Android'li "dev" Slate 21'i inceledik!

Slate 21, Android'i dev boyutlu All-in-One'da deneyimleme şansı sunuyor. İnceledik!

CHIP Online Notu 86
  • Ergonomik tasarım
  • Full HD ekran
  • Akıcı Android performansı
  • Performans
  • Masaüstü bilgisayar deneyimi
  • DTS destekli hoparlörler
  • Arka bağlantılara erişim güç
  • Ekran yansıması
  • HDMI girişi yok

Bir süre önce Windows tabanlı Hepsi –Bir-Arada PC'leri çokça görüyorduk. Hala da kullanımdalar elbette, ancak bu tip ürünlerde artık yeni trend Android işletim sistemine doğru kaymış durumda. Bir masaüstü bilgisayar gibi de kullanılabilecek olan Android'li All-in-One sistemlere, HP de Slate 21 ismini verdiği ürünüyle iyi bir örnek sunuyor.

İlk bakışta bir monitör olarak algılanabilecek olan Slate 21, aslında dokunmatik ekranlı bir All-in-One PC. Dev bir tablet olarak da görülebilecek olan Slate 21, farklı modellerden oluşuyor. İncelediğimiz modeliyle S100 takısını alan Slate 21'in Pro modeli de mevcut.

Büyük bir dokunmatik ekrana sahip olan Slate 21, Android tabanlı bir tabletin yapabildiği her şeyi yapabiliyor, hatta çok daha fazlasını da sunuyor. İsterseniz şimdi HP'nin yeni devi Slate 21'e daha yakından bakalım.

Android "devi"

Slate 21; dev Android'li tablet, masaüstü bilgisayar veya multimedya ve eğlence merkezi olarak kullanılabilecek türde bir ürün. Tüm Android dünyasını büyük boyutlu Full HD dokunmatik ekranına getiren cihaz, böylece kullanım alanını yaygınlaştırıyor.

Öncelikle Slate 21'i tasarımıyla ele alalım. Cihaz az önce de söylediğimiz gibi kocaman bir ekranın sahibi. 21.5 inç büyüklüğündeki ekranı taşıyan Slate 21, beyaz renkli bir gövdeden oluşuyor. Ekranın altında geniş bir hoparlör alanı konumlanmış. Üzerinde ise bir web kamerası bizi karşılıyor. Ekran çerçevesi ise biraz kalınca. Diğer yandan ekranın üzerine taşıyor. Tasarım olarak daha ince ve ekran paneliyle aynı hizada olması hem görünüm hem ekranın kullanımı anlamında daha yararlı olabilirdi kanaatindeyiz. Ancak bu haliyle de pek rahatsız edici değil.

Ekranın hemen arkasında bir stant var. Bu standı kullanarak ekranı 15 derece öne, -70 derece geriye doğru yatırıp kaldırabiliyorsunuz. Bu da ürünün ergonomi hanesine artı puan yazıyor. İsterseniz bu standı sökerek ürünü duvara monte edebilme şansınız da var.

Standın hemen yanında küçük kapalı bir alan altında bağlantılar gizlenmiş. Kapağı çıkartıp bağlantılara erişebiliyorsunuz. Burada iki USB, bir Ethernet ve güç girişleri mevcut. Ethernet ve güç girişleri tamam, ancak USB bağlantılarının monitörün çevresine konumlandırılması daha işlevsel olabilirdi. Diğer yandan HP, bunu düşünerek ekranın sol yüzüne 1 USB bağlantısı yerleştirmeyi ihmal etmemiş. Böylece çok değiştirmeyeceğiniz USB bağlantılarını cihazın arka kısmına, USB bellek veya taşınabilir sürücü gibi değişken cihazları da sol yüzdeki USB girişine bağlayabilirsiniz. Son olarak yine aynı alanda bir kulaklık ve SD kart girişinin olduğunu da söyleyelim.

Teknik kadro

Slate 21, dev ekranıyla Full HD çözünürlük desteği sunuyor. Panelin IPS olması ve LED arka aydınlatmaların kullanılmış olması görüntü kalitesine pozitif katkıda bulunan özellikler. Ekranın parlak malzemeden tasarlanması bir miktar yansıma sorunu yaşatabiliyor. Ancak görüntünün gayet net olduğunu söyleyelim. IPS panelden dolayı görüntüleme açısı ise geniş.

Slate 21'de kullanılan işletim sistemi sürümü ise Android 4.2.2. Cihazda stok Android kullanılmış. Böylece saf Android deneyimi yaşayabiliyorsunuz. Google Play üzerinde yer alan tabletinize indirebileceğiniz uygulamaları Slate 21'e indirebilmeniz mümkün. Ekranlar arası geçişlerde veya uygulamalar içinde herhangi bir takılma ise söz konusu değil. Buna zaten cihazın performans notlarını aktarırken yeniden değineceğiz.

Slate 21'in performans konusunda başarılı olmasının ana sebebi kalbinde Nvidia Tegra 4 işlemci taşıması. 1.8 GHz hızında çalışan bu işlemci bir hayli güçlü. Böylece oyun ve uygulamalarda veya yüksek çözünürlüklü videoları izlerken performans konusunda endişe etmenize gerek kalmıyor. Diğer ofis çalışmalarınızı da yine uygulamalar yardımıyla Slate 21 üzerinden sürdürebilmeniz mümkün. Keza internet gezintileri de elbette... Slate 21'i Android'li bir masaüstü bilgisayar gibi kullanabilirsiniz.

