TP-Link Tapo D230S1 İnceleme

Tapo serisinin yeni akıllı kapı zili, kristal netliğinde 2K video kalitesi, renkli gece görüşü, uzun pil ömrü ve akıllı yapay zeka algılama özellikleriyle dikkat çekiyor. İşte tüm detaylarıyla TP-Link Tapo D230S1 incelemesi...

CHIP Online Notu 92
  • Abonelik olmadan kullanılabilir
  • 2K çözünürlük
  • Renkli gece görüşü
  • Zil sesi yüksek
  • microSD kart desteği
  • 160 derece diyagonal görüntüleme açısı
  • Uzun pil ömrü
  • Hırsızlık alarmı
  • Kolay kurulum ve kullanım

TP-Link, Tapo serisiyle akıllı ev çözümleri yelpazesini genişletmeye devam ediyor. Bugüne kadar ailede yer alan çok sayıda güvenlik kamerası, akıllı priz, ampül, sensör ve daha pek çok cihazı inceledik, ancak şimdi ailenin yeni bir üyesi daha var; akıllı ve görüntülü bir kapı zili.

Evet, artık kapı zillerimiz de akıllanıyor ve bu gerçekten çok kıymetli bir inovasyon. Amaç sadece güvenliği sağlamak değil, aynı zamanda eve gelen ve giden herkesi takip edebilmek ve iletişime geçebilmek. Böylece kapınızın önünde olan bitenden evde olsanız da olmasanız das hep haberiniz oluyor; görüntülü bir kapı zili kullanmak en akıllıca seçim. Serinin yeni üyesi Tapo D230S1 de en iyi seçeneklerden biri. Bu cihaz ile evdeyken olduğu gibi, evde olmadığınız durumlarda da kapıyı çalanları görebiliyor, iletişime geçebiliyorsunuz. Özellikle evde yokken gelen ya da geldiğini iddia eden kuryeler için birebir. Zira cihazın üzerindeki kamera, görüntüleri kaydedebiliyor. Yani bu cihaz, bir kapı zili olduğu kadar bir güvenlik kamerası.

Öncelikle bu cihazın henüz Türkiye fiyatı belli değil, yakın zamanda belli olacaktır, ancak yurt dışındaki 149 dolarlık etiketiyle piyasadaki üst seviye ürünlerle aşağı yukarı aynı seviyede olduğunu söyleyebiliriz. Hatta çok bilinen bazı modellerden daha uygun fiyatlı. Aslında gerçekçi olmak gerekirse, kamera içeren üst seviye bir kapı zili için 149 dolar hiç de fena bir rakam değil. Üstelik buna paket içeriğindeki Hub da dahil; pakette akıllı zil ve Hub birlikte yer alıyor. Böylece baktığınızda oldukça makul. Tabii bizim sormamız gereken en önemli şey; bu cihaz bize tam olarak neler sunuyor olacak.

Akıllı Zil Kurulumu Nasıl Yapılıyor?

Tapo D230S1 hakkında anlatılacak çok şey var; bir kapı zili için ihtiyacınız olabileceğinden daha fazlasını içeriyor. Üzerinde kamera taşıması, kablosuz olması, pil ömrünün 180 güne varması, zil işlevi gören bir hub'a sahip olması ilk göze çarpan detaylar.

Detaylara geçmeden önce ilk olarak pakete nelerin dahil olduğuna bakalım.

Kutuda kapı zili ünitesinin yanı sıra hem bağlantı kurmaya hem de zil sesini vermeye yarayan bir Hub bulunuyor. Duvara monte etmek için ihtiyaç duyacağınız tüm vidalar ve malzemeler de burada mevcut. TP-Link ayrıca kutuya görüş açısını ayarlayabilmek için 15 derecelik bir montaj takozu ve düz yüzeylere yapıştırabilmek için çift taraflı bir yapışkan ped koymuş.

Cihazı kullanmaya başlamak oldukça kolay. Önce kutudan çıkan Hub’ı modeminize Ethernet kablosu yoluyla bağlıyorsunuz. Akabinde de zil ünitesini telefonunuza indireceğiniz uygulamayla eşleştiriyorsunuz. Bu süreci Tapo uygulaması üzerindeki talimatları izleyerek birkaç dakikada halledebiliyorsunuz. Ancak şunu da söylemek lazım: Cihazın kutusundan çıkan Hub, aynı zamanda kapı çalındığında zil sesini evin içine verecek olan hoparlörü üzerinde taşıdığı için, bunu duyabileceğiniz bir yere koymanız gerekiyor. Hub’ı da modeme kablolu olarak bağlamanız gerektiği için modemin merkezi bir yerde olması iyi olacaktır.

