Casper VIA X40 İnceleme

Casper, VIA X40 akıllı telefon modeliyle 2024’e hızlı bir başlangıç yaparak orta segmente yepyeni bir alternatif sunuyor. Şık tasarımı, 120 Hz AMOLED ekranı, performansı ve daha birçok özelliğiyle iddialı olan Casper X40’ı tüm detaylarıyla inceledik!

CHIP Online Notu 90
  • Zengin kutu içeriği
  • Şık tasarım
  • Renk seçenekleri
  • Canlı AMOLED ekran
  • 120 Hz tazeleme hızı
  • Oyun performansı
  • 1 TB’a kadar artırılabilir hafıza
  • NFC
  • Pil ömrü
  • Suya ve toza karşı dayanıklı değil

Hatırlarsanız Casper, geçtiğimiz senenin sonuna doğru bir sürpriz yaparak VIA A40 modeliyle kullanıcılara orta segmentte tercih edebileceği yepyeni bir alternatif sunmuştu. Bizim de incelediğimiz VIA A40, gerek tasarımı gerekse ekranı ve performansıyla biz de dahil çoğu kullanıcının oldukça beğendiği bir telefon oldu. Ancak Casper’da sürprizler bitmiyor. Daha VIA A40 çıkalı 2-3 ay olmuşken, 20 Şubat’ta gerçekleştirdiği Casper Tech Vision Day lansmanında VIA X40’ı duyurarak, 2024’e hızlı bir başlangıç yapıyor.

VIA X40’ı yaklaşık 1 haftadır kullanıyoruz. Baştan telefonun tüm özelliklerini belirtip heyecanını kaçırmak istemiyoruz. Ancak renk seçenekleri, kamera özellikleri, geniş ekranı ve performansıyla bir akıllı telefondan beklediğiniz her şeyi rahatlıkla karşıladığını söyleyebiliriz. O yüzden vakit kaybetmeden, VIA X40 ile deneyimlerimiz nasıldı, avantajları ve dezavantajları neler gelin yakından bakalım.

Kutu İçeriğinde Neler Var?

Öncelikle VIA X40, Casper’ın diğer telefonlarında olduğu gibi dolu dolu bir kutu içeriğiyle geliyor. Artık markaların kutuya adaptör bile koymadığını hesaba katarsak Casper burada oldukça bonkör davranmış. Kutudan siyah renkte 33W’lık şarj adaptörü ve Tip-C uçlu şarj kablosunun yanı sıra bir silikon kılıf ve ekran koruyucu çıkıyor. Silikon kılıf şeffaf renkte, gayet hoş ve sağlam duruyor; telefonun tamamını da sardığından koruma açısından yarar sağlayacağına eminiz. Keza ekran koruyucu da son derece sağlam gözüküyor; darbeye dayanıklı ekran filmi ile kesinlikle piyasadaki kalitesiz ince koruma filmlerinden değil. Bunlar hariç kutudaki her şey standart; SIM iğnesi, garanti belgesi ve kullanım kılavuzu gibi şeylerden oluşuyor.

Casper VIA X40 Tasarım Detayları

Şimdi, kutu içeriği her ne kadar güzel olsa da kutudan telefonu çıkardığınızda gözünüz pek bunları görmüyor. Zira VIA X40, özel 3D glass tasarımıyla bir hayli şık ve estetik duruyor. Mat görünümlü arka kapak ve 7.9mm inceliğindeki metalik çerçeveler bir bütün olarak üst segment bir telefon hissi veriyor. Elde sağladığı hissiyat da gayet iyi, dokunduğunuzda tamamen pürüzsüz bir yüzey hissediyorsunuz. Ayrıca kapağın parmak izi tutmaması da ekstra bir avantaj.

Telefonun; Gece Siyahı, Gece Mavisi ve VIA Beyazı olmak üzere 3 farklı renk seçeneği mevcut. Buradan Casper’a teşekkürler; canlı canlı deneyimleyebilmemiz için bize 3 rengini de yollamış ve hepsi de birbirinden şık duruyor. Daha sade tasarımdan hoşlananlar için Gece Siyahı ve VIA Beyazı oldukça güzel seçenekler. Ancak bizim favorimiz Gece Mavisi oldu. Genellikle telefonlarda siyah rengi tercih etsek de bu renk seçeneği gerçekten hoş duruyor.