Bu noktada elbette klavye ve fare desteğinden bahsetmek gerek. İncelediğimiz Slate 21 bize denememiz için HP Wireless Desktop C6400 klavye setiyle birlikte geldi. Ayrı satın alınabilecek bir aksesuar olarak siz de edinebilirsiniz. Eğer elinizde Bluetooth'lu bir klavye / fare setiniz varsa Slate 21'e bağlamanız da mümkün. Böylece Slate 21'de tam bir masaüstü bilgisayar deneyimi yaşayabiliyorsunuz.

Teknik notlara devam edelim. Slate 21'in kadrosunda 1 GB RAM bulunuyor. 8 GB da dahili hafıza mevcut. Doğrusu hafıza biraz dar. Slate 21'i bir masaüstü bilgisayar gibi kullanacağımız ve bu doğrultuda oyun oynama keyfi de katlanacağından ötürü daha geniş hafıza gerektiği açık. Neyse ki SD kart veya harici disklerle alanı genişletmek mümkün. Bu noktada HP'nin Slate 21'de yer verdiği File Manager yazılımı da yardımcı. Masaüstünde yer alan bu uygulamayı açarak Slate 21'e bağladığınız ek depolama alanlarını görebilir ve içeriklere erişebilirsiniz.

Stabil performans

Slate 21, performans anlamında gayet stabil. Oyun ve uygulamaları rahatlıkla çalıştırabilmeniz mümkün. Ekranlar arası dolaşımlarda ve uygulamaların çalışmasında gayet akıcı olduğunu söylemiştik. Diğer yandan oyunlarda da aynı performansı yakalayabiliyorsunuz. Özellikle ekranın büyük olması Android oyunlarından daha büyük keyif almanızı sağlıyor. Bir Gamepad bağlayarak oyun oynamak büyük keyif. Biz testimiz sırasında Dead Trigger 2'yi bir gamepad bağlayarak oynadık, sonuç gerçekten keyif vericiydi. Diğer yandan Slate 21'i dev cüssesinden ötürü çevirip kullanamıyorsunuz. Bu da dik tasarlanan uygulamaları yatay ekrana ortalanmış şekilde kullanacaksınız demek oluyor.

Slate 21'e elbette performans testleri de uyguladık. Sonucun gayet tatmin edici olduğunu şimdiden söyleyelim. AnTuTu Benchmark testinde 32524 skorunu alan cihaz, böylece genel performans değerlendirmesiyle gayet iyi bir grafik çiziyor. Daha spesifik sonuç için işlemci testinde CPU Prime Benchmark'ta denediğimiz cihaz, 8388 puanla gayet güçlü olduğunu ispatladı. Nvidia Tegra 4 burada gücünü gösteriyor.

Slate 21, elbette Nvidia'dan aldığı gücü grafik noktasında da gösteriyor. 3DMark testinde Unlimited ve Extreme modlarında 8276 ile 9664 puanlarını alan Slate 21, Epic Citadel'de ise Full HD çözünürlükte 50 FPS'yi gördü. Bu da Dead Trigger 2 gibi yüksek grafik gücü gerektiren oyunlardaki akıcı performansının cevabını veriyor.

Özetle

Slate 21, All-in-One formunda çalışan bir Android platformu. Dev Android'li tablet, masaüstü bilgisayar veya multimedya ve eğlence merkezi olarak kullanılabilecek türde bir ürün. Android dünyasını büyük boyutlu Full HD dokunmatik ekranıyla masaüstüne getiren cihaz, kullanım alanını böylece yaygınlaştırıyor. Teknik özellik anlamında gayet iyi durumda olan cihaz, performans noktasında da bekleneni veriyor. Android'li bir PC satın almak isteyenler tarafından ilgi çekici bulunabilir diye düşünüyoruz.

Slate 21'in fiyatıysa gayet makul. Yaklaşık 1025 TL dolaylarında olan fiyatıyla neredeyse 10 inçlik tablet fiyatına yakın. Bu fiyata masaüstü bilgisayar şeklinde kullanabilecek bir cihaz olmasıyla da avantaj sağlıyor.

Kimler Almalı

Dev Android'li tablet, masaüstü bilgisayar veya multimedya ve eğlence merkezi olarak kullanılabilecek türde bir ürün. Android'li bir PC satın almak isteyenler tarafından ilgi çekici bulunabilir.

Alternatifleri

Slate 21'e alternatif olarak geçtiğimiz günlerde incelediğimiz hem monitör hem Android'li All-in-One PC şeklinde kullanılabilen Philips S231C4'ü de inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli HP Slate 21
Ürün Markası HP
CHIP Online Notu
86
İşletim SistemiAndroid 4.2.2
İşlemciNvidia Tegra 4
İşlemci Hızı1.8 GHz
Çekirdek (CPU)4
Ekran TeknolojisiIPS LED
Ekran Boyutu21.5 inç
Ekran Çözünürlüğü1920 x 1080 px
Grafik İşlemciNvidia Tegra
Bellek (RAM)1 GB
Dahili Depolama8 GB
Wi-FiVar
NFCYok
3GYok
GPSYok
LTE (4G)Yok
BluetoothVar
MicroSDVar
HDMIYok
USBVar
Boyutlar530 x 353 x 60 mm
Ağırlık4085 gr.
Okuyucu Yorumları