Huawei MateBook 14s İnceleme

Huawei'nin 2.5K ekranlı yeni dizüstü bilgisayarı MateBook 14s'i A'dan Z'ye inceledik.

CHIP Online Notu 90
  • Şık tasarım
  • 90Hz / 2.5K parlak ekran
  • Yüksek performans
  • 3:2 ekran tasarımı
  • Uzun pil ömrü ve hızlı şarj desteği
  • Parmak izi ve yüz tanıma
  • Çoklu Ekran İş Birliği kullanımı
  • Hoparlör performansı

Bugün konuğumuz Huawei'den geliyor... Yeni dizüstü bilgisayarı MateBook 14s, bugün bizlerle beraber olacak; MateBook 14 serisine ne gibi yenilikler kattığına yakından bakacağız. Ancak geçmeden önce Huawei'nin gelecek yıldızı Nova 9'a da kısaca bir değinelim. Hatırlarsanız Huawei, geçtiğimiz hafta Nova serisi yeni akıllı telefonu Nova 9'u Viyana'da tanıtmış ve bizler de bu tanıtımın hemen arkasından sizlerle Nova 9 hakkında bilgileri bir video eşliğinde paylaşmıştık. Kısa bir süre sonra Nova 9'un detaylı incelemesini de yine burada bulacaksınız. Huawei, o modelinde önemli yenilikler yaparken, bugünkü konumuz MateBook 14s'i de atlamamış ve burada da önemli farklılıklar ve güncellemeler var. O halde başlayalım.

MateBook 14s Ekran Yetenekleri

MateBook 14s Ekran Yetenekleri

MateBook 14s, tam 2.5K çözünürlüğünde 14.2 inç boyutlu bir ekranla geliyor. Intel'in yeni nesil işlemcisini kullanan ve üst seviye donanım profilleri içeren laptop'ta güzel de bir ses sistemi var ki, üzerine konuşacağız. Yine Huawei Share özelliğinin de yeni bir güncelleme ile bu modelde karşımıza çıktığını belirtelim. Başka yenilikler de yapılmış.

MateBook 14 ailesinden son olarak MateBook 14 (2021)'i incelemiştik. O modelde de güçlü özellikler bulunuyordu, fakat 14s'te bazı noktalarda farklılıklar var. Her ne kadar tasarım olarak büyük ölçüde benzeşseler de MateBook 14s'te en büyük farklardan biri ekranda karşımıza çıkıyor. Ekran biraz da olsa daha büyük ve daha yüksek çözünürlük üretiyor. Dediğimiz gibi 14.2 inçlik ekranın çözünürlüğü, 2.5K olarak kategorilendirilen 2520x1680 piksel. Böylece daha sık piksel işlemesi ile daha fazla görsel netlik yakalanabilmiş. Öte yandan bu ekran dokunmatik yapıda. Dokunmatik ekran, kullanımı çok pratik hale getiriyor. Daha önce bu tip bir laptop kullananlar günlük kullanımda nasıl bir fark yarattığını bileceklerdir. Deneyim noktasında, bu tip dokunmatik bir ekranı kullandıktan sonra normal ekranlı bir dizüstü bilgisayara dönüş zor oluyor, bunu söyleyebiliriz.

Ekranda bir diğer fark ise tazeleme hızında oluyor. Son dönemde akıllı telefonlarda 90Hz ve 120Hz ekranlar görmeye alıştık; bu hızlar oyuncu monitörlerinde de uzunca bir süredir kullanılırken, MateBook 14s'in ekranı da bunlara eşlik ediyor ve 90Hz tazeleme hızında çalışıyor. Böylece standart notebook ekranlarına kıyasla ekranda yüzde 50 oranında daha yüksek hız ve daha estetik bir deneyim yakalanıyor. Laptop'ın ekranı, bu katma değerle birlikte sağladığı iyi görselliği daha etkili bir şekilde sunuyor. Tabii ki yine dilerseniz 60Hz'e dönüş yapabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken klavye üzerindeki Fn ve R tuşlarına beraber basmak. Böylece ekran hızları arasında geçiş yapabiliyorsunuz.

Huawei, MateBook serisinde sunduğu 3:2 ekran en-boy oranını 14s ile de sürdürüyor. Bu boyut yapısı, özellikle dikey düzlemde ekrana daha fazla içerik sığmasına olanak tanıyor ve bu da özellikle çalışma ortamları için büyük yarar. Bu kullanım şekli, 16:9 en-boy oranlı ekranlarla kıyaslandığında yüzde 8 oranında daha fazla içeriğin ekrana sığmasına imkan veriyor. Bu arada, ekran başında uzun saatlerini geçirenlerin önemli bulduğu TÜV Rheinland sertifikalarının bu cihazda bulunduğunu da söyleyelim. Ekran sadece Düşük Mavi Işık sertifikası içermiyor, ayrıca TÜV Rheinland Titreşimsiz Ekran Sertifikasına da sahip. Aranızda bunların önemi yok diye düşünenler de vardır belki, ancak zararlı mavi ışığa uzun süre maruz kalmanın, retinanın merkezindeki hücrelerin tahrip olmasına ve bunun da görme bozukluğuna sebep olduğunu; ekran titrelemelerinin ise, bir süre sonra baş ağrısına ve göz yorgunluğuna neden olduğunu altını da çizelim.

