İnce ve hafif laptop HP ENVY 13 testte!

HP'nin "ince ve hafif" dalda yer verdiği dizüstü bilgisayarı ENVY 13'ü inceliyoruz.

CHIP Online Notu 79
  • Boyut ve ağırlığıyla MacBook Air rakibi
  • Yeni Core i7 işlemci
  • Ekran
  • Parmak izi sensörü iyi çalışıyor
  • Hoparlörler
  • Pil ömrü
  • Touchpad
  • Kalın ekran çerçevesi

Dizüstü bilgisayarlarla her ne kadar mobilite amaçlansa da, bu anlamda her zaman maksimum verim sağlayan modelleri göremiyoruz. Tek tük modeller mevcut elbette. Bunlar arasında ilk akla gelen kuşkusuz MacBook Air oluyor. Fakat bugün inceleyeceğimiz HP'nin ENVY 13 modeli de MacBook Air'le rekabet edebilecek ölçüde ince ve hafif bir laptop.

12.9 mm kalınlığında olan elimizdeki ENVY 13-d001nt modeli, 13 inçlik MacBook Air'den sadece 10 gram daha ağır. Üzerinde Intel'in yeni nesil Skylake'li işlemcisini bulunduran cihaz, bu anlamda performansı da göz önünde bulunduran bir dizüstü bilgisayarı oluyor. Şimdi HP ENVY 13'ün detaylarına bakalım.

Tasarım

Tasarım

ENVY 13'ün tasarımı oldukça şık görünüyor. Fırçalanmış alüminyum yüzeyde kuşkusuz en önemli ayrıntı laptop'ın fazlasıyla ince olması. Sadece 12.9 mm kalınlığında olan laptop, bu sayede pratik bir kullanım sunuyor. Ağırlığıyla da bunu destekleyen laptop, sadece 1.27 kilogram ağırlığında. Bu sayede onu taşımak oldukça kolay.

Gümüş renkli yapıda olan ENVY 13, sırtında sadece HP logosu taşıyor. İç yüzünde de sade bir tasarım anlayışının tercih edildiği laptop'ta, ekran ise siyah rengiyle tasarımdan kopuyor. Keşke ekran çerçevesinde de aynı renk sürdürülseymiş. Öte yandan ekran çerçevelerini kalın bulduk, onu da söylemek gerek.

Ekranın altında uzanan klavyeye baktığımızda, rahat bir tuş takımı görüyoruz. Altında bırakılan palmrest bölgesi de yeterli. Klavyenin arka aydınlatmalı olması oldukça önemli. Bazı modellerde ne yazık ki bu özelliği göremiyoruz. HP'nin, ENVY 13'te bunu atlamamış olması sevindirici. Ancak klavyedeki geri, virgül, Enter ve Shift tuşlarının büyüklüklerinin birbirlerine fazlasıyla yakın olması, bir süre alışma sorunu yaşatabilir. Aralarında en çok kullanılan Enter'ın ayırt edilmesi zor olabilir.

Klavyenin altında yer alan touchpad ise, pek kullanıcı dostu değil. Özellikle tut – sürükle komutunu gerçekleştirmeniz çok zor. Bunun sebebi touchpad'e zor basılması. Normal kullanımda dokunarak hareket ettiğinizde bunu pek fark etmiyorsunuz, ancak tıklamanız gerektiğinde touchpad zorlayabiliyor.

Hoparlörler klavyenin sağ ve sol tarafına yerleştirilmiş. Bang & Olufsen'in hoparlörlerini taşıyan ENVY 13, güzel ses veriyor; onu da hazır yeri gelmişken söyleyelim. Neredeyse pürüzsüz ses verdiğini söyleyebiliriz, fakat bu demek değil ki tizlere çok yüklenmiyor. O nedenle hoparlörlerden bas seslerde çok şey beklememek gerekiyor.

Laptop'ın çevresinde ise sol kenarda SD kart okuyucu ile hızlı şarj destekli USB 3.0 yuvası ve kulaklık girişini görüyoruz. Sağ kenarda ise iki USB 3.0 noktası daha mevcut. Burada ayrıca HDMI ile güç girişleri de bulunuyor.

Son olarak laptop'ın ön yüzünde bir parmak izi okuyucu bulunduğunu ve gayet akıcı çalıştığını da söyleyelim.

Altyapı ve performans

Altyapı ve performans

HP ENVY 13, 13.3 inç ekranın sahibi. Full HD görüntü üreten ekranın en beğendiğimiz yanı mat panele sahip olması oldu. Böylece yansımalardan arınan ekran, IPS panele sahip olmasıyla da geniş görüş açısı sunabiliyor.