VIA X40’ın çevresine baktığımızda, sağ kenarda ses ve güç butonları yer alırken, alt kısımda USB-C portu ve 2 adet hoparlör ızgarası bulunuyor. Sol tarafta ise sadece çift hat destekli bir SIM tepsisi var. Yani VIA X40, 2 farklı telefon kullanma ihtiyacını da ortadan kaldırıyor. Parmak izi sensörü güç düğmesine entegre edilmiş. Deneyimlerimize göre algılama konusunda başarılı hem parmak izini kaydederken hem de okurken gayet hızlı. Güvenliği artırmak isteyenler için yüz tanıma özelliği de telefonda pek tabii mevcut. Tasarım konusunda telefon hakkında şikâyet edebileceğimiz tek şey, herhangi bir suya ve toza karşı dayanıklılık sertifikasının olmaması. Neyse ki darbelere karşı koruma sağlayabilecek her şey kutuda olduğundan, Casper bu açığı böyle kapatmış.

Casper VIA X40 Ekran Özellikleri

Telefonun ön tarafına dönecek olursak, burada kameranın dahil olduğu 6.67 inçlik geniş bir ekran bizleri karşılıyor. AMOLED panelden oluşan ekran, 1080x2400 çözünürlüğünde ve 120 Hz hızında. Yenileme hızının 90 Hz yerine 120 Hz tercih edilmesi eminiz çoğu kullanıcıyı memnun edecektir. Zira özellikle oyuncular için yüksek yenileme hızı artık olmazsa olmaz bir özellik. Ek olarak uygulamalar arası geçişlerde ve bazı destekleyen uygulamalarda gecikmeyi azalttığı gibi gözün yorulmasını da engelliyor.

Ekran genel anlamda beklentilerimizi fazlasıyla karşıladı. Renk doygunluğu ve canlılığı çok iyi seviyede. Fotoğraf çekiminden dizi/film izlemeye veya oyun oynamaya kadar sunduğu deneyim güzel. Üstelik ekran AMOLED olduğundan enerji harcama oranı düşük ve eğlenceniz yarıda kalmıyor. Ekran parlaklığı 500 nit olarak belirlenmiş. Parlaklığı maksimuma çekince renkler çok daha canlı gözükse de göz sağlığınız için elbette bunu önermiyoruz. Aydınlık ortamlarda görünürlükte herhangi bir sorun yaşamadığımızı da belirtelim.

Bunların dışında ekranda farklı modlar yer alıyor. Renk şemasını doğal, zenginleştirilmiş, doygunluğu artırılmış ve uyarlanan şeklinde değiştirebiliyorsunuz. Ayrıca renk körlüğü olanlar için Erişebilirlik menüsünde “Renk Düzeltme” adı altında renk körlüğünün türüne göre kullanılabilecek bir işlev de bulunuyor.

Casper VIA X40 Teknik Özellikleri Neler ve Performansı Nasıl?

Gelelim cihazın en önemli kısımlarından birine; özellikleri ve performansına. VIA X40, gücünü 8 çekirdekli Helio G99 işlemcisinden alıyor. Mediatek’in en iyi 4G işlemcilerinden biri olan G99’un performansından defalarca bahsettik; ister oyun oynayın ister çoklu görevlerde kullanın, daha uzun yıllar boyunca iş görecek bir işlemci. Popüler olarak PUBG, Call of Duty: Mobile ve Asphalt 9 gibi oyunlarda son derece akıcı ve stabil bir performans gösteriyor. İşlemciye ek olarak telefonda 8 GB RAM ve 256 GB depolama alanı bulunuyor. Eğer bu depolama kapasitesi beni tatmin etmedi diyorsanız, 1 TB’a kadar microSD desteği bulunuyor. Yani uygulamalar ve oyunlar için fazla fazlaca yeriniz var. Veya RAM yeterli gelmedi derseniz 8GB sanal RAM desteği sayesinde yine ihtiyacınızı kolaylıkla karşılayabiliyorsunuz.

AMOLED ekranın enerji harcama oranının düşük olduğundan bahsetmiştik, ancak ekran IPS olsaydı bile bu sorun olmazdı. Zira telefonda uzun bir kullanım ömrü sağlayacak 5000 mAh’lik bir pil var. Yoğun kullanımda bir günü rahatlıkla atlatıyor. Bizim kullanma alışkanlığımıza göre, genellikle ikinci güne geçtiğimizde dahi şarj etme ihtiyacı duymadık. Zaten gerektiğinde 33W gücündeki hızlı şarj adaptörü bu konuda oldukça yardımcı oluyor. Yarım saatte bataryanın %60’ını doldurduğundan, acil durumlarda günü tamamıyla kurtarabiliyor.