Ekranla ilgili son birkaç şeyden daha bahsetmemiz gerekirse, önemli notlar olarak, ekranın 400 nit parlaklık seviyesine ve 1500:1 kontrast oranına sahip olduğunu söyleyebiliriz. MateBook 14s'in ekranı böylece hem parlak hem canlı görünüyor. 1.07 milyar renk üretilebilen ekranın sRGB renk gamını yüzde 100 oranında kapsadığı bilgisini de verelim ve şimdi MateBook 14s'in diğer özelliklerine geçelim.

MateBook 14s Özellikleri Neler?

MateBook 14s Özellikleri Neler?

MateBook 14s'te Intel'in 11'inci nesil Core i7-11370H işlemcisi kullanılıyor. Bu yılın taze işlemcilerinden biri olan Core i7-11370H, 4 çekirdekli yapıda bir işlemci, ayrıca 8 iş parçacığından oluşuyor. 4.4 GHz tepe frekansına erişebilen bu işlemci düşük güç tüketimiyle de laptop'ın uzun pil ömrü sağlamasına temel hazırlarken, ayrıca yüksek performans ihtiyacı olanların da beklentilerini karşılıyor. Öte yandan bu modelin ayrıca Core i5-11300H işlemcili olan versiyonu da mevcutken, 2 model arasında SSD kapasitesinde farklılık var. Elimizdeki Core i7 işlemcili modelde 1 TB kapasitesinde NVMe SSD bulunuyor, diğer modeldeyse 512 GB'lık bir kapasite söz konusu. Laptop'ın RAM kapasitesiyse 16 GB ve önemli olan burada bu belleklerin çift kanallı kullanılıyor olması. Bu da verimlilik noktasında katkı sağlıyor.

Bu arada MateBook 14s, bir oyun bilgisayarı değil, fakat rekabete dayalı oyunlarda yeni dönem Valorant, Overwatch türevi oyunları oynayabilirsiniz. Keza video grafik düzenleme işlerinde de laptop'ı performanslı şekilde kullanabiliyorsunuz. Bunun arkasındaki güç ise tabii ki yine işlemciye dayanıyor. Core i7-11370H işlemcisi işlem kapasitesiyle mobil tarafta en iyi seçeneklerden biri olurken, işin grafik tarafı için ise Irix Xe grafik desteğinde bulunuyor. Böylece hem işlemci hem grafik tarafı için güzel bir denge sağlanmış.

Performansa katkıda bulunan bir diğer birim de tabii ki laptop'ın soğutma sistemi. Bu laptop'ta çift fan ve çift ısı borusu kullanılıyor. Huawei'nin Shark Fin Fan teknolojisini diğer MateBook'larda görmüştük, ancak burada da geliştirmeler yapılmış. Fanların kanat yükseklikleri selef modele göre yüzde 16 oranında artırılmış ve bunun neticesinde sistem hava akışında yüzde 25 oranında fark yakalanmış. Böylece bu laptop ile yüksek performansta çalışırken, hava dağılımı daha hızlı yapılıyor ve sistem daha hızlı serinliyor.

Bu arada MateBook 14s, uzun süre şarja ihtiyaç duymayan bir model olmuş. Laptop'ı tam kapasite şarj edip yanınıza aldığınızda 11 saate kadar çalışabiliyorsunuz. Full HD video izleyeceğinizde de sunduğu pil süresi 13 saate kadar. Elbette bu süreler kullanıma bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Ancak çok yüklenmediğiniz sürece bir iş gününü rahat çıkartan bir model olduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan çok da hızlı şarj oluyor. 15 dakikalık şarj ile 3 saatlik kullanım ömrü sağlayabiliyor; pilin tam kapasite şarj olması da maksimum 90 dakika alıyor.

Şahane Ses Deneyimi

Şahane Ses Deneyimi

MateBook 14s'in en çarpıcı taraflarından biri de hoparlörleri. Huawei Sound teknolojisi bu laptop'ta da kullanılmış ve laptop'a 4 yönde ses sunan çift woofer ve çift twitter diziliminde surround hoparlörler yerleştirilmiş. Böylece gerçekten şahane bir ses deneyimi sağlayabiliyor laptop. İş dışında eğlence zamanlarınızda film izlerken ya da müzik dinlerken keyif alacağınızı söyleyebiliriz. Ayrıca iş demişken, cihazda görüntülü görüşmelerde işinizi bir hayli kolaylaştıracak 4 mikrofonun bulunduğunu da söyleyelim. Bu 4 mikrofon, 5 metre mesafeye kadar 360 derece ses alabiliyor. Bu da yeni MateBook'un artı hanesine yazan bir diğer özellik.

Bu arada laptop'ın çevresinden hiç bahsetmedik. MateBook 14s'te de güç butonu aynı zamanda parmak izi sensörü özelliğine sahip, dokunmatik yapıda; yani oturum açmak için parola ya da pin girmenize gerek yok, direkt parmanızı okutarak bilgisayara giriş sağlayabiliyorsunuz. Bir diğer yöntem ise ekranın üzerindeki kızılötesi kamera yoluyla yüz tanıma. Windows Hello ile bu kamera üzerinden yüz tanılaması yapabiliyorsunuz.

Kablosuz Bağlanın ve Çalışın

Kablosuz Bağlanın ve Çalışın

Sizlere hemen her Huawei dizüstü bilgisayar incelememizin bir noktasında çok önemli bir özellikten bahsediyoruz: Huawei Çoklu Ekran İş Birliği'nden. Bilhassa Huawei ekosisteminin genişlemesi ile beraber bu özellik de her geçen gün kullanım alanını artırıyor ve gelen güncellemelerle eklenen özelliklerle daha işlevsel hale bürünüyor.

Huawei Çoklu Ekran İş Birliği olarak da bildiğimiz ve Huawei Share altyapısı ile cihazları kolayca birbirine bağlayan teknolojiden MateBook 14s de yararlanıyor. Hatta yeni gelen güncelleme ile beraber bu özellik artık daha işlevsel hale gelmiş durumda. Çoklu Ekran İş Birliği; laptop, tablet ve akıllı telefon arasında kablosuz olarak dosya göndermenize ve almanıza olanak tanırken, ayrıca monitörünüzle kablosuz görüntü paylaşımında bulunmanıza ya da kablosuz kulaklığa, kablosuz fareye ve kablosuz klavyeye daha kolay bağlanmanıza zemin hazırlıyor. Tabii ki bunun için tüm bu cihazların Huawei olması lazım ve bu özelliği desteklemesi lazım -ki artık yeni çıkan hemen her Huawei cihazında bu özellik mevcut.

Mesela Huawei akıllı telefonunuzu laptop başındayken ayrıca kontrol etmenize gerek yok, zira telefonu Huawei Share yoluyla MateBook 14s'e bağlayabiliyor ve direkt buradan yönetebiliyorsunuz. Hatta birden fazla çalışma ekranı açabiliyor ve yeni gelen güncelleme ile birlikte artık isterseniz telefonunuzu MateBook 14s için bir depolama aracı olarak da kullanabiliyorsunuz. Tamamen size kalmış. Ayrıca hatırlarsanız kısa bir süre önce Huawei'nin monitörü MateView'ü incelemiştik. Orada da bahsettiğimiz gibi kablosuz projeksiyon almak artık çok çok kolay.

Özetle

Evet, toparlayacak olursak MateBook 14s, iyi bir yeni model olmuş. Selef model üzerine getirilen yenilikler, performansın artırılmış olması, üstün ses sağlaması, ekranın 90Hz tazeleme hızına güncellenmesi ve Çoklu Ekran İş Birliği özelliğiyle de ekosistemin içinde kendine güzel yer buluyor. Gayet güzel bir model olmuş kanısındayız. O anlamda şu sıralar yeni ve elit bir dizüstü bilgisayar satın almak isteyenler yakından inceleyebilir. Huawei MateBook 14s'in çok yakında satışa çıkacağını da söyleyelim ve Huawei Online Mağaza'yı takip edenler bilecekler ki, Huawei ürün lansmanlarında önemli fiyat avantajları ve özel kampanyalar yapıyor. O anlamda ara ara kontrol etmekte fayda var.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei MateBook 14s
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
90
USB 3.2 Gen 1 1 adet
Kulaklık Var
Genel
İşletim SistemiWindows 10
İşlemciIntel Core i7-11370H
Çekirdek Sayısı4
Ekran ve Grafik
Ekran14.2 inç
Çözünürlük2520 x 1680 px
Grafik İşlemciIntel Iris Xe
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)16 GB
SSD512 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB Type-C2
HDMIVar
DisplayPortYok
VGAYok
BluetoothVar
Wi-Fi802.11ax
Kart OkuyucuYok
Boyutlar313 x 229 x 16.7 mm
Ağırlık1.43 kg