VIA V9'u tüm detaylarıyla test ettik!

Casper'ın yeni amirali VIA V9'u tüm detaylarıyla test ettik!

CHIP Online Notu 93
  • Premium tasarım
  • Performansıyla memnun edici
  • Çok ince ve çok hafif
  • Güzel fiyat
  • 13 MP ve 5 MP kameralar
  • Ön kamerada flaş
  • Güncel Android 5.1 işletim sistemi
  • Uygun pil ömrü
  • 4G desteği
  • Ekran Full HD değil
  • Arka kamerada çift tonlu flaş olabilirdi

Geçtiğimiz günlerde Casper Plaza'dan düzenlediğimiz canlı yayında ilk bakış atma fırsatı bulduğumuz Casper'ın üst seviye akıllı telefonu VIA V9, çok geçmeden elimize geçti ve biz de detaylı inceleme fırsatı bulduk. Casper'ın amiral gemisi konumunda olan VIA V9, üst seviye özellikleri uygun fiyata sunan ve böylece tüketicileri de düşünen bir cep telefonu modeli olmuş. Özellikle elinize aldığınızda tasarımını ve malzeme kalitesini beğenmemek elde değil. Telefonun her bir özelliğinden detaylı şekilde bahsedeceğiz, o nedenle çok beklemeden hemen detaylara geçelim.

İnce, şık ve kaliteli tasarım

Casper VIA V9, tasarımıyla iddialı bir model. 6.4 mm inceliğindeki kasası ve bu kasanın sadece 124 gram ağırlığında olması telefonun büyük artıları arasında yer alıyor. Üç farklı renk seçeneğiyle sunulan VIA V9, elimizdeki modeliyle titanyum gri renginde. Telefonun ayrıca yeşil ve altın renk seçenekleri de bulunuyor.

VIA V9, komple, yekpare bir metal gövdeden oluşuyor. Bu yapısıyla bizde açıkçası incelediğimiz pek çok üst segment cep telefonundan iyi bir izlenim bırakan VIA V9, malzeme kalitesiyle neredeyse iPhone 6 gövdesini andırıyor. Telefonun arka yüzeyinde elinizi gezdirdiğinizde metalik yapının kalitesini hissetmeniz mümkün. Bu anlamda VIA V9'u HTC One M9'la kıyaslayacak olursak, açıkçası arka yüzeyiyle VIA V9'u daha fazla beğendiğimizi söyleyebiliriz. Yüzeye tırnak ucunuzla vurduğunuzda gelen tok metalik ses de kullanılan malzeme kalitesini ispatlar nitelikte.

VIA V9, yekpare bir kasadan oluştuğu için haliyle arka kapak açılmıyor ve dolayısı ile bataryayı değiştiremiyorsunuz. MicroSD ve SIM kart slotları telefonun sağ kenarına konumlandırılmış. Yine bu kenarda güç butonu bulunuyor. Sol tarafa baktığımızdaysa ses butonlarını görüyoruz.

Üst kenarında yalnızca kulaklık girişine yer verilen telefonda, alt kısımda ise microUSB ve hoparlörü görmek mümkün.

VIA V9, şık bir kutuyla geliyor. Kutu içeriğine ihtiyaç duyulabilecek tüm aksesuarlar sunuluyor. Ekran koruyucu panel, temizleme bezi ve kulaklıklar kutu içeriğinde kullanıma hazır.

5 inç AMOLED ekran

VIA V9, 5 inçlik ekranlı cep telefonları arasında kendine yer buluyor. HD çözünürlüğünde bir ekranın sahibi olan telefon, Full HD olarak da sunulabilirdi doğrusu. Ekran paneli AMOLED. AMOLED panelin kullanılmış olması sevindirici, zira renkler ve kontrastı üst seviyelere taşıyor. Telefonun ekranını bu anlamda beğendik. AMOLED'in kullanılmış olması LCD'ye kıyasla yüzde 17 güç tasarrufu da sağlıyor bu da telefonun batarya performansına olumlu katkı sağlayan bir etken.

