Huawei MateBook D15 (2021) İnceleme

Huawei, 2021 yılıyla beraber MateBook'larını yenilemeyi sürdürüyor. MateBook D15 de 2021 yılına özel olarak yenilendi. Peki, ne gibi özellikler içeriyor? İşte Huawei MateBook D15 (2021) hakkında bilinmesi gereken her şey!

CHIP Online Notu 93
  • Güzel görüntü üreten ekran
  • Etkili performans
  • Metalik tasarım
  • Çoklu Ekran İş Birliği özelliği
  • Bağlantı genişliği
  • Entegre kamera
  • Hızlı parmak izi sensörü

Son dönemde Intel'in 11'inci nesil mobil işlemcisiyle beraber yeni bir soluk kazanan dizüstü bilgisayar kategorisine yeni modeller gelmeyi devam ediyor. Bunlardan kısa bir süre önce Huawei MateBook X Pro (2021) modelini incelemiştik hatırlarsanız. O model üst seviye mobilite ve üst seviye performans için tasarlanmış oldukça niş bir üründü. Bugün tüm detaylarıyla inceleyeceğimiz Huawei'nin bir diğer yeni laptop'ı MateBook D15 ise, yine Intel'in yeni 11'inci nesil işlemcisi ile donatılmış, karşısında daha geniş bir ekran görmek isteyen ve orta segment dizüstü bilgisayar kategorisinde malzeme kalitesi, performans, çevre özellikleri ve yüksek pil ömrü gibi önemli detaylar içeren bir model arayanların ilgisini cezbedecek bir MateBook oluyor.

Huawei MateBook D15 Tasarımı Nasıl?

Huawei MateBook D15 Tasarımı Nasıl?

Huawei MateBook D15, 15.6 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip. Daha önce incelediğimiz tüm Huawei dizüstü bilgisayarlarında olduğu gibi bu MateBook'ta da sadece 5.3 mm gibi çok ince ekran çerçeveleri kullanan şirket, böylece yine ekran – gövde oranıyla oldukça geniş bir ekrana imza atmış. FullView ekran, 1920x1080 piksel çözünürlüğünde Full HD görüntü üretebiliyor ve kullanılan IPS paneli sayesinde 178 dereceye kadar geniş görüş açısı sağlayabiliyor.

MateBook D15, her ne kadar geniş bir ekrana sahip olsa da ince ve hafif tasarımdan taviz verilmemiş. 15.6 inç ekranlı laptop'lar arasında en hafiflerden biri olduğunu söylemek mümkün, zira sadece 1.56 kg ağırlığında. Bu sayede taşıması çok kolay. Öte yandan fazlasıyla da ince. MateBook D15'in kalınlığı yalnızca 16.9 mm seviyesinde. Bu sayede sırt çantanızda çok rahat şekilde ona yer bulabiliyorsunuz.

MateBook D15'in çevresi gibi dış yüzeyi de metalik malzemeden oluşuyor. Huawei'nin diğer MateBook modellerini kullanmış ya da görmüş olanlar da zaten bileceklerdir ki, şirket tasarımıyla kaliteli modellere imza atıyor. D15 de bunlardan biri olmuş.

Aynı zamanda çevre detaylarıyla da zengin bir model. Mesela parmak izi sensörü bu modelde de atlanmamış. Güç butonu aynı zamanda parmak izi sensörü olarak görev yapıyor ve bu sayede laptop'ın kilidini açmak için parmağınızı bu düğmeye dokundurmanız yeterli oluyor.

Öte yandan web kamerasına farklı bir bakış açısı getiren Huawei, yine MateBook D15'de de web kamerasına klavyede gizli olarak yer veriyor. Fonksiyon tuşları arasında bir tuş altına gizlenen bu web kamerası 2 önemli avantaj sağlıyor. Kamera, ekrandan gereksiz yere yer almıyor ve böylece ekranda tam görüş sunulabiliyor. Kullanmadığınız durumlarda da kapatabiliyor ve bu sayede güvenlik sağlanabiliyor.

MateBook D15'in bağlantılarına baktığımızda, burada yeterli seviyede giriş çıkış portuna yer verildiğini görüyoruz. Bağlantılar arasında USB-C, USB 3.2 Gen 1 ve 2 adet USB 2.0 portları yer alıyor. Bu sayede USB konusunda sıkıntınız yok. Ayrıca burada bulunan USB-C portu hızlı ters SuperCharge özelliğine de sahip. Böylece buraya telefonunuzu bağlayarak hızlı şarj edebiliyorsunuz.

Bağlantılar arasında ayrıca tam boyutlu HDMI portu ve 3.5 mm kulaklık girişi de yer alıyor. Kablosuz bağlantılar arasında ise 2x2 MIMO destekli Wi-Fi 6 bağlantısı dikkati çekiyor.

Huawei MateBook D15 Ekran Özellikleri Neler?

Huawei MateBook D15 Ekran Özellikleri Neler?

Şimdi biraz da MateBook D15'i özellikleriyle tanıyalım. Dediğimiz gibi MateBook'un ekranı 15.6 inç büyüklüğünde. 16:9 ekran en boy oranına sahip olan bu ekranın parlaklığı 250 nit seviyesinde olurken, TÜV Rheinland sertifikasına sahip olması da özellikle uzun soluklu kullanımlarda etkisini hissettiriyor. TÜV Rheinland tarafından onaylanan Göz Konforu Modu, zaman içinde gözleri zorlayan mavi ışığı azaltabiliyor. Elbette bunu isterseniz açıyorsunuz.

Masaüstünde boş bir alana sağ tıkladığınızda açılan menüden Ekran Yöneticisi'ni seçerek ulaşabileceğiniz Göz Konforu Modu, göz yorgunluğunu önlemek için mavi rengi filtreliyor, beyaz dengesini ve renk tonunu otomatik olarak ayarlayabiliyor. İsterseniz buradan ekranın renk sıcaklığını da ayarlayabiliyorsunuz.

Huawei MateBook D15 Özellikleri ve Performansı

Huawei MateBook D15 Özellikleri ve Performansı

Windows 10 işletim sistemi yüklü olarak gelen MateBook D15'te, incelemenin başında da söylediğimiz gibi Intel'in 11'inci nesil işlemcisi yer alıyor. Intel Core i5-1135G7 işlemciden güç sağlayan MateBook, 4 fiziksel çekirdek ve 8 iş parçacığından oluşan bu işlemcisiyle 2.40 GHz taban frekans, 4.20 GHz tavan frekans gösterebiliyor. Bu işlemci, gündelik kullanımlar için zaten çok yeterli olurken, iş yapmak için bir laptop arayışında olanların da ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilecek seviyede performans gösteriyor.

Öyle ki, laptop'ı kullandığımız süre içinde ofis işlerimizi bu cihaz üzerinden yaparken, Photoshop ve Premiere gibi işlerimizi de rahatlıkla kotarabildik. İşlemciye uyguladığımız sentetik test sonuçlarında da başarılı bir grafik çizen MateBook D15, Cinebench testinden 1308 puan tek çekirdek, 4026 puan çoklu çekirdek sonuçlarını alabiliyor. Bu sonuçlarla da zaten olması gerektiği şekilde Intel Core i7-1165G7 işlemcinin hemen arkasına oturuyor.

Bir diğer işlemciye dayalı sentetik test olan Geekbench 5 testine baktığımızda da Bburada 1374 puan tek çekirdek sonucu alan laptop, 4681 puan çoklu çekirdek sonucu gösteriyor. Bu arada MateBook D15'in grafik performansı da hiç fena değil. Yine yer alan Intel Iris Xe GPU'su sayesinde Geekbench 5'te 13362 OpenCL sonucu toplayan laptop, böylece rekabetçi Overwatch ve türevi oyunlar oynayanlar için de ideal bir platform olabilir. Yani işin yanında arada oyun ihtiyacınızı da bu laptop ile rahatlıkla karşılayabilirsiniz.

MateBook D15'in RAM kapasitesi 16 GB DDR4 olurken, depolama alanı da 512 GB kapasitesinde M.2 SSD'den oluşuyor. M.2 SSD'ye uyguladığımız CrystalDiskMark testinde de tam 3427 MB/s sıralı okuma, 2986 MB/s sıralı yazma performansı ürettiğini gördük. Bu da gerçekten şahane bir değer. Veri işleme performansına katkı sağladığı aşikarken, veri kopyaladığınızda da bekleme süreniz muhtemelen eski laptop'ınıza kıyasla çok ama çok kısalacaktır.

Huawei MateBook D15 Pil Ömrü

Huawei MateBook D15 Pil Ömrü

Peki, MateBook D15'in pil performansı nasıl? Laptop'ın bu konuda günlük mobil kullanım ihtiyacını karşılayacak seviyede olduğunu söyleyerek başlayabiliriz. Ortalama karışık kullanım senaryosunda yaklaşık 6,5 saatlik bir çalışma temposu yakalayan laptop, sadece film izleyeceğinizde de yine 6 saati aşkın Full HD video seyir keyfi sunabiliyor. Benzer süre web dolaşımları için de geçerli durumda. Bu anlamda laptop'ı bir kez şarj ettiğinizde çok rahat 6 saatlik bir kullanım sağlayabiliyorsunuz.

Kaldı ki, MateBook D15'in hızlı şarj desteği sayesinde kısa sürede şarj olabilme gibi önemli bir avantajı var. Gerçi Huawei'nin diğer MateBook modellerinde de bunu çokça görüyoruz. Bu cihazı da sadece 30 dakikalık şarj ile yüzde 50'nin üzerinde şarj edebiliyorsunuz.

Huawei MateBook D15 Çoklu Ekran İş Birliği

Huawei MateBook D15 Çoklu Ekran İş Birliği

Elbette elinizin altında bir MateBook olunca, kuşkusuz günlük kullanımda diğer laptop'lara kıyasla bir başka avantajınız daha oluyor. O da hep bahsettiğimiz Çoklu Ekran İş Birliği. Multi-Screen Collaboration olarak da bilinen Çoklu Ekran İş Birliği özelliği, eğer bir Huawei telefonunuz varsa, size müthiş fayda sağlayacak bir uygulama. Bu özellik ile telefonunuzun ekranına laptop'ın bir kenarında yer verebiliyor ve telefonunuzu MateBook'tan kontrol edebiliyorsunuz.

Bağlamak için tek yapmanız gereken telefonunuzu MateBook D15'in kenarına dokundurmanız. NFC desteği sayesinde telefonun ekranı bir anda laptop'a gelecek ve böylece telefon ile bilgisayarı bir arada kullanabileceksiniz. Bu yollar, telefon ve MateBook arasında dosyaları sürükleyip bırakarak kablo takmaksızın dosya aktarımı yapabilir, telefondan mesajlaşırken MateBook'un klavyesini kullanabilirsiniz. Bu özellik gerçekten de Huawei'nin cihazlarına kullanım açısından önemli bir işlevsellik katıyor.

Özetle

Evet, sonuç olarak değerlendirecek olursak, MateBook D15'in pek çok yönüyle başarılı bir model olarak aileye katılmış olduğunu söyleyebiliriz. Huawei'nin 2020 yılında piyasaya sürdüğü bir önceki D15 modeline göre iyi bir güncelleme olmuş. İşlemci olarak Intel'in 11'inci nesil platformuna geçilmiş, RAM ve SSD disk kapasitesi 2 kat artmış, GPU da yine Intel Xe platformu ile güncellenmiş.

Günlük kullanım için etkili bir laptop arayanların ve performanslı bir iş bilgisayarı arayanların kullanmaktan memnun kalacaklarını düşünüyoruz. MateBook D15'in fiyatının ise 9299 TL olduğunu söyleyelim ve artık incelememizi burada noktalayalım.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei MateBook D15 (2021)
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
93
USB 3.2 Gen 1 1 adet
Genel
İşletim SistemiWindows 10
İşlemciIntel Core i5 1135G7
İşlemci Hızı4.20 GHz
Çekirdek Sayısı4
Ekran ve Grafik
Ekran15.6 inç
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciIntel Iris Xe
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)16 GB
SSD512 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 2.02
USB Type-C1
HDMIVar
DisplayPortYok
VGAYok
BluetoothVar
Wi-Fi802.11ax
Kart OkuyucuYok
Boyutlar357 x 229 x 16.9 mm
Ağırlık1.56 kg