Telefonun günlük kullanımda öne çıkan bir diğer özelliği ise NFC desteği. Artık nakit parayı bırakın kredi kartı bile taşımadığımız şu günlerde NFC olmazsa olmazımız. İster şehir içi ulaşımda ister alışveriş ödemelerinde gerçekten büyük kolaylık sağlıyor. İhtiyaç anında hemen üstteki kontrol panelini indirerek NFC’yi açıp kapatabiliyorsunuz. Kontrol paneli demişken, telefonun arayüzü gayet temiz ve kullanması kolay. Cihaz şu anda Android 13 üzerinde çalışıyor, ancak Casper Android 14’e güncelleneceğini belirtiyor.

Casper VIA X40 Kameraları Nasıl?

Gelelim kameralara. Arka tarafta şık bir tasarıma sahip dikdörtgen kamera bloğunun üzerinde halka şeklinde üçlü kamera kurulumu bulunuyor. Görünüşe göre Casper kameralara epey önem vermiş, zira hem arka hem de ön kameralar dünya çapında tanınan ve alanında uzman olan Arcsoft yapay zeka yazılımları ile güçlendirilmiş. Gece sahnelerini ve parıltılı sahneleri tanıyarak otomatik ayarlayan bu yapay zekadan yararlanan 50 MP ana kameranın performansı sınıfına göre memnun edici. Gündüz yapılan çekimlerde renkler doğal ve ortaya çıkan görüntü net.

5 MP geniş açılı kamera aynı şekilde keskinliği yüksek fotoğraflar sunuyor. Sadece renklerin doygunluğunda biraz artış göze çarpıyor, ancak ortaya çıkan sonuçlar güzel. Makro kamera genel itibarıyla çok kullanılmasa da üstüne düşeni başarıyla yapıyor ne eksik ne fazla beklendiği gibi, ihtiyaç anında kullanılabilecek düzeyde.

Ön tarafta ise 24 MP selfie kamerası mevcut. Yüksek piksel sayısı ile beraber parlak ve net selfie fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Cilt tonlarını bozmadan gerçeğe yakın bir görüntü sağlıyor. Ayrıca portre modunda arka planı başarılı bir şekilde ayırmayı başarıyor. Genel olarak hem Instagram hikayeleriniz hem de görüntülü konuşmalarınız için güzel fotoğraflar yakalayabiliyorsunuz.

Bunların dışında hem fotoğraf hem videoda kullanılabilen güzellik modu, ağır çekim modu, panorama gibi 14 farklı çekim modu bulunuyor. Bunlardan bizim için en önemlisi “Ultra Gece Modu”. Arcsoft yapay zeka destekli bu mod ile ister gece gökyüzünü ister karanlık ortamda başka bir şey çekin parlaklığı ve netliği dengeli bir şekilde ayarlıyor. Bu arada VIA X40, ön kamerada 1080p, arka kamerada 2K video kaydı yapabiliyor.

Sonuç

Genel olarak baktığımızda Casper VIA X40, birçok açıdan güçlü bir telefon. 120 Hz canlı AMOLED ekranı ve sınıfına göre sunduğu kamera performansıyla kendi segmentinde fark yaratabiliyor. Ayrıca tasarımı ve farklı renk seçenekleriyle beraber herkese hitap eden, hoş bir tasarıma sahip. Ekranı geniş, pil ömrü uzun ve performansıyla da uygun bir seçenek.

Casper VIA X40 ile ilgili daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Casper VIA X40
Ürün Markası Casper
CHIP Online Notu
90
İşletim SistemiAndroid 13
İşlemciMediatek Helio G99
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.2 - 2.0 GHz
Ekran TeknolojisiAMOLED
Ekran Boyutu6 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 2460 px
Grafik İşlemciMali G57 MC2
Bellek (RAM)8 GB
Dahili Depolama256 GB
Ön Kamera24 MP
Arka Kamera50 MP
Arka Kamera (2)5 MP
Arka Kamera (3)2 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Batarya Kapasitesi5000 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar