Excalibur G780 İnceleme

En güçlü Intel işlemci, 64 GB RAM, RTX 2060 GPU ve 2 TB disk ile taş gibi bilgisayar Excalibur G780'i inceledik!

CHIP Online Notu 92
  • Güzel tasarım
  • İyi ekran
  • Başarılı performans
  • Geniş disk alanı
  • Çift kanal ve 2933 MHz 64 GB RAM
  • Termal soğutma sistemi
  • Zengin bağlantı seçeneği
  • RGB desenli klavye
  • Konfigürasyon seçenekleri
  • 1 günde kargo

Excalibur ailesi genişliyor ve her geçen gün aileye daha yeni ve daha güçlü modeller katılarak seçenekler artıyor. Elbette bunun da oyunculara, oyun severlere katkısı büyük. Seçeneğin bol olması, her kesimden kullanıcının bütçesine ve ihtiyacına yönelik iyi bir dizüstü bilgisayarı satın almasına olanak tanıyor.

Casper'ın Excalibur ailesi, odağına video oyunlarını alan bir kategori olsa da, bu ailede yer alan dizüstü bilgisayarın üst seviye özelliklere sahip olması sebebiyle, kuşkusuz oyuncuların yanında, üst gömlek performans gerektiren işlerde de kullanmak üzere iyi bir laptop arayanlar tarafından tercih ediliyor. Elbette çalışma ve oyunu bir araya getirmesiyle öğrenciler tarafından da keza. Peki, Excalibur G780 neler sunuyor, özellikleri neler? Şimdi incelemeye başlayalım.

Excalibur G780 Tasarımı Nasıl?

Excalibur G780 Tasarımı Nasıl?

Excalibur G780, gayet güzel bir tasarıma sahip. Rakiplerinden farklı olarak metal tasarımla gelen laptop, böylece sadece şık bir model olmakla kalmıyor, aynı zamanda dayanıklılık ve soğutma konularında da daha çok yardımcı olan bir laptop oluyor. Dış yüzeyini kaplayan metal alaşımı sayesinde düşmelere ve darbelere karşı plastik malzemeye göre daha dayanıklı olabilen cihaz, buna ilave olarak termal soğutma sisteminin yanında tasarımla da soğutmaya büyük destek sağlıyor.

Dış yüzeyinde kullanılan fırça desenleri ve siyah zemin rengiyle güzel görünen Excalibur G780, iç yüzeyde ise RGB destekli klavyesiyle oyuncuların beğeneceği bir laptop oluyor. Tam 65 bin 026 farklı renk üreten ve farklı efektler sayesinde çeşitli renk seçeneklerine ulaşabileceğiniz bu RGB destenler, pek çok rakibin aksine tek bölge tabanlı değil, 3 farklı bölge RGB deseni şeklinde karşımıza çıkıyor. Bu arada bu RGB ışıklandırmayı Excalibur Control Center uygulaması üzerinden ayarlayabiliyorsunuz.

Laptop'ın çevresine baktığımızda geniş bağlantı desteği sağladığını görebiliyoruz. Excalibur G780'in üzerinde adeta yok yok demek mümkün. Zira 3 adet USB 3.1 portundan USB-C girişine, HDMI'dan Mini DisplayPort bağlantısına, SD kart okuyucudan Ethernet ve kulaklık girişine kadar gerekli olan tüm bağlantılar mevcut. Ayrıca kablosuz bağlantı tarafında da 802.11ax, yani Wi-Fi 6 standardının bulunması oldukça önemli bir detay oluyor.

Casper, bu modelinde yer verdiği Intel AX201 yerleşik ağ adaptörü ile birlikte daha çok taze olan yeni nesil internet bağlantısından faydalanma olanağı tanıyor. Daha modemlerini bile yeni görmeye başladığımız Wi-Fi 6 ile beraber, kullanıcılara çift frekans bandından faydalanabilme olanağı tanıdığı gibi, kullanılan eski nesil kablosuz ağ adaptörlerine kıyasla yaklaşık yüzde 40 daha geniş kapsama alanı ve daha hızlı internet kullanımı imkanı sağlıyor. Gayet güzel bir özellik olmuş, o nedenle çok yerinde bir hamle olarak bulduk doğrusu. Bu sayede sadece internette dolaşırken değil, aynı zamanda online oyunlarında da büyük fayda sağlıyorsunuz.

Excalibur G780 Ekran Özellikleri Neler?

Excalibur G780 Ekran Özellikleri Neler?

Aslında yavaş yavaş Excalibur G780'in teknik detaylarına doğru olan yolculuğumuza başladık belki ancak ekrana da değinmeden geçmeyeceği tabii ki. Ayrıca ekranın şöyle de güzel bir yanı var: Daha kompakt bir gövdeye daha geniş görüntü alanı sığdırabiliyor.

Bu nasıl oluyor derseniz, Casper, Excalibur G780'de farklı bir ekran boyutu kullanmış. Ekranın tam boyutu 16.6 inç şeklinde olurken, bu ekran büyüklüğü laptop'ın hem oran olarak çoğu grafik ve tasarım alanı için birebir bir model olmasını sağlamış, hem de ona daha kompakt bir görünüm kazandırmış. Ayrıca ekran çerçevelerinin de ince tutulmuş olması sayesinde, 15.6 inç boyutundaki bir gövdede daha geniş görüntü sığdırılmış durumda.

Ekranın teknik detayları da gayet başarılı. Öyle ki, 144Hz gibi yüksek bir tazeleme oranı sunan bu ekran, Full HD çözünürlüğünde görüntü üretebiliyor. Ekranda IPS panelin kullanılması sebebi ile geniş görüş alanı sağlanırken, tam 300 nit parlaklık seviyesine ulaşılabiliyor. Bu da evde, okulda veya işte, laptop'ı cam kenarında kullanacağınız zamanlarda ekran görünürlüğünü maksimize ediyor.

Excalibur G780 Performansı Nasıl?

Excalibur G780 Performansı Nasıl?

Excalibur G780, Intel'in en yeni nesil işlemci ailesi olan 10'uncu nesil performans işlemcilerinden Core i7-10750H CPU kullanıyor. Bu arada bu laptop'ın farklı bir seçenek olarak yine 10'uncu nesil Core i5-10300H işlemci ile bulunabildiğini de söyleyelim. Aslında tüm Excalibur dizüstü bilgisayar modellerini zaten istediğiniz şekilde konfigüre edebiliyorsunuz; bundan da az sonra daha detaylı şekilde bahsedeceğiz.

Excalibur G780'in elimizdeki modelinde bulunan Core i7-10750H'nin teknik detaylarından biraz bahsedelim. Bu yılın 2'inci yarısında piyasaya çıkan Core i7-10750H, oldukça taze bir işlemci. 6 fiziksel çekirdek ve tam 12 iş parçacığından oluşan bu işlemci 2.60 GHz taban frekansta çalışıyor, yük altında ise tüm çekirdekleriyle beraber 5 GHz performansa erişebiliyor.

Elimizdeki modelde pek çok oyuncunun gönlünü cezbeden işlemcinin yanı sıra geniş de bir RAM kapasitesi yer alıyor. Bu modelde tam 64 GB kapasitesinde DDR4 RAM var. Böylece başta da söylediğimiz gibi yalnızca oyunlar için değil, performans gerektiren işlerde de çok rahat kullanılabilecek bir model oluyor Excalibur G780. Bu arada bu RAM'lerin çift kanal şeklinde yer aldığını da söyleyelim ve bu konuya dikkat etmeniz gerektiğinin altını çizelim. Dizüstü bilgisayar satın alırken eğer performans odağınız ise, muhakkak çift kanal bellek kullanımını tercih edin. Bazı modellerde tek slot yer alıyorken, bazılarında çift slot belleklere yer veriliyor. Excalibur G780 de bunlardan biri oluyor.

Bu arada RAM konusunda bir diğer altını çizmemiz gereken nokta, RAM'lerin 2933 MHz hızında çalıştığı olacak. Piyasadaki bazı modellere bakarsanız, 2133 MHz frekanslı RAM'leri kullandığını görürsünüz. Fakat bu modelde Core i7-10750H işlemcinin desteklediği maksimum bellek frekansı olan DDR4-2933 kullanılmış. Bu, gerçekten performans için önemli bir ipucu oluyor.

Excalibur G780'in bu modelindeki depolama alanı da bir hayli büyük. 1 TB SSD'nin yer aldığı elimizdeki modelde, ayrıca 1 TB sabit disk bulunuyor. 1 TB'lık SSD Kingston'dan tercih edilmiş, mekanik disk ise Toshiba imzası taşıyor. Her ikisinin de performansı üst düzey. Ancak kapasite olarak sizin için fazlaysa farklı disk seçenekleriyle de bu laptop'ı tercih edebiliyorsunuz.

Peki, Excalibur G780'de hangi ekran kartı var?

Excalibur G780'de NVIDIA GeForce RTX 2060 ekran kartı tercih edilmiş. 6 GB GDDR6 belleklerden güç sağlayan bu ekran kartını, bugüne kadar pek çok defa anlattık ve oyunlarda değerlendirme şansı bulduk. RTX 2000 serisinin fiyat/performans modeli olmasıyla bir hayli popüler olan RTX 2060'ın açmadığı oyun olmadığı gibi, ışın izleme desteğinden faydalanmanızı da sağlıyor. Bu sayede, özellikle bol aksiyonlu ve geniş manzaralı oyunlardan bu ekran kartı ile daha fazla keyif alabiliyorsunuz.

Biz Excalibur G780'i incelerken RTX 2060 için PC'de yeni oyunlardan Death Stranding'i bir hayli oynadık. Özellikle NVIDIA'nın DLSS 2.0 desteğiyle birlikte büyük performans artışının sağlandığı yeni nesil oyunlardan Death Stranding'de de bunun karşılığını alıyorsunuz. Öyle ki, maksimum oyun ayarlarında 125 FPS'leri görmeniz mümkün oluyor. Elbette bu dizüstü bilgisayarında daha pek çok, günümüz popüler oyununu yüksek grafik detaylarında oynayabilirsiniz.

Konu dizüstü bilgisayar olduğunda oyuncuların merak ettiği bir diğer nokta ise kuşkusuz soğutma sistemi oluyor. Excalibur G780'de Turbo Termal Fan sistemi kullanılmış. Bu sistem, laptop'ın sıcaklığını sürekli olarak analiz ediyor ve kullanıma göre değişen ısılara hızlıca cevap veriyor. Soğutma sisteminde işlemci, ekran kartı ve anakart gibi materyaller soğutma sisteminin termal boruları ile temas edecek şekilde hazırlanmış olmasının da etkili soğutmaya önayak oluyor.

İstediğiniz Gibi Ayarlayın

İstediğiniz Gibi Ayarlayın

Evet, Excalibur G780'i pek çok yönüyle tanıdık. Ancak bahsetmemiz gereken bir diğer konu daha var. O da Excalibur G780'i istediğiniz gibi kendinize göre ayarlayabileceğiniz. Özelliklerinden bahsederken değindiğimiz gibi Excalibur G780'i kendiniz konfigüre edebiliyorsunuz. Casper'ın web sitesinden seçeceğiniz Excalibur G780 modeli üzerinden istediğiniz özelliklere göre kendi modelinizi yaratmanız mümkün. Böylece istediğiniz performans ve sahip olduğunuz bütçeye göre bir model hazırlayabilirsiniz.

Mesela bizim elimizdeki modelde Windows 10 Pro işletim sistemi bulunuyorken, siz dilerseniz FreeDos'lu şekilde satın alabilir veya aynı şekilde işlemci, RAM, depolama, ofis programları gibi bir sürü seçenekten dilediklerinizi seçebilirsiniz. Bu arada Excalibur G780 için önemli bir diğer ayrıntı da yüzlerce farklı oyunu barındıran Xbox Game Pass'i ilk ay ücretsiz olarak vermesi oluyor. Laptop'ın 1 günde kargolanması da cabası...

Özetle

Sonuç olarak değerlendirirsek Excalibur G780, sahip olduğu özelliklerle beraber yüksek performans bekleyenlere çok rahat cevap verebilen bir dizüstü bilgisayarı oluyor. Özellikle Core Gamer'lar başta olmak üzere, tasarım, grafik, mühendislik programları kullanan öğrenciler ve kuşkusuz profesyonel kullanıcılar, yani halihazırda çalışan kesim kullanıcıların da yüksek performans gerektiren işleri için kullanabileceği bir laptop oluyor Excalibur G780. Kendinize göre konfigüre edebilmeniz ve bütçe aralığınıza çekebilmeniz de önemli avantaj getiriyor.

Bizim elimizdeki model, Excalibur G780'in tepe modellerindendi. Şu an bu modeli 29 bin 999 TL fiyatla satın alabiliyorsunuz veya dediğimiz gibi özelliklerinde oynayarak 8799 TL'ye kadar çekebiliyorsunuz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Excalibur G780
Ürün Markası Casper
CHIP Online Notu
92
Genel
İşletim SistemiWindows 10 Pro
İşlemciIntel Core i7-10750H
İşlemci Hızı2.60 GHz
Çekirdek Sayısı6
Ekran ve Grafik
Ekran17 inç
Ekran PaneliIPS LCD
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciNVIDIA GeForce RTX 2060
Grafik Kapasitesi6 GB
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)64 GB
SSD1000 GB
HDD1000 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.13
USB Type-C1
HDMIVar
DisplayPortVar
VGAYok
EthernetVar
BluetoothVar
Wi-Fi802.11ax
Kart OkuyucuVar
Boyutlar386 x 262 x 25 mm
Ağırlık2.4 kg