Dev ekranlı Dark Evo P60'ı test ettik!

Dark'ın dev ekranlı cebi Evo P60'ı test ettik! İşte tüm test sonuçları!

CHIP Online Notu 82
  • Geniş IPS ekran
  • Uygun fiyatı
  • İdeal performans
  • Smart Cover
  • Çift SIM kart desteği
  • Ekran çözünürlüğü
  • Kamera performansı daha iyi olabilirdi
  • FM radyo yok

Hatırlayacak olursanız geçtiğimiz günlerde yine Dark'ın farklı bir cebini incelemiştik. Dark'ın Extreme serisi altında sunduğu Evo X5'in ardından bu kez de Professional serisinden Evo P60 bizlerle. P60, X5'ten daha büyük ve daha farklı kullanımlara özgü bir cep. Fakat fiyatıyla yine uygun olan cep, böylece cep telefonu pazarına büyük darbe vuran taksit sınırlamasına iyi geliyor.

Büyük ekranı nedeniyle bir "phablet" olarak da anılabilecek olan Evo P60, Samsung Note II, Note III, Huawei Ascend Mate, Nokia Lumia 1520 ve belki Galaxy Mega gibi ceplerin yanında kendine yer buluyor. Sahip olduğu boyut nedeniyle bu ceplerle anılan Evo P60, fiyatıyla ise hepsinden ayrılıyor. Hepsinden bahsedeceğiz, ama önce söze Evo P60'ın ekranından başlayalım...

Profesyonel kullanımlar için

Professional serisi altında bulunan cep, büyük ekranı sayesinde iş kullanımları için de tercih edilebilecek yapıda. Üzerinde 6.0 inç büyüklüğünde bir ekran bulunduran Evo P60, ekranda IPS panelle bizleri karşılıyor. Ekran çözünürlüğü ise kardeşi Evo X5'te olduğu gibi Full HD değil. Cep, 540x960 piksel bir çözünürlükle karşımızda. Evet, çözünürlüğün düşük olduğu ortada. Ancak görsellik olarak büyük kayıp olduğunu söylemek zor. IPS panel sayesinde renkler canlı ve doygun görünüyor. Gerek oyunlarda gerek video testi sırasında gerekse de Android ekranındaki dolaşımlarda herhangi bir sıkıntıyla karşılaştığımızı söylemek güç. Yalnızca yakından ve çok dikkatli şekilde baktığınızda yazılarda çok az miktarda bozulmaya şahit oluyorsunuz ki, bu da gayet normal. Kullanılan panelin kaliteli olması her şeyi kotarıyor. Diğer yandan ekran hassasiyetiyle de iyi seviyede. Elbette bunu akıcılık takip ediyor. Telefonun bu noktada da sevindirici olduğunu söyleyelim.

Evo P60'ın tasarımına geçelim. Cebin, dış görünüş olarak Samsung'un Note serisini andırdığı ortada. Hatta kutu içeriğinden çıkan Smart Cover ile de bunu pekiştiriyor. Beyaz ve koyu renk seçenekleriyle alternatif sunan cep, 163 mm uzunluğunda ve 9.2 mm kalınlığında. Ağırlığıyla ise 225 gram civarında. Cep bu ağırlığıyla hafif, kalınlığıyla ise kabul edilebilir seviyede.

Tamamen plastik bir malzemeden oluşan cep, ekranın altında üç adet dokunmatik Android tuşu bulunduruyor. Üst kısmında bir ön kamera var. Telefonun arka kapağını çıkartabiliyorsunuz. Bataryası da değişebiliyor. Burada bir normal boyutlu bir de micro boyutta iki SIM kart girişi bulunuyor. Ayrıca yine microSD kart yuvasını da bu bölümde bulunduruyor.

Az önce de söylediğimiz gibi, Smart Cover isminde bir akıllı kapakla gelen cebin arka kapağını söküp yerine bu aparatı takabiliyorsunuz. Böylece telefonun ekranı koruyabilen Smart Cover, elbette daha fazlasını da sunuyor. Ön yüzünde bir pencere bulunduran akıllı kapak, önemli bildirimleri size burada gösterebiliyor. Gelen aramaları da buradan cevaplayabiliyorsunuz. Kısacası bu kapak sayesinde ekstra durumlar dışında telefonun ekranını açmanıza gerek kalmıyor. Cebin bu özelliğini ve Smart Cover'ın kutu içeriğinde sunulmasını gayet beğendik.

6 inç boyutunda IPS ekran

Dark, Evo P60'la bizce gayet iyi iş çıkartmış. Ekranın büyük olması bir yana teknik özellikler bakımından da gayet yeterli olmasıyla cep, performans konusunda tatmin edici davranıyor. Evet, her geçen gün yeni bir cebe daha Android 4.4'ün geldiği bir ortamda Android 4.2 sürümüyle çalışması bir nebze üzücü. Ancak halen en yoğun kullanılan sürümün bu olduğu da ortada.

Arabirimden bahsetmişken arayüzün herhangi bir özelleştirmeyle gelmediğini söyleyelim. Klasik Android ekranıyla karşı karşıyasınız. Fakat Evo P60, farklı olarak kullanışlı olabilecek bir özellik sunuyor: Dokunmasız Algılama. "Ayarlar" menüsünden ulaşabileceğiniz bu özelliği aktif hale getirdiğinizde telefonun belli kısımlarını ekrana dokunmadan yapacağınız jestlerle kontrol edebiliyorsunuz; yalnızca elinizi havada sağa ve sola doğru hareket ettirmeniz gerek. Bu özellikle galeride ve menüde dolaşabiliyor, müzikler arasında geçiş yapabiliyor ve ekrana dokunmadan fotoğraf çekebiliyorsunuz. Çok kullanışlı değil belki, ancak kullanıma farklı bir hava katıyor.

Son olarak işletim sisteminin akıcılığının üst seviyede olduğunu söyleyelim. Ekranlar arasında hızlı bir şekilde dolaşabilmeniz mümkün. Elbette cep, bu performansı yalnızca Android ekranında sunmuyor bize. Oyun ve uygulamalarda da denedik, zaten bunlardan az sonra bahsedeceğiz. Daha öncesinde cihaza güç veren donanım detaylarına değinelim.

Evo P60'ın kalbine baktığımızda burada yine daha önce Evo X5'te de karşımıza çıkan MediaTek'in bir işlemcisini görüyoruz. İşlemci hanesini MTK6582 ile dolduran cep, dört çekirdekli bu işlemcisiyle 1.3 GHz hızında çalışıyor. 1 GB RAM belleğin yanında grafik hanesinde de Mali 400 işlemci görüyoruz. Telefonda dahili 8 GB hafıza kullanılmış. MicroSD yoluyla bunu 32 GB daha genişletmek mümkün.

Teknik kadrodan ayrılmadan önce pile baktığımızda 2700 mAh'lik bir batarya görüyoruz. Kameralar da yine sınıfı için ideal. Ön kamerasıyla 2.0 megapiksel sunan cep, arka kamerasıyla 8.0 megapikseli karşılıyor. Arka kamerada otofokus, HDR, LED flaş gibi özellikler de mevcut.

Evet, şimdi sıra geldi tüm birimlerin test sonuçlarına...

Oyun ve uygulama testleri

Evo P60'ın işlemci ve diğer birimlerini oyun ve uygulamalarla yorduk, kamerasını ve pil performansını inceledik. Şimdi izlenimlerimizi aktaralım.

Evo P60'ı ilk olarak AnTuTu testinde yorduk. AnTuTu sonucunda 17647 skorunu alan cep, Note 2'den yalnızca birkaç basamak geride. CPU Prime'da 3068 skoru ile Galaxy S4'ün arkasında olan cep, grafik konusunda da kendi kategorisinde iyi seviyede. 3DMark'ta Ice Storm'da 2960 skorunu alan cep, Extreme modda 2022 ve Unlimited'de ise 2843 sonuçlarını elde etti. Epic Citadel'e baktığımızda 53.9 FPS aldığını gördük ve ardından da telefonu gerçek oyun performansına tabi tuttuk.

Evo P60 ile oynadığımız oyunlar arasında yalnızca Angry Birds ve Subway Surf gibi oyunlar yoktu. Dead Trigger 2, Real Racing 3 ve Asphalt 8 gibi üst düzey oyunları da rahat bir şekilde oynadığımız Evo P60'ta elbette tek tük takılmalar yaşanmıyor değil. Grafik ihtiyacı arttıkça telefonun performansı düşebiliyor. Bu noktada bizce cebin sahip olduğu fiyatın düşünülmesi gerekiyor. Biz geçirdiğimiz süre boyunca oyun performansından genel hatları ile memnun kaldığımızı söyleyelim.

Evo P60'ın genel, işlemci ve internet performansını kendine bazı noktalarda yakın duran ve daha önce incelediğimiz ceplerle de kıyasladık. Sonuçları aşağıda görebilirsiniz.

Batarya ve kamera

Son olarak cebin kamera ve pil performansından da bahsedelim ve incelemeyi noktalayalım. Evo P60, üzerinde 2700 mAh'lik bir batarya taşıyabiliyor. Bataryanın çıkartılabilir olması büyük avantaj, böylece yanınızda yedek batarya bulundurabiliyorsunuz. Fakat yaptığımız testlerde P60'ın bataryasının tüm günü rahatlıkla çıkartabildiğini söyleyelim. Eğer sürekli kullanıyorsanız 3 ila 4 saat arası performans alabiliyorsunuz. Fakat konuşma, kısmi oyun ve uygulama çalıştırarak, e-posta kontrolü ile normal kullanımlarla tüm gün yetiyor.

Kameraya geldiğimizde ise iyi sayılabilecek fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Işıklı ortamlarda başarılı kareler yakalamanız mümkün. Ancak ışık seviyesi düştükçe ve hareketli sahnelerde elbette çok büyük performans beklememek gerek.

Özetle

Dark'ın Evo P60 ile iyi iş çıkarttığını söylemek gayet mümkün. Fiyat/performans oranı rahatlıkla tercih sebebi olarak gösterilebilir. Büyük ekranı ve hem oyun hem uygulama performansıyla akıcı olması cebin başarılı yanları. Telefonun beğendiğimiz yanları arasında beraberinde Smart Cover'ı getirmesinin bulunduğunu da söyleyelim. Diğer yandan akıcı işletim sistemi, IPS ekranı, çift SIM kart desteği sunması gibi yanlarını da atlamamak gerek.

Beğenmediğimiz yönleri arasında ise elbette ekran çözünürlüğünün düşük olması geliyor. Her ne kadar ekran gayet kaliteli görünüyor olsa da, kullanıcılar artık daha yüksek çözünürlük görmek istiyorlar. Ayrıca kameranın daha iyi olmasını beklerdik. Bunun yanında FM radyonun bulunmaması da üzücü.

Hepsini bir araya topladığımızda sonuç olarak Dark Evo P60'ın büyük ekranlı cepler arasında özellikle fiyat/performans oranıyla öne çıktığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Uygun fiyatıyla dikkat çeken Evo P60 yakından incelenmeli diye düşünüyoruz. Dark Evo P60'ın fiyatı 749 TL civarında.

Kimler Almalı

Geniş ekranlı bir cep satın almayı düşünüyor ve uygun fiyatlı bir seçenek arıyorsanız tercihinizi Dark Evo P60'dan yana yapabilirsiniz.

Alternatifleri

Dark Evo P60'a alternatif olarak elbette geniş ekran nedeniyle Note 3'ü tavsiye edebiliriz. Pek çok özelliğiyle Evo P60'ın önünde olan Note 3 fiyatıyla ise 2000 TL civarında.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Dark Evo P60
Ürün Markası Dark
CHIP Online Notu
82
İşletim SistemiAndroid 4.2
İşlemciARM Cortex A7 MTK6582
Çekirdek (CPU)4
Ekran TeknolojisiIPS
Ekran Boyutu6.0 inç
Ekran Çözünürlüğü540 x 960 px
Grafik İşlemciMali 400
Bellek (RAM)1 GB
Dahili Depolama8 GB
Arttırılabilir Depolama32 GB
Ön Kamera2.0 MP
Arka Kamera8.0 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Yok
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Boyutlar84 x 163 x 9.2 mm
Ağırlık225 gr.
Okuyucu Yorumları