178 dereceye kadar görüş açısı sunan ekran, böylece telefona farklı yönlerden baktığınızda renk solması yaşatmıyor, bu da kullanım deneyimini arttırıyor. Yine ekranın koruma kalkanı olarak Gorilla Glass 3 kullanılmış olması da sevindirici bir detay. Böylece VIA V9, arka yüzüyle sunduğu sağlamlığı ekranıyla da sürdüren bir model olmuş.

Android 5.1 deneyimi

VIA V9'un ekranında Android 5.1 işletim sistemini görüyoruz. Bu şu an Android tarafında en güncel işletim sistemi. Bu da VIA V9'un artı hanesinde kendine yer buluyor. Elbette işletim sistemi Casper'ın küçük bir yorumuna da uğramış ve arabirim sade, göze hoş görünen bir şekilde sunulmuş. Yalnızca görsellik anlamında değil, performans anlamında da arabirimin çalışma şeklini beğendik.

İşletim sisteminde Casper, güzel ve kullanışlı detaylar da sunmuş. Bunlar arasında akıllı jestler bulunuyor. Artık pek çok telefonda gördüğümüz çift tıkladığınızda ekranın açılması gibi özelliklerin yanında ekran kapalıyken parmağınızla ekrana "C" çizdiğinizde arama ekranının açılması, yine aynı şekilde "S" ile SMS kısmına ulaşılması ve "M" çizdiğinizde de hemen müzik uygulamasına geçilmesi gibi kullanışlı seçenekler mevcut.

Teknik kadro

VIA V9, teknik kapasitesiyle de iyi ölçüde bir model. MediaTek MT6752M işlemcinin tercih edildiği telefonda, 8 çekirdekli ve 1.50 GHz hızında çalışan Cortex A53'ü görüyoruz. Bunu 2 GB gibi yeterli bir RAM'le destekleyen telefon, grafik hanesinde de 700 MHz'lik Mali-T760'ı bizlere sunuyor. Telefonun bu birimlerle nasıl bir performans gösterdiğine karşılaştırmalı test tablolarıyla bakacağız, ancak önce hafızadan da bahsedelim.

VIA V9, 16 GB kapasitesinde bir dahili hafızayla geliyor. Bu hafızanın yaklaşık 10 – 11 GB'ı kullanılabilir durumda bulunuyor. Eğer bu alan size yetersiz gelecekse, hafızayı microSD kartla 64 GB daha genişletmek de mümkün.

VIA V9'un bataryası 2500 mAh kapasitesinde. Samsung Galaxy S6'ya baktığımızda da 2550 mAh kapasitesinde bir batarya görüyorduk. Bu anlamda kapasite noktasında amirali yakalayan VIA V9, Galaxy S6'nın 2K çözünürlüğü karşısında sunduğu HD çözünürlükle pil performansı noktasında nasıl bir başarı gösterecek, bunu da tablo halinde göstereceğiz. Ancak hemen şunu söyleyebiliriz ki, VIA V9'la normal kullanımda tam günü çıkartmak mümkün.

Performans notları

Şimdi gelelim performans notlarına...

VIA V9'un performansıyla gayet yerli yerinde bir telefon olmuş. Genel işlem performansıyla test sonuçlarından başarıyla ayrılan VIA V9, işlemci gücüyle Intel Atom'lu Asus ZenFone 2'yi geride bırakmayı başarıyor ve hatta LG G4 çizgisini yakalıyor. Geekbench sonuçlarına baktığımızda da Huawei'nin amirali P8 modelini takip ettiğini görüyoruz. AnTuTu skorunda da Samsung Galaxy S5'i ekarte eden VIA V9, bir tek 3DMark testinde sırıtıyor.

Sentetik testleri bir kenara bırakıp telefonu genel kullanım noktasında değerlendirecek olursak gayet memnun edici bir deneyim yaşattığını söyleyebiliriz. İşletim sistemi akıcı çalışıyor, kamera arayüzünde herhangi bir sıkıntı yaşamıyorsunuz ve elbette mobil oyuncuların en çok merak ettiği oyun performansında da herhangi bir kayıpla karşılaştığınızı söylemek güç. Şöyle ki, Real Racing 3 gibi üst seviye grafik işlem performansı isteyen bir oyunda herhangi bir takılmayla karşılaşmadan oynamanız mümkün. Bu arada VIA V9'un uzun oyun seansları sonucunda ısınmayan bir model olduğunu da sizlerle paylaşalım.