Alternatif yöntem yok mu derseniz, var. Bu kapı zilini, daha önce incelediğimiz Tapo H100 akıllı Hub’ı ile de kullanabiliyorsunuz. O cihaz, kablosuz olarak çalışıyor ve bu sayede sadece prize takmanız ve zil ünitesiyle eşleştirmeniz yeterli olacak. “Olacak” diyoruz, çünkü şu an o cihazın yazılımında bu kapı zili görünmüyor, fakat yakında gelecek güncelleme ile sorunsuz şekilde çalışabiliyor olacaklar. Böylece sistemi genişletebileceksiniz. TP-Link, Tapo ürünlerine gerekli yazılım güncellemesini yapıyor. Hatta yakın zamanda yeni bir güncelleme yayınladı ve uygulamanın arayüzü daha estetiki bir görünüme kavuşurken özellikleri de genişledi.

Evet, eşleştirme işlemlerinden sonra, sadece kapı zili ünitesinin kendisini kapıya monte etmek kalıyor. Bu da basit: Uygulamadaki talimatları izleyerek kısa sürede bunu halledebiliyorsunuz. Açıkçası biz yapışkan pedleri daha kullanışlı bulduk, zira herhangi bir delme işlemi gerektirmiyor ve hemen hazır hale geliyor.

Akıllı Zil Özellikleri Neler ve Nasıl Kullanılıyor?

Kapı zilinin kendisine dönecek olursak, beyaz renkli bir gövdeye sahip. Üstte kamerası, alt kısımda büyük bir zil düğmesine sahip. Kameranın altındaki hareket sensörüyle beraber LED bir şerit var. Buradaki LED’i uygulama üzerinden istediğiniz zaman açıp kapayabildiğiniz gibi parlaklığını da ayarlayabiliyorsunuz.

Kamera, 160 derecelik diyagonal görüş alanıyla 2K çözünürlük sunuyor ve kapıya gelenlerle gerçek zamanlı iletişim kurabilmeniz için çift yönlü ses özelliğine sahip. Gerçek kullanımda görüntü kalitesi gerçekten muazzam netlikte ve görüş açısı fazlasıyla geniş. Ses iletimi konusunda da her şey anlaşılır düzeyde; hem siz hem de karşı tarafın sesi gayet güzel duyuluyor.

Gece video çekimi içinse 2 seçeneğimiz var: LED ışık sayesinde renkli gece görüşü veya tek renkli kızılötesi görüntü. Dar alanda LED işe yarasa da geniş bir görüş açısı için gece görüşü çok daha iyi sonuçlar veriyor. Kalite anlamındaysa hiçbir farkı yok diyebiliriz, her şey olduğu gibi net gözüküyor.

Şöyle bir uygulamaya göz atarsak, cihazın özelliklerini buradan giderek anlatmak daha iyi olacak aslında. Arayüzde ekran görüntüsü alabileceğiniz ve video kaydı başlatabileceğiniz 2 adet düğme mevcut. Zil işlevi gören Hub, ayrıca kaydettiğiniz klipleri yerel olarak depolamak için kullanılabilecek microSD kart yuvasına da sahip. Buraya 512 GB’a kadar bir kart takabiliyorsunuz. Kaydettiğiniz klipleriyse menüdeki “Oynatma ve İndirme” kısmından indirebilmeniz mümkün.

Bulut depolama yok mu derseniz, o da var. Eğer ki bulut depolamayı kullanmak isterseniz, TP-Link’in Tapo Care hizmetine abone olabiliyorsunuz. Üstelik 30 gün boyunca ücretsiz denemeniz için bir plan da var. Ayrıca hizmete abone olursanız “Zengin Bildirimler” adında bir özellik açılıyor. Bu sayede etkinleştirildiğinde, kamera bir kişi veya nesne gördüğünde anlık görüntülerle bildirim gönderiyor.

Kamera görüntüsünün altındaki diğer 2 düğmeyse kameranın mikrofonunun sesini ayarlamaya ve arama yapmaya yarıyor. Burada farklı olarak göze çarpan 2 adet düğme mevcut; birisi “Gizlilik Modu” diğeriyse “Hızlı Cevap”. Gizlilik Modu’nu açtığınızda akış ve kayıt işlevleri anında devre dışı kalıyor. Bununla birlikte görüntünün tamamının devre dışı kalmasını istemezseniz, ayarlarda “Gizlilik Bölgeleri” adında bir özellik mevcut. Görüntüde sadece belirli alanları seçerek, o alanın karartılmasını sağlayabiliyorsunuz. Hızlı Cevap ise kapıdaki kişiye cevap verecek müsaitlikte olmadığınızda otomatik olarak sesli yanıt yollamaya yarıyor. Buraya İngilizce olarak birkaç sesli yanıt kaydedilmiş, ancak siz kendi sesinizle de kayıtlar ekleyebiliyorsunuz. Özellikle toplantıda olduğunuz veya araç kullandığınız senaryolar için çok iyi düşünülmüş bir özellik.

