Dark Evo N1400 İncelemesi

Uygun fiyatlı dizüstü bilgisayarlardan Dark Evo N1400'ü inceledik.

CHIP Online Notu 74
  • Uygun fiyatlı
  • Uygun performans
  • Yeterli pil ömrü
  • Hafif – ince
  • Ekran parlaklığı
  • Malzeme kalitesi

Uygun fiyatlı dizüstü bilgisayar kategorisinde pek çok model görebiliyoruz. 1000 TL altı fiyatlarıyla satış kanallarında yer alan bu modeller, genellikle karşımıza Intel Atom platformuyla çıkıyorlar. Kullanım alanı olarak daha çok sosyal medya takibi yapabildiğiniz ve gündelik işlerin yanı sıra film ve müzik gibi multimedya öğelerini yürütebildiğiniz bu modellere bir örnek olarak, kısa bir süre önce Hometech'in HT Book 14 isimli bir modelini de incelemiştik hatırlarsanız. Bu defa da Dark'ın Evo N1400 modeli bizlerle.

Tasarım

Tasarım

Türkiye distribütörü Akortek tarafından bizlere gönderilen Dark Evo N1400, mütevazi bir teknik kadroya ve tasarıma sahip. Önce tasarımıyla başlayacak olursak, gayet sade bir model olduğunu söyleyebiliriz. Siyah renkli bir dizüstü bilgisayar olan Dark Evo N1400, oldukça ince bir gövdeye sahip. Yine 1,4 kilogram ağırlığında olduğunu da söyleyelim.

14 inç boyutunda bir ekranın sahibi olan Dark Evo N1400, ekranını 180 dereceye kadar yatırabilmenizi sağlayan bir menteşe yapısına sahip. Böylece esnek bir şekilde kullanılabiliyor. Bu yolla, dizüstü bilgisayarı masa başında kullanmadığınız zamanlarda, kucağınızda veya bir masa üstü standı üzerine konumlandırdığınızda, ekranı geriye rahat şekilde yaslayabiliyorsunuz.

Cihaz, çok çekici bir görünüme sahip değil; onu söylemek gerek. Kullanılan plastik malzeme gerek dış kaplama, gerek iç yüzey gerekse klavye alanında kendini hissettirebiliyor. Özellikle touchpad alanını bu nedenle beğenmedik.

Fazlasıyla ince yapıda olmasına karşın kenarlarında birtakım bağlantılara yer veren laptop, sağ ve sol kenarında iki USB portu bulunduruyor. Bunlardan sol taraftaki USB 3.0, sağdaki ise USB 2.0 formunda. Ayrıca bir HDMI da bulunuyor, fakat bu da tam boyutlu değil. Bu portu mini HDMI formunda bulabiliyorsunuz. O nedenle cihazı TV'ye veya monitöre bağlarken bir dönüştürücü adaptöre ihtiyacınız olacak. Yine cihazda kart okuyucu ve kulaklık girişi de yer alıyor.

Neler sunuyor?

Neler sunuyor?

Dark Evo N1400, Windows 10 işletim sistemiyle çalışıyor. Teknik altyapısına baktığımızda klasik olarak Intel Atom platformunu görüyoruz. 2015 yılının ikinci çeyreğinde piyasaya sürülen 1.44 GHz taban frekansında çalışan ve 14nm mimarisinde olan Atom x5-Z8300 işlemciden güç alan bilgisayar, 2 GB RAM ve 32 GB flaş depolama alanına sahip. Evet, depolama kapasitesi geniş değil, ancak cihazın türevlerinde de durum pek farklı değil. Kart okuyucu yoluyla bu alanı 128 GB daha genişletmeniz mümkün. Öte yandan yine bulut depolama servislerini de kullanarak bu açığı kapatabilirsiniz.

Cihazın ekranı az önce de söylediğimiz gibi 14 inç boyutunda. Ekran çözünürlüğü olarak HD sağlanıyor. Hometech HT Book 14'te de benzer bir ekranla karşılaşmıştık. Fakat elimizdeki laptop'ın ekranının parlaklık seviyesi çok da parlak değil. Panelin LED olması ise bir avantaj.

Neler yapabilirsiniz?

Neler yapabilirsiniz?

Dark Evo N1400, başta da söylediğimiz gibi uygun fiyatlı kategoride sunulan bir dizüstü bilgisayarı. Bu nedenle bu cihazı alırken beklentileri yüksek tutmamak gerekiyor tabii ki. Günlük işleri yapabilmeniz mümkün; bunlara internet takibi olduğu kadar, ofis uygulamaları kullanımı, e-posta kontrolü ve benzeri işlemlerini örnek olarak verebiliriz.

Hız konusunda da yine çalıştırdığınız uygulamaya bağlı olarak performans alıyorsunuz doğal olarak. Windows'un açılışı birkaç saniye içinde oluyorken, rutin işlerde sıkıntı yaşamıyorsunuz. Özellikle ödevlerini ve internet araştırmalarını yapmak isteyen öğrenciler için uygun bir çözüm olacaktır kanaatindeyiz.

Ayrıca şunu da belirtmek gerekiyor: Cihazda her ne kadar HD çözünürlük desteği sunulsa da, HDMI yoluyla 4K görüntü aktarımı yapabiliyor. Yani yüksek çözünürlükte video dosyalarını dilerseniz bu yolla televizyonunuzda izleyebiliyorsunuz. Ha, tabii ki film izlemek için illa laptop'ı TV'ye bağlamanıza gerek yok; çözünürlükten feragat edip, cihaz üzerinde de izleyebilirsiniz.

Peki, pil performansı nasıl? Biz yaptığımız denemelerde aralıklı kullanımda Dark Evo N1400'ün 5 – 6 saat performans sunduğunu gördük. Bu da daha önce incelediğimiz Hometech HT Book 14'le muadil olduğunu gösteriyor.

Özetle

Dark Evo N1400, bütçe dostu bir dizüstü bilgisayar modeli. Günlük işlerini yapmak isteyen yetişkinler, ödev araştırmasında bulunmak isteyen öğrenciler ve internet, film gibi işlevler için uygun olacaktır. Evet, malzeme kalitesi ve tasarımı muhtemelen sizi çok tatmin etmeyecek. Oyunlarla arası pek iyi değil, öte yandan yüksek hızlara erişmediği de açık. Ancak bunları uygun fiyatlı olmasıyla karşılayabiliyor. Şu an Dark Evo N1400'ü 898 TL fiyatla raflarda bulabiliyorsunuz. Eğer cihazın fiyatı bir miktar daha aşağı çekilirse, daha rekabetçi olacaktır kanısındayız, zira kategorisinde benzer kullanım şekli ve performansı sunan muadilleri de var.

Kimler Almalı

1000 TL altı fiyatlarda dizüstü bilgisayar arayan, günlük işlerini yapmak ve internet ile video uygulamalarını kullanmak isteyenler Dark Evo N1400'ü yakından değerlendirebilirler. Elbette bunlara ek olarak öğrenciler için de uygun fiyatlı bir çözüm şeklinde değerlendirilebilir.

Alternatifleri

Dark Evo N1400'e alternatif olarak Hometech HT Book 14'ü de değerlendirebilir, eğer hem tablet hem dizüstü bilgisayar şeklinde bir ürün arıyorsanız ise Casper Nirvana N240 modeline de göz atabilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Dark Evo N1400
Ürün Markası Dark
CHIP Online Notu
74
Genel
İşletim SistemiWindows 10 Home
İşlemciIntel Atom x5-Z8300
İşlemci Hızı1.44 GHz
Çekirdek Sayısı4
Ekran ve Grafik
Ekran14 inç
Çözünürlük1366 x 768 px
Grafik İşlemciIntel HD Graphics
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)2 GB
SSD32 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.01
USB 2.01
HDMIVar
VGAYok
BluetoothVar
Kart OkuyucuVar
Boyutlar x x mm
Ağırlık1.4 kg
Pil Ömrü006:00 saat
Okuyucu Yorumları