinden çok sıyrıldığını söylemek güç. Zira Galaxy A5 de Vibe Z2 de benzer sonuçlar üretiyorlar. Ancak Akta A4 modelinden daha iyi sonuçlar verdiğini söyleyelim. Fiyat çizgisini de hesaba katacak olursak, telefon makul sonuçlar veriyor. Elbette yer yer grenlerle karşılaşmanın mümkün olduğunu da belirtelim.

Özetle

Sonuç olarak toparlayacak olursak Casper VIA V6, orta segment için ideal bir fiyat/performans telefonu olmuş diyebiliriz. 1000 TL'nin altında iyi bir telefon almak isteyenler VIA V6'yı yakından inceleyebilirler.

Casper VIA V6'nın fiyatı ise 899 TL civarında.

Kimler Almalı

1000 TL'nin altında iyi bir telefon almak isteyenler Casper VIA V6'yı yakından inceleyebilirler.

Alternatifleri

Casper VIA V6'ya alternatif olarak bir boy büyük telefon isteyenler Casper VIA V6x'e de bakabilirler. Yine telefonun muadilleri arasında Samsung Galaxy A5 ve Lenovo Vibe Z2 bulunuyor. Burada fiyat farkı bulunduğunu da söylemek lazım. Öte yandan yakın fiyata 32 GB'lık General Mobile Discovery Elite de alternatifler dahilinde.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Casper VIA V6
Ürün Markası Casper
CHIP Online Notu
80
İşletim SistemiAndroid 4.4
İşlemciQualcomm Snapdragon 410
Çekirdek (CPU)4
Ekran TeknolojisiIPS
Ekran Boyutu5.0 inç
Ekran Çözünürlüğü720 x 1280 px
Grafik İşlemciAdreno 306
Grafik İşlemci Hızı400 MHz
Bellek (RAM)2 GB
Dahili Depolama16 GB
Arttırılabilir Depolama64 GB
Ön Kamera5.0 MP
Arka Kamera13 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Bekleme Süresi168:00 saat
Konuşma Süresi011:00 saat
Boyutlar72 x 143 x 7.5 mm
Ağırlık119 gr.
Okuyucu Yorumları