Bunların dışında arayüzde görüntünün üzerine tıklandığında çıkan birkaç ayar daha var. Buradan video kalitesini 2K ve 960p arasında değiştirmek, gündüz ve gece modu arasında geçiş yapmak ve ekranı büyütmek mümkün. Geri kalan tüm ayarlarsa sağ üstteki düğmenin içinde yer alıyor.

“Ayarlar” menüsüne girdiğimizde de bizi karşılayan ilk şey “Algılama” menüsü. Yapay zeka algılama bugünlerde oldukça aranan bir özellik ve Tapo da bunu çok iyi bir şekilde başarıyor. İnsanları, hayvanları, araçları ve paketleri birbirinden ayırt ederek ona göre bildirim yolluyor. Ayrıca her birinin hassasiyet ayarı da var. Bunun bize ne artısı var derseniz; örneğin kapıdan bir araç geçtiğinde ya da park ettiğinde zilin size bildirim yollamamasını sağlayabiliyorsunuz, ancak biri geldiğinde bildirim almanız şart olduğundan ayarları buna göre yapıyorsunuz. Ek olarak “Hareket Algılama” seçeneğinin içerisinde “Aktivite Bölgeleri” adında bir özellik mevcut. Buradan hareketin algılanmasını istemediğiniz belirli bölgeleri devre dışı bırakarak gereksiz bildirimleri engelleyebiliyorsunuz. Yani ihtiyaç duyabileceğiniz tüm seçenekler düşünülmüş.

Algılama seçeneğinin hemen yanındaysa batarya durumunu izleyebileceğimiz bir alan var. Güç Tasarruf Modu da yine buradan açılıyor. Başta da belirttiğimiz gibi pil, 180 güne kadar dayanabilse de kritik seviyeye geldiğinde aktifleştirmek oldukça uzun bir kullanım ömrü sağlıyor. Modu otomatiğe alırsanız pil yüzde 10'un altına düştüğünde otomatik olarak açılıyor ve görüntüleme mesafesini ve ışığın parlaklığını düşürüyor. Pilin değiştirebilir olduğunu da göz önüne alırsak, yedek bir pil ile aylarca daha kesintisiz kullanma imkanı sağlıyor.

Diğer taraftan zil sesini ve seviyesini de ayarlardan değiştirebiliyoruz. Yalnız bu kısımda 3 zil seçeneği bulunurken, Hub’ın arayüzüne girdiğimizde karşımıza birçok seçenek çıkıyor. Ses ise maksimum seviyede son derece yüksek, ayarı 5-6 arası yapmak fazlasıyla yeterli oluyor. Ayrıca birinin kamerayı kurcalaması durumunda sizi uyaran bir hırsızlık alarmı özelliği de var. Etkinleştirildiğinde, birisi zili kaldırdığında alarm tetikleniyor ve ünitenin arkasındaki reset butonu cihazın resetlenmesine izin vermiyor.

Sonuç

Toparlamak gerekirse, Tapo D230S1 modern bir akıllı görüntülü kapı zilinin sahip olması gereken tüm özelliklere sahip. İşlevsel, görüntü ile ses kalitesi iyi ve abonelik olmadan da kullanılabiliyor. Yapay zekası başarılı olduğu gibi bildirimleri de anında iletmeyi başarıyor. Birinci sınıf bir ürün olmasının yanı sıra rekabetçi de bir fiyata sahip.

Kısaca, akıllı bir kapı zili alma düşünceniz varsa, Tapo bütçe ve özellikler açısından en mantıklı seçeneklerden biri. Unutmadan, IP64 suya ve toza dayanıklılık sertifikası da bulunduğundan gönül rahatlığıyla müstakil evlerde dışarıda da rahatlıkla kullanılabilir.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli TP-Link Tapo D230S1
Ürün Markası TP-Link
CHIP Online Notu
92
Görüntü Algılayıcı 1/2.7 inç
Çözünürlük 2560 × 1920px
Lens F/NO: 2.1
Görüş Açısı 160° Diyagonal
Video Kare Hızı 15 fps
Video Akışı 2K 5MP
Ses Sıkıştırma G.711
Video Sıkıştırma H.264
Frekans 2.4 GHz