ENVY 13'te Intel'in yeni nesil Skylake işlemcisi bulunuyor. Core i7 işlemcinin bulunduğu laptop, çift çekirdekli ve 2.5 GHz frekansında çalışan i7-6500U işlemciden güç alıyor. 8 GB RAM ve 256 GB M.2 SSD'nin de yer aldığı ENVY 13, grafik birimi olarak entegre Intel HD Graphics 520'yi kullanıyor.

Sahip olduğu teknik kadro ışığında iyi performans sonuçları üreten ENVY 13, yaptığımız sentetik test sonuçlarının işlem ve grafik noktalarında, kısa bir süre önce incelediğimiz Asus ZenBook UX305UA modelinden daha iyi sonuçlar almayı başardı. 3DMark testinde Cloud Gate'ten 5293, Sky Diver'da 3190 ve Fire Strike'tan ise 810 puan alan cihaz, OpenGL testinde 38 FPS üretti. Ancak iş pil ömrüne geldiğinde açıkçası hayal kırıklığı yaratmadı desek yalan söylemiş oluruz. PCMark 8'e göre ENVY 13, yalnızca 3 saat 30 dakika içinde pilini tüketiyor. Bu da aynı işlemcinin kullanıldığı Asus ZenBook UX305'i 3 saat geriden takip ettiği anlamına geliyor. Öte yandan aynı boyutlarda olan Dell XPS 13'tan aldığımız sonucun da 4 saat 21 dakika olduğunun altını çizelim.

  • 3DMark: Cloud Gate: 5,293; Sky Diver 3,190; Fire Strike: 810
  • Cinebench: CPU: 300 cb; OpenGL: 38.28 fps
  • PCMark 8 Home: 2,512
  • PCMark 8 Pil Ömrü: 3 hours 30 minutes

Sentetik test sonucunun yanında pil ömrünü gerçek zamanlı olarak da ele aldık elbette. Guardian of the Galaxy filmini Uçak Modu'nda ve yüzde 50 ekran parlaklığında oynatarak 4 saat 55 dakika gibi bir sonuç aldık. Bu sonuç da, benzer senaryoyu uyguladığımız Asus ZenBook UX305UA'nın 7 saatlik skorunun hatırladığımızda, pil ömrü konusunda bekleneni veremediği konusunda bizi ikna etmeye yetti.

Özetle

HP ENVY 13, ince ve şık tasarımı, ayrıca hafifliğiyle oldukça iddialı bir laptop. Kompakt boyutlarıyla gayet kullanışlı bulduk. Skylake bileşenlerine sahip teknik kadrosuyla da kompakt boyutta iyi performans sağlayan ENVY 13, Uçak Modu'nda aldığımız 5 saatlik pil ömrü sonucuyla ise rakiplere kıyasla vasat bir izlenim bırakıyor. Fiyat olarak değerlendirirsek, 3999 TL fiyat etiketi ENVY 13 için makul sayılabilir. ZenBook UX305UA modeli ondan bir gömlek daha yüksek fiyata sahip. Bu da bu tip laptop'larda Skylake işlemcinin bedeli oluyor. Ancak son olarak olur da ENVY 13'ü tercih ederseniz, pil ömrü dışında memnun kalabilirsiniz.

Kimler Almalı

Dizüstü bilgisayarda şık görünüş, ince ve hafif tasarımı ön planda tutan kullanıcılar için uygun olabilecek olan ENVY 13, elbette kompakt boyutlarda performans sorunu yaşamak istemeyenlere de hitap ediyor.

Alternatifleri

HP ENVY 13'e yakın olarak Asus ZenBook UX305UA modelini tercih edebileceğiniz gibi, Apple tarafında MacBook Air 13 de iyi bir tercih olabilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli HP ENVY 13
Ürün Markası HP
CHIP Online Notu
79
Genel
İşletim SistemiWindows 10
İşlemciIntel Core i7-6500U
İşlemci Hızı2.5 GHz
Çekirdek Sayısı2
Ekran ve Grafik
Ekran13.3 inç
Ekran PaneliIPS
Çözünürlük x px
Grafik İşlemciIntel HD Graphics 520
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)8 GB
SSD256 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.03 adet
HDMIVar
VGAYok
BluetoothVar
Kart OkuyucuVar
Boyutlar326 x 226 x 12.9 mm
Ağırlık1.27 kg
Okuyucu Yorumları