Kameralar

Gelelim VIA V9'un kameralarına. VIA V9, burada da genel beklentiyi karşılayacak ölçüde bir grafik çiziyor doğrusu. Arka kamerada 13 megapiksel çözünürlüğünde bir lens kullanılan telefonda, arka yüzde tek flaş bulunuyor. Burada çift tonlu flaş kullanılsa daha iyi olabilirmiş diye düşünmeden edemiyoruz elbette. Telefonda flaşı destekleyen bir unsur ise, lensin f/2.0 diyafram açıklığına sahip olması.

VIA V9'un en göze çarpan özellikleri arasında ise ön kamerada da flaş bulunması yer alıyor. 5 megapiksel olan ön kameraya flaşın dahil edilmiş olması, gece selfie çekimleri ve görüntülü görüşmeler için büyük artı.

VIA V9'un kamera performansı ise genel hatlarıyla tatmin edici. Yaptığımız çekimlerde ışığın da iyi olduğu koşullarda iyi sonuçlar aldık. Çekilen fotoğraflarda renklerin elbette LG G4 veya Galaxy S6'daki kadar doygun olmasını beklemeyin, kıyaslandığında bir parça solgun görünebiliyorlar. Fakat telefonun fiyatıyla muadili olan Asus ZenFone 2 ve Sony Xperia M4 Aqua gibi rakiplerinden daha iyi sonuçlar verdiğine de rastladık. Öte yandan ZenFone 2'de ön kamerada flaş bulunmadığını da söyleyelim. VIA V9'un böyle bir artısı da mevcut.

VIA V9'un kamera yazılımı da kullanışlı. Yüz güzelleştirme, HDR, panorama, gece çekimi, ağır çekim video gibi aranan pek çok mod da burada sunuluyor. Bunların yanında profesyonel çekim modu da bulunuyor. Bu modla telefon, kullanıcılara ISO, beyaz ve renk dengesi, keskinlik ve shutter speed gibi bazı özellikleri sunuyor.

VIA V9, 1080p'ye kadar video kaydı yapabilen bir cep telefonu. 2K veya 4K video kaydı gibi opsiyonları yok. Bu fiyatlı bir telefonda bu tür özellikleri de açıkçası aramamak gerekiyor. Ancak şunu da söylemek gerekli, 13 megapiksel fotoğraf çekmek istiyorsanız telefon 4:3 boyutta fotoğraf çekiyor. 16:9 formatta görüntü almak için 10 megapiksele düşmelisiniz.

Özetle

Sonuç olarak Casper, VIA V9'la ortaya çok güzel bir telefon çıkartmayı başarmış doğrusu. Telefon, tasarımından arayüzüne, teknik kadrosundan performansına ve fiyatına kadar tamamen dengeli ve güzel bir model olmuş. 1000 TL'nin bir tık üzerinde iyi bir cep telefonu almayı düşünen herkese tavsiye ederiz.

Casper VIA V9'un fiyatı ise 1199 TL.

Kimler Almalı

Casper VIA V9, 1000 TL'nin bir tık üzerinde iyi bir cep telefonu almayı düşünenler tarafından rahatlıkla tercih edilebilir.

Alternatifleri

Casper VIA V9'a alternatif olarak daha uygun fiyatlı bir model arayanlar General Mobile Discovery 2'yi tercih edebilirler.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Casper VIA V9
Ürün Markası Casper
CHIP Online Notu
93
İşletim SistemiAndroid 5.1
İşlemciMediatek MT6752M
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiAmoled HD
Ekran Boyutu5.0 inç
Ekran Çözünürlüğü720 x 1280 px
Grafik İşlemciMali760 MP
Grafik İşlemci Hızı700 MHz
Bellek (RAM)2 GB
Dahili Depolama16 GB
Arttırılabilir Depolama64 GB
Ön Kamera5.0 MP
Arka Kamera13 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Bekleme Süresi184:00 saat
Konuşma Süresi013:00 saat
Boyutlar71 x 141 x 6.4 mm
Ağırlık124 gr.
Okuyucu Yorumları