Honor 9X İnceleme

Honor'un uygun fiyatlı yeni akıllı telefonu Honor 9X'i tüm detaylarıyla inceledik.

CHIP Online Notu 80
  • Güzel tasarım
  • Uygun performans
  • Geniş ekran
  • 128 GB hafıza
  • 48 MP kamera
  • 3.5 mm kulaklık girişi
  • İdeal pil ömrü
  • Kamera gece performansı
  • NFC yok
  • Ses performansı
  • 4K video yok
  • Fiyatı yüksek

Amiral gemisi statüsünde yer alan telefonların fiyatları malum, her yeni çıkan modelle beraber fiyatlar yukarı yönde tırmanmaya devam ederken, telefona ayırdığı bütçesini hafif tutmak isteyen tüketiciler de daha çok orta ve orta – üst segmente yönelmiş durumdalar. Elbette orta sınıf telefonlar da eskisi gibi değil, gerek tasarımları ile daha çekiciler, gerekse özellik ve performanslarıyla eskisine oranla daha güçlüler. Orta segmente yeni gelen böylesi modellerden biri de Honor'ın kısa bir süre önce ülkemizde de tanıtımını gerçekleştirdiği 9X modeli oluyor. Bu incelememizde Honor 9X'e detaylı olarak göz atacağız. Önce söze her zaman olduğu gibi tasarımla başlayalım.

Honor 9X: Tasarım

Honor 9X: Tasarım

Orta segment akıllı telefonlar arasına yerleşen Honor 9X, tasarımıyla güzel görünen bir model oluyor. Elimizde safir mavi renkli modeliyle yer alan telefon, ayrıca bir de siyah renk seçeneğiyle tercih edilebiliyor. Ancak safir mavi renkli modelin daha güzel göründüğünü söylemek lazım. Zira bu model, gradyan arka tasarımıyla beraber ışık altında arkasında gizli bir X logosu yansıtıyor. Bu nedenle dikkat çekici bir model isteyenler safir mavi renkli olanı, klasik tasarım isteyenler ise siyah renkli olanı tercih edebilirler.

Arka yüzü cam malzemeyle kaplı olan telefonun kenarları da alüminyum malzemeye sahip. Kenarlara doğru kavisli bir hat kazanan Honor 9X, böylece kavraması kolay modellerden biri oluyor. Ekranıyla da büyük modellerden biri Honor 9X. Telefonun ekranı 6.59 inç boyutunda, buna bağlı olarak telefonun uzunluğu 163 mm'ye kadar uzuyor. Ağırlık da keza 197 gram seviyesinde.

Honor 9X'in parmak izi sensörü telefonun arkasında fiziksel olarak yer alıyor. Sensöre erişim gayet kolay, tanılama süresi de gayet ideal. Ancak ekran açıkken biraz daha hızlı tanılama yapabildiğini ve kilidi daha kısa sürede açtığını da söyleyelim. Bu arada telefonda bir yüz tanıma özelliğinin yer almadığı bilgisini de verelim.

Arka yüzde yine köşede 3'lü kamera diziliminin bulunduğu telefonda, üst kenarda da az sonra bahsedeceğimiz pop-up ön kamera alanı yer alıyor. Yine onun yanında SIM kart ve microSD kart çekmecesini görebiliyorsunuz. Telefonda hibrit SIM kart yuvası tercih edilmiş. Yani microSD kart kullanmadığınız durumlarda 2'inci SIM kartı takabiliyorsunuz. MicroSD kart da 512 GB'a kadar destekleniyor.

Sağ tarafta ses ve güç butonlarının bulunduğu Honor 9X'te, alt kenara geldiğimizde ise 3.5 mm kulaklık girişi, USB-C portu ve hoparlör mazgalını görüyoruz. Telefonda hoparlör tek çıkışlı olarak yer alıyor, yani stereo ses bu modelde yok.

Bu arada Honor 9X, kutu içeriğiyle de oldukça dikkat çekici bir model oluyor; bundan da bahsetmek lazım. Halihazırda kutusu içinde kulaklık ve silikon kılıfını da bulunduran telefon, tanıtımına özel olarak özel kutusu ile beraber satışa çıkmıştı. Bu kutu içeriğinde Honor Band 5 yer alıyordu bilindiği üzere. Araştırdığımız kadarıyla Band 5 akıllı bileklik kampanyası halen bazı satış noktalarında devam ediyor. Bazılarında ise yok. O nedenle Honor 9X'i satın almayı düşünüyorsanız, satış noktalarını iyi araştırın derim.

Honor 9X: Ekran

Honor 9X: Ekran

Honor 9X'in ekranı az önce de söylediğimiz gibi 6.59 inç boyutunda. Dar ekran çerçevelerinin kullanılmış olması ve kameranın da herhangi bir çentik yerine üst kenara pop-up şeklinde yerleştirilmiş olmasıyla beraber geniş bir ekran alanı kazanılmış. Öyle ki, telefonun ekran - gövde oranı yüzde 91 seviyesinde.

1080x2340 piksel çözünürlüklü ekran, gayet güzel görüntü üretiyor. Ekran paneli olarak IPS LCD yer alırken, piksel yoğunluğu ise 391 ppi seviyesinde. Bu değer de muadil modellerle yakın seyrediyor.

Telefonun ekran parlaklığı ise maksimum oranda 397,6 cd/m2 değerine ulaşıyor. Bu noktada biraz daha parlak olabilirdi diye bir yorumda bulunabiliriz, zira aynı kriter Redmi Note 8 Pro'da 535 cd/m2 seviyesinde. Yani diyeceğimiz, 9X ile parlak güneş ışığı altında ekranı görmeniz biraz zor olabilir.

Ekranın renk ve kontrast üretimi ise sınıfı dahilinde gayet iyi seviyede. sRGB renk gamutunun yüzde 116'sı, DCI-P3'ün ise yüzde 84'ünü kapsayan ekran, 139:1 dama tahtası kontrast oranı veriyor ki, bunlar da yine kategori için uygun değerler. Ekran film ve video izlerken, oyun oynarken memnun edici sonuçlar ortaya çıkartıyor.

Elbette ekrana ilişkin ayarları yine işletim sisteminden optimize edebiliyorsunuz. Ayarlar kısmında ekranın renk sıcaklığını ve tonunu değiştirmeniz mümkün. Ayrıca göz konforu modu da yine burada yer alıyor.

Honor 9X: İşletim Sistemi

Honor 9X: İşletim Sistemi

Honor 9X'in işletim sistemi Android 9.1 olarak karşımızda. Google servisleri ile uygulamalarının bu telefonda aktif olarak kullanılabildiğini söyleyelim. Hatta Android 10 güncellemesini de alacaktır bu model. Bundan az sonra daha detaylı olarak bahsedeceğiz.

Telefonda arayüz olarak da Huawei'nin EMUI arayüzünü görüyouz. EMUI 9.1 sürümünü kullanan Honor 9X'te de bazı uygulamalar yüklü olarak geliyor. Mesela Huawei Health uygulaması, telefonun yanında gelen Honor Band 5 ile yararlı uygulamalardan biri, ancak Booking herkesin pek de kullanacağı bir uygulama olmayacaktır. Kullanmadıklarınızı silebilirsiniz.

Honor 9X, işletim sistemi ve EMUI arayüzüyle genel kullanım noktasında pratik modellerden biri oluyor. Ekranlar arası geçişler akıcı olurken, arama yapacağınız veya bir uygulamaya erişeceğiniz zaman hızlı hareket edebiliyorsunuz.

Bu arada EMUI yazılımı varsayılan olarak menüsüz, yani çekmecesiz olarak geliyor. Ancak ekran ayarları kısmından bunu değiştirebiliyorsunuz. Yine ekranın altındaki navigasyon tuşları ile ilgili değişikliği sistem gezintisi kısmandan yapabilir ve temalar bölümü ile de telefonun görünümünü özelleştirebilirsiniz. Bu anlamda bu arayüzünü oldukça kullanıcı dostu bulduğumuzu söyleyebiliriz.

Honor 9X: Teknik Özellikler ve Performans

Honor 9X: Teknik Özellikler ve Performans

Gelelim Honor 9X'in teknik kadrosuna. Başta da söylediğimiz gibi bu telefon orta sınıf modellerden biri. 4 GB RAM ve 128 GB depolama alanı gibi birimlerle karşımıza çıkan Honor 9X, geniş bir depolama alanı sunmasıyla, kolay kolay hafızayı doldurabileceğiniz bir model olmamasıyla sevindirici. Ayrıca microSD kart desteğinin yer aldığını da tekrar hatırlatalım.

Honor 9X, 12 nm mimarili Kirin 710F yonga setine sahip. Bu işlemci, Honor 8X, Honor 20 Lite ve Huawei P30 Lite gibi birkaç telefonda daha gördüğümüz Kirin 710'un geliştirilmiş bir sürümü. Ancak Honor 9X, aslında Çin'e özel versiyonunda daha yeni olan 7 nm mimarili Kirin 810 işlemciye sahip. Peki, neden elimizdeki modelde özelleştirilmiş Kirin 710 yonga seti kullanılmış?

Bilindiği gibi Huawei ve ABD arasında yaşanan kriz sürüyor ve yeni işlemcili modeller de Google sertifikasyonu yapılamadan pazara girmek zorunda kalıyor. Bu noktada Honor, bu telefonun Avrupa pazarına çıkarttığı sürümünde önceden Google lisansı verilmiş selef işlemci kullanarak, bu telefonun Google servislerini ve Android güncellemelerini almasını sağlamış. Olay aslında kabaca bundan ibaret.

Ancak tabii ki bu model özelinde Kirin 710F'in kullanılması bu telefonun performans bakımından geçen senenin Honor 8X modelinden çılgın bir fark yaratmamasına da neden olmuş.

Sentetik testlerden AnTuTu Benchmark'a baktığımızda, telefonun aldığı sonuç 176633 puan oluyor. Şu an segment ve fiyat olarak yakın çizgide yer alan son dönem telefonları bir araya getirdiğimizde, AnTuTu Benchmark tablosunda Honor 9X, genel performans değerlendirmesiyle 3'üncü sıraya yerleşiyor. İlk sırada ise Redmi Note 8 Pro yer alıyor. Öte yandan Honor 9X de daha pahalı olan Galaxy A70'ten ve yakın fiyatlı Oppo A9 (2020) ile Galaxy M30s'ten daha yüksek skor elde etmeyi başarıyor.

Sentetik test sonucunu bir kenara bırakacak olursak, genel kullanım deneyimiyle akıcı bir performans sunduğunu söyleyebiliriz. Özellikle gençlere hitap eden bir telefon olan Honor 9X, sosyal medya uygulamalarının kullanımında sorun çıkartmıyor, oyunlarda da kitabına uygun davranıyor.

Mesela telefonu PUBG'de değerlendirdiğimizde, HD yüksek grafik ayarlarında herhangi bir kasma donma ile karşılaşmadık. Öte yandan yeni online oyunlardan Call of Duty: Modern Warfare'de ise yüksek grafik ayarlarını açamıyor, düşük grafik ayarlarında oynuyorsunuz, fakat bu noktada da güzel görüntü ve akıcı bir deneyim sunuyor telefon.

Ekran görüntü performansına geri dönecek olursak, LCD ekran ile oyun dışında YouTube olsun, Netflix olsun güzel sonuç alıyorsunuz. Ses konusunda ise başta da söylediğimiz gibi stereo ses desteği bulunmayan telefonda, ses kalitesi elbette mükemmel değil. Yüksek ses seviyelerinde bir miktar bozulma olabildiği bilgisini de verelim. Neyse ki telefonda 3.5 mm kulaklık girişi yer alıyor. Böylece dilerseniz kutu içeriğindeki kulaklığı, dilerseniz kendi kulaklığınızı kullanabilirsiniz.

Bu adımı kapatmadan önce telefonde NFC desteği yer almadığını da söyleyelim. Bu yüzden 9X'i temassız ödemeler için kullanmak söz konusu değilken, telefonda çift bant 802.11ac Wi-Fi desteğinin yer aldığını da belirtelim.

Honor 9X: Pil Ömrü

Honor 9X: Pil Ömrü

Peki, Honor 9X'in bataryası ne kapasitede ve pil ömrü ne kadar gidiyor?

Telefonda 4000 mAh kapasitesinde bir batarya yer alıyor. Açıkçası bu kapasite ile normal kullanımda günü rahat çıkartıyorsunuz. Hafif kullanımda ise 2 günü rahat görüyorsunuz. Eğer aktif olarak oyun oynuyorsanız veya film izliyorsanız ise pil ömrünü uzun tutmak için kullanımınızı rafine etmeniz gerekecek elbette.

Ekran parlaklığı tam açık ve Wi-Fi bağlı senaryoda yaptığımız 90 dakikalık Full HD video testimizde yüzde 18'lik bir kayıp yaşayan Honor 9X, bu skorla kategoriye uygun sonuç üretiyor. Ayrıca 30 dakika boyunca PUBG oynadığımız senaryoda da yüzde 12 şarj kaybettiğini söyleyelim. Bu arada telefonun bu süre zarfında düşük sıcaklıkta çalıştığını da belirtelim.

Ayrıca oyunlarda daha yüksek performans almak için isterseniz pil ayarlarında performans modunu aktifleştirebiliyorsunuz. Elbette bu durumda pil daha hızlı tükenecektir. Pil ömrünü uzatmak istediğinizde de yine burada güç tasarruf modu ve süper güç tasarruf modlarını bulabiliyorsunuz.

Telefonun kutusu içinde 10W'lık bir şarj aleti yer alıyor. Bataryayı tamamen boşaltıp prize bağladığımızda, ilk yarım saat içinde yüzde 32'si dolan telefon, 1 saat sonunda yüzde 60 kapasiteye ulaştı, 1 saat 50 dakika sonunda ise tam kapasite şarj olabildi.

  • 10 dakika: Yüzde 13
  • 20 dakika: Yüzde 25
  • 30 dakika: Yüzde 32
  • 40 dakika: Yüzde 42
  • 50 dakika: Yüzde 52
  • 60 dakika: Yüzde 60
  • 70 dakika: Yüzde 70
  • 80 dakika: Yüzde 78
  • 90 dakika: Yüzde 86
  • 100 dakika: Yüzde 92
  • 110 dakika: Yüzde 100

Honor 9X: Kameralar

Honor 9X: Kameralar

Son olarak telefonun kameralarından da bahsedelim. Honor 9X'te arka tarafta 3'lü kamera diziliminin yer aldığından söz etmiştik. Bu kameralardan ana kamera 48 MP ölçüsünde yer alıyor. f/1.8 diyaframlı bu kamera, faz algılamalı otofokus kullanırken, HDR desteği de gösteriyor. Telefondaki diğer kameralar da ultra geniş açılı ve f/2.4 diyaframlı 8 MP ve f/2.4 diyaframlı 2 MP ölçüsünde derinlik kamerası oluyor.

Ana kameraya baktığımızda genel performansını beğendiğimizi söyleyebiliriz. 48 MP ölçüsünde fotoğraflar çekebilmek için ayarlardan bunu seçmeniz gerekiyor ki kameradan en temiz bu performansta yararlanıyorsunuz. Eğer ayarlardan bunu seçmezseniz, yapacağınız tüm fotoğraf çekimleri 12 MP ölçüsünde olacak. Honor'ın bir yazılım güncellemesi ile bu 48 MP ibaresini kamera ekranında daha kolay erişebilecek bir yere koyması güzel olur diye düşünüyoruz. Bu arada bu koşulda çekilen fotoğraflarda parlaklık seviyesinin iyi ve detay kapasitesinin yüksek olduğunu da söyleyelim.

Eğer hem 1x hem geniş açılı kameralar arasında geçiş yapmak istiyorsanız ise, az önce bahsettiğimiz çözünürlük ayarını ayarlardan 12 MP'e çekmeniz gerekecek. Bu senaryoda da 12 MP çözünürlükte 1x çekim yaptığınızda ve aynı sahneyi bir de geniş açılı olarak çektiğinizde, dış koşullarda arada tutarsız enstantane sonuçlarıyla karşılaşmanızın mümkün olduğunu da söyleyelim.

Honor 9X'in 2 MP derinlik kamerası ise nispeten güzel sonuçlara imza atıyor. Ofiste yaptığımız yakın obje çekimlerinde alan derinliğini güzel yansıttığını söyleyebiliriz. Ancak Honor, derinlik işini yazılımla halletse ve bu objektif yerine telefoto kameraya yer verse, daha iyi olurmuş diye düşünüyoruz doğrusu.

Telefonda bir yapay zeka da yer alıyor. Yapay zeka ile farklı sahneleri tanıyabilen telefon, buna uygun fotoğraflar çekebiliyor. Bu moda aldığınızda da çekimleriniz otomatik olarak 12 MP'e ayarlanıyor, bunu da bu noktada belirtelim.

Gece çekimlerinden de bahsedelim. Telefonda ayrıca bir gece modu da yer alıyor. Ancak gece modu kapalı ve açık durumda yaptığımız çekimde, ışık koşulların oldukça düşük olduğu ortamda arada büyük fark gördüğümüzü söylersek olmaz doğrusu. Gece çekiminden biraz daha aydınlık ortamlarda ise daha etkin sonuç alabiliyorsunuz.

Honor 9X, selfie fotoğrafları için ön yüzde pop-up kamera kullanıyor. 16 MP çözünürlüğündeki bu kamera da yine arka kameralar gibi ortalama bir sonuç üretiyor. Oda içi çekimlerinde ve ışık koşulları düştüğünde solgun fotoğraflar yakalayan ön kamera, dış çekimlerde ise nispeten daha başarılı davranıyor. Bu kategoride sosyal medya paylaşımları için yeterli seviyede olduğunu söyleyebiliriz.

Bu arada bu pop-up kamera, düşmeyi tespit edebiliyor. Telefon düşerse, otomatik olarak kapanabiliyor. Yine üzerine hafif bastırılırsa, yine koruma amaçlı olarak kapanıyor. Öte yandan Honor'ın bu mekanizmayı toza ve suya karşı dirençli yapıda tasarlandığını söylediğini de sizlerle paylaşalım.

Son olarak telefonun kamer arayüzünde farklı modların da bulunduğunu, bunlar arasında manüel ayarlar yapabileceğiniz profesyonel çekim modunun yer aldığını, hızlandırılmış çekim yapabildiğinizi ve video noktasında da ön kamera ile maksimum 30 kare Full HD, arka kamera ile ise 60 kare Full HD video kaydı yapabildiğinizi de belirtelim. Telefonda herhangi bir 4K video kaydı ise yok.

Honor 9X ile çekilen fotoğrafları hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Özetle

Sonuç olarak özetleyecek olursak, Honor 9X, orta sınıf telefonlar arasında kategorisi dahilinde bir model oluyor. Performansıyla kağıt üzerinde benzer modeller arasında liste başına yakın duran telefon, 2699 TL fiyatla bulunabiliyor. Ancak bizce fiyatının biraz daha aşağı çekilmesi gerekiyor. Çünkü ne özellikleri çok çekici, ne de fiyatı pek tatmin edici. Öte yandan bu kategoride fiyat/performansıyla dikkat çeken önemli rakipleri de var. O anlamda Honor'a biraz iş düşüyor.

Kimler Almalı

Orta sınıf bir akıllı telefon satın almayı düşünenler ve büyük ekran kullanımını tercih edenler Honor 9X'e yönelebilirler.

Alternatifleri

Honor 9X'e alternatif olarak Xiaomi Redmi Note 8 Pro da tercih edilebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Honor 9X
Ürün Markası Honor
CHIP Online Notu
80
İşletim SistemiAndroid 9
İşlemciHiSilicon Kirin 710F
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.2 - 1.7 GHz
Ekran TeknolojisiLTPS IPS LCD
Ekran Boyutu6.59 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 2340 px
Grafik İşlemciMali-G51 MP4
Bellek (RAM)4 GB
Dahili Depolama128 GB
Arttırılabilir Depolama512 GB
Ön Kamera16 MP
Arka Kamera48 MP
Arka Kamera (2)8.0 MP
Arka Kamera (3)2.0 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Batarya Kapasitesi4000 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar77 x 163 x 8.8 mm
Ağırlık196 gr.
Okuyucu Yorumları