Dell Inspiron 15 7559 ne kadar iyi?

Dizüstü bilgisayar platformunda oyun seansı sunan Dell Inspiron 15 7559 ne kadar iyi?

CHIP Online Notu 82
  • Güçlü performans
  • Ekran
  • Uzun pil ömrü
  • Yüksek ses çıkışı
  • Ağır
  • SSD yok
  • Hoparlörler çok etkileyici değil

Oyuncular için gerekli olan performans, uzun zaman önce masaüstünden inip dizüstü bilgisayarlara gelmişti. Şimdi de bu düzlemde devam eden süreç, hız kazanarak performans grafiğini üst sıralara taşıyor. Bu bağlamda, elimizdeki Dell Inspiron 15 7559 dizüstü bilgisayardan bahsedeceğiz. Oyuncular için özel olarak geliştirilen Inspiron 15 7559, bunu tasarımıyla bir bakıma yansıttığı kadar, teknik alt yapısıyla da taşıyor.

Elimizdeki Inspiron 15 7559'un incelemesine geçmeden önce, dizüstü bilgisayarın birden farklı varyanta sahip olduğu bilgisini verelim. Gerek teknik kadrosu, gerek ekran çözünürlüğü noktasında farklı seçeneklerle kullanıcılara çeşitli seçenekler sunan Dell, detaylarından az sonra bahsedeceğimiz elimizdeki modeliyle 3300 TL civarında bir fiyat etiketine piyasada bulunabiliyor. Şimdi dizüstü bilgisayara yakından bakalım...

Tasarım

Tasarım

Önce söze tasarımla başlayalım. Inspiron 15 7559, oyunculara özel olarak geliştirildiğini tasarımıyla hafif de olsa hissettiren bir model. Kırmızı renkli çizgileri, laptop'ın sırtındaki Dell logosu çevresinde, iç yüzünde ise hoparlör ve touchpad bölgesinde görüyoruz. Ayrıca bilgisayarın altındaki kauçuk ayaklar da yine kırmızı renkle özelleştirilmiş. Bunun dışında düz siyah renkli bir gövdeye sahip olan Inspiron 15 7559, 15.6 inç büyüklüğünde bir ekranı taşıyor. Bu da onun boyut ve ağırlık olarak sürekli el altında bulundurulmayacak dizüstü bilgisayarlar arasına sokuyor. 25 mm'lik kalınlığıyla çok kalın durmasa da, kasa yapısıyla elbette geniş olan laptop, ağırlığıyla da 2.5 kilogram civarında bir kütleye sahip. Onun yanına bataryasını da eklerseniz, ağırlık 3.1 kilograma kadar çıkabiliyor.

Inspiron 15 7559'un klavyesinde tam boyutlu bir tuş takımına yer verilmiş. Yani laptop bize numerik tuş takımını da sunuyor. Daha fazla tuş daha fazla kullanılabilirlik demek; klavyenin yazım yeteneği de iyi seviyede. Ancak tuş takımının plastik malzemesi bazı kullanıcılar tarafından ucuz bulunabilir. Zira dokusu elde iyi bir his bırakmıyor.

Touchpad ise bir hayli geniş tutulmuş. Bu da kullanım açısından iyi haber.

Inspiron 15 7559'un ses sisteminde yalnızca hoparlörler bulunmuyor; buna bir de subwoofer eşlik ediyor. Böylece oyun, müzik ve video noktalarında, yani kısaca multimedya deneyiminde daha zengin bir içerik sunması amaçlanmış. Hazır yeri gelmişken performansından da bahsedelim kısaca. Yaptığımız denemelerde ses konusunda genel hatlarıyla memnun kaldık. Bundaki kriterimiz elbette daha önce incelediğimiz ve subwoofer desteği olmayan yüksek konfigürasyonlu dizüstü bilgisayarlar oldu. Pek çoğuna göre iyi ses performansı verdiğini söyleyebilir ve buna yüksek ses çıkışı noktasında laptop'ın iyi destek verdiğini ekleyebiliriz. Fakat sesin büyüleyici olmadığını da söylemek gerek. Vokaller iyi, fakat baslarda cılız kalıyor. Öte yandan detay zenginliğini de alamıyorsunuz.

Laptop'ın çevre bağlantılarına bakacak olursak; 3 adet USB 3.0 portu, 1 SD kart yuvası, HDMI noktası ve Ethernet portu bulunduğunu görüyoruz. Bunun yanında cihaz elbette Wi-Fİ 802.11ac ile Bluetooth 4.0 desteği sunuyor.

Teknik altyapı ve test sonuçları

Teknik altyapı ve test sonuçları

Inspiron 15 7559'un teknik kadrosuna gelelim. Az önce laptop'ın 15.6 inç boyutunda bir ekran sahibi olduğunu söylemiştik. LED IPS panelin kullanıldığı ekranın çözünürlüğü ise 1920x1080 piksel. Laptop'ın ayrıca 4K ve dokunmatik ekranlı modeli de bulunuyor; bunu da hazır yeri gelmişken söyleyelim.

Adım adım gidecek olursak, ekranın performansından hayli memnun kaldık. Eşit ışıklı ekran, farklı açılardan bakıldığında detay kaybı yaşatmıyor. 233 kandelalık ekran, elbette en iyi aydınlatmayı sunmuyor, fakat rakiplerinden çok da fark yemiyor. Ekranın 141 dpi piksel yoğunluğuna sahip olduğunu da söyleyelim.

Teknik kadroya geldiğimizde ise, Inspiron 15 7559'da HP'nin daha önce incelediğimiz Pavilion Gaming modelinde yer alan kadroyu görüyoruz diyebiliriz. 6'ıncı nesil Intel işlemciyle donatılan laptop, bize 4 çekirdekli ve 2.60 GHz frekansta çalışan bir güç sunuyor. Frekans aralığı 3.5 GHz'e değin yükselebiliyor. 8 GB RAM'in yanında 1 TB gibi geniş bir depolama alanının yer aldığı laptop, bu sayede oyuncuların geniş depolama alanı beklentisini karşılıyor. Ancak öte yandan SSD hızını kaçırıyor diyebiliriz. Zira diske uyguladığımız CrystalDiskMark sonucuna göre ancak 105 MB/s okuyan disk, 86 MB da yazıyor.

Inspiron 15 7559 bir oyuncu bilgisayarı olduğuna göre grafik biriminde entegreden daha fazla yer alması gerekiyor. Halihazırda Intel HD Graphics 530 biriminin sahibi olan laptopta 4GB kapasitesinde Nvidia GeForce GTX 960M grafik işlemci yer alıyor. Bu sayede oyunlarda iyi performans yakalayabilen laptop, performansıyla da daha önce incelediğimiz Pavilion Gaming'den daha iyi bir izlenim bıraktı.

Özellikle 3DMark Cloud Gate testinden 16873 puan toplayan Inspiron 15 7559, bu skorla 13978 puan alan HP Pavilion Gaming'i geride bırakıyor. Öte yandan PCMark 7'de de 4330 puan alan laptop, burada da 2869 puan alan Pavilion Gaming'i geride bırakıyor.

Şimdi sizlerle Inspiron 15 7559'la aldığımız test sonuçlarını paylaşalım.

Son olarak Inspiron 15 7559'un pil performansıyla da gayet başarılı bir model olduğunu söyleyelim. Yaptığımız teste göre ofis kullanımında 12 saat 45 dakika gibi bir pil performansı sergileyen laptop, video testimizde ise 8 saat 37 dakikalık bir sonuç aldı. Bunu da söyledikten sonra artık sonuç bölümüne geçebiliriz.

Özetle

Inspiron 15 7559, genel hatlarıyla başarılı bir laptop. Özellikle performans noktasında, dizüstü bilgisayar platformunda oyuncuların beklediği performansı sunabilecek olan Inspiron 15 7559, fiyatıyla da makul ölçülerde. 3300 TL civarında bir fiyata bulunabilecek olan laptop, yakından incelenmeyi hak ediyor.

Kimler Almalı

Dizüstü bilgisayar platformunda oyun için iyi bir model arayan kullanıcılar Inspiron 15 7559'u yakından incelemeliler.

Alternatifleri

Inspiron 15 7559'a alternatif olarak daha rahat taşınabilen ve 14 inç boyutlu bir dizüstü bilgisayar arıyorsanız size Toshiba Satellite Pro A40-C-13R modelini de tavsiye edebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Dell Inspiron 15 7559
Ürün Markası Dell
CHIP Online Notu
82
Genel
İşletim SistemiWindows 10 Home
İşlemciIntel Core i7- 6700HQ
İşlemci Hızı2.60 GHz
Çekirdek Sayısı4
Ekran ve Grafik
Ekran15.6 inç
Ekran PaneliLED
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciNvidia GeForce GTX 960M
Grafik Kapasitesi4 GB
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)8 GB
HDD1000 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.03 adet
HDMIVar
VGAYok
BluetoothVar
Kart OkuyucuVar
Boyutlar383 x 265 x 25 mm
Ağırlık2,59 kg
Pil Ömrü012:45 saat
Okuyucu